O Pula Film Festivalu s producenticom Natašom Šimunov

O Pula Film Festivalu s
producenticom Natašom Šimunov

nataša pula film festival cover

Nataša Šimunov, producentica Pulskog filmskog festivala vezana je za njega već gotovo desetljeće. Od koordinatorice Kina Valli do producentice bio je, kaže dug put, no stekla je neprocjenjivo i potrebno iskustvo.

Producentica velikog filmskog festivala

Kako je biti producentica ovako velikog filmskog festivala i što taj posao sve uključuje?

Biti producentica ovako velikog filmskog festivala nosi veliku odgovornost, spremati Festival koji broji više od 170 filmskih naslova, 220 projekcija i preko 500 gostiju i akreditiranih, a uz to i tim s oko 150 suradnika veliki je izazov. U trenutku svečanog otvaranja tisuće i tisuće gledatelja u Areni i ispred malih ekrana gleda i ocjenjuje višemjesečni trud našeg kolektiva. Napetost prije početka projekcije prvog filma u Areni je neopisiva. Iako se mnogima to čini bezazleno puno ljudi i truda stoji iza tog čina, a očekivanja od strane struke i gledatelja dosežu vrhunac i sada sve to pomnožite sa 170 filmskih naslova, a svaki film bez obzira na umjetnički dojam zaslužuje isti organizacijski tretman i uspješnu projekciju i promociju. Kao dodatak svemu tu su brojni popratni programi, gosti festivala i mediji koji sve to budno prate, a želja nam je da svi budu zadovoljni i da uživaju u Festivalu jer i to i njegova svrha.

Festival zaista osim glavnog filmskog programa pruža velik broj popratnih sadržaja. Suradnja s brojnim lokalnim galerijama i muzejima koji se pridružuju festivalu i ostvaruju izložbe od kojih neke manjim, a neke većim dijelom dodiruju temu filma iznimno nam je važna. Tijekom festivala zaista želimo da cijeli grad živi film. Večeri ostavljamo za glazbene trenutke. Glazba se svakako prirodno sljubljuje s filmom pa tako i u tom dijelu nastojimo dati poveznicu i dovesti neke od bendova ili autora koji su radili glazbu za filmove iz nacionalnog programa ili su vezani za neka starija filmska ostvarenja. Naravno, tu su i nezaobilazni „filmski“ after-partyji…

pula-naslovna

Volonteri iz svih dijelova regije

Koliko volontera dolazi na pulski festival. Ima ih iz svih dijelova regije, nije li tako?

Ove godine imamo čak 49 volontera, to je rekordan broj do sada. Mogu reći da smo odabrali volontere iz cijele regije. Osobno mi je drago da su volonteri prepoznali Pulu kao jedan od festivala na kojem žele volontirati i steći određeno iskustvo. I sama sam počela kao volonter što je bilo ključno za moji daljnji poslovni put. Mnogi od naših prethodnih volontera ostali su angažirani na našem, ali i na drugim Festivalima. Volontiranje je zaista prekrasno iskustvo i svima ga preporučujem.

Popularna Pula donosi svjetske hitove i hrvatske premijere. Što nas očekuje?

Filmski festivali obično su programski koncipirani za filmove koje možemo rjeđe vidjeti u kinima, filmove nezavisnih produkcija i filmove koji možda nikada neće doći u distribuciju i naš festival je takav, ali ipak ga volimo začiniti s nekoliko popularnih svjetskih naslova, a ove godine ih donosimo čak tri. Spider-Man: Povratak kući, redatelja Jona Wattsa, najnoviji je nastavak Spider-Mana, za najmlađe u subotu na zatvaranju Festivala donosimo treći dio pustolovine sa Gruom i malcima, Kako je Gru postao dobar u režiji Pierra Coffina, Kyla Balda i kao vrhunac na samom kraju stiže nam odmah nakon američke premijere, hrvatska premijera filma, Valerijan i grad tisuću planeta (Valerian and the City of a Thousand Planets), slavnog redatelja Luca Bessona, koje svi dobro poznajemo po hitovima Peti element i Lucy.

pula film fetsival cover

Pula PROfessional

Pula PROfessional i ove godine donosi bogat program. Što valja izdvojiti?

I ove godine, Pula PROfessional predstavlja program ispunjen predavanjima, okruglim stolovima i panel-diskusijama, promocijama knjiga i druženjima profesionalaca iz audiovizualne industrije, te za one koji će to tek postati. Također, tu je i program Mladih filmofila – koji okuplja 9 filmskih entuzijasta koji prate festivalske programe, pišu filmske kritike pod mentorstvom uvaženog kritičara Tomislava Kurelca i dodjeljuju Nagradu mladih filmofila. Ove je godine tema Pula PROfessional programa Promocija i distribucija hrvatskog i europskog filma, te ćemo serijom predavanja, razgovora i okruglih stolova raspraviti trendove i otvoriti dijalog na goruća pitanja iz ovoga područja. Izbornik programa Pula PROfessional 2017. je Mario Gigović.
Teško je bilo što posebno izdvojiti jer je program vrlo raznolik, a bit će tu predavanja, panel rasprava, okrugli stolovi, promocije knjiga, bit će govora o češkoj kinematografiji, filmovima u nastanku, projekcija studentskih filmova, a tijekom prve rezidencijalne radionice u sklopu programa Puentes koja će se održati za vrijeme 64. Pulskog filmskog festivala polaznicima programa priključit će se filmaši iz zemalja inicijative RE-ACT sa svojim projektima u razvoju.

17098518_1571132629580831_236001396242797135_n

Novosti na festivalu

Svako izdanje Festivala donosi nešto novo. Tako ove godine imate jednu novu lokaciju za projekcije, novu mobilnu aplikaciju i rekordan broj filmova. Možeš nam reći nešto više o tome?

Tako je, svako izdanje Festivala donosi nešto svoje, a mi ga svi nastojimo osvježiti s što više programskih ili lokacijskih novina. Ove godine odlučili smo program za mlade preseliti uz more, na poznatu pulsku plažu Ambrelu. Nova lokacija je ujedno i novi izazov, ali vjerujemo da će se pokazati kao uspješnom idejom. Dovoljno je zavaliti se u ležaljku i uživati u filmskim večerima uz miris mora i pravog ljeta. Filmski program koji ćemo prikazati tijekom pet večeri (od 17. do 21.7.) donosi najnovije europske i svjetske naslove, žanrovski vrlo raznovrsne pa će gledatelji moći uživati u 5 dugometražnih filmova među koja su komedije, mjuzikli , trileri i drame.

Mobilna aplikacija

Mobilna aplikacija zasigurno je novitet ovogodišnjeg Festivala, a omogućava lakše snalaženje po svim festivalskim lokacijama i među svim programskim kategorijama ovisno o terminu odvijanja određenog programa. Svakako je korisna i praktična opcija direktnog stavljanja željenih programa u podsjetnik/kalendar na mobilnom uređaju. Jedna od najvažnijih funkcija aplikacije jest da ona od ove godine omogućava glasanje za filmove iz Hrvatskog programa koji se prikazuju u Areni i koji se natječu za nagradu publike Zlatna vrata. Svi koji budu glasali imaju priliku sudjelovati u nagradnoj igri koja donosi brojne nagrade. Dovoljno je otići u apple store ili google play, skinuti aplikaciju i otkriti sve super mogućnosti koje vam pruža.

Rekordan broj filmova zaista je prisutan na ovogodišnjem 64. izdanju. Posebno nas veseli čak 88 premijernih naslova koji se provlače kroz sve filmske programe. Samim rekordnim brojem filmova i filmskih projekcija zadali smo kompleksan zadatak svim posjetiteljima koji moraju dobro planirati svoj posjet festivalu i složiti osobni raspored već i prije samog početka festivala. Filmski program festivala donosi filmove za sve generacije, a to nam je iznimno važno jer želimo da u ovih osam festivalskih dana cijeli grad i svi njegovi gosti žive i sanjaju film.

Učitati još
Zatvori