Kulturni vodič: Razlozi zbog kojih je Novi Sad idealna destinacija za kratko putovanje ove jeseni
Kulturni vodič: Razlozi zbog kojih je Novi Sad idealna destinacija za kratko putovanje ove jeseni

Kulturni vodič: Razlozi zbog kojih je Novi Sad idealna destinacija za kratko putovanje ove jeseni

Titulu Europske prijestolnice kulture ove godine nose čak tri grada, a uz luksemburški Esch-sur-Alzette i litavski Kaunas kulturnom prijestolnicom postao je i Novi Sad. Time je ujedno postao i  prvi grad u Srbiji koji je ponio tu titulu.

Kulturni program pod motom Za nove mostove započeo je u siječnju,  a uključuje više od 1500 kulturnih događanja i 4000 domaćih, nacionalnih i međunarodnih umjetnika.

Ovaj podatak nagnao nas je da za vas pripremimo mali kulturni vodič koji će otkriti što vas sve u središtu Vojvodine čeka ove jeseni. Prilikom posjeta Novom Sadu svakako vrijedi razgledati njegove dobro poznate znamenitosti – rimokatoličku crkvu Ime Marijino i Petrovaradinsku tvrđavu. Uz bogatu gastronomsku ponudu, posjetitelji Novog Sada mogu uživati i u aktivnostima uz, ali i na rijeci Dunav, a jedna od najatraktivnijih zasigurno je vožnja panoramskim čamcem.

No, vratimo se aktualnim kulturnim događanjima koji vas ondje očekuju u rujnu, listopadu i studenome.

Susret s modernom umjetnošću

Početkom mjeseca rujna u kreativnom distriktu je postavljena izložba Francuski suvremeni slikari. Izložba predstavlja dio živahne i bogate francuske scene na kojoj su zastupljeni umjetnici različitih stilova i generacija. Razgledati je se može do 7. listopada.

Od 24. rujna posjetitelji će u prostoru Spomen-zbirke Pavla Beljanskog moći razgledati izložbu Sava Šumanović i europski realizmi između dva svjetska rata. Riječ je o slikaru koji je djelovao pretežito u Hrvatskoj, gdje je i započeo svoje formalno obrazovanje. U povijesti hrvatske umjetnosti učestalo se promatra kroz kubističke tendencije njegovih ranijih djela, no ova je izložba usmjerna na njegova realistička ostvarenja. Izložba ostaje otvorena do 4. prosinca.

Sava Šumanović

Tjedan dizajna

Jedno od centralnih događanja novosadskoga predsjedanja nam tek prethodi, a riječ je o Design Week Novi Sad koji će se održati od 30. rujna do  7. listopada u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina. Na jednoj od arhitektonski najznačajnijih lokacija u gradu tjedan dizajna će predstaviti ideje preko 300 kreativaca kroz grupne i samostalne izložbe, prostorne instalacije i radionice za umjetnike.

Design Week Novi Sad

Festival novih medija 

Od 7. do 9. listopada u Kulturnoj stanici Svilar održat će se šesti po redu Internacionalni umjetnički festival novih medija Videomedeja. Riječ je o međunarodnom umjetničkom festivalu novih medija osnovanom u Novom Sadu 1996. godine. Unutar programa, festival je usmjeren na umjetničke projekte koji spajaju sliku i zvuk, naprednu komunikaciju i objekte u simbiotičkom ili avangardnom stilu. Detaljan program festivala dostupan je ovdje.

videomedeja

Sijamo ljubav, sijamo promjene

Opisan kao jedini regionalni filmski festival koji mijenja perspektive o umjetnosti Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film je događaj koji će se odviti od 12. do 16. listopada u Kulturnom centru Novoga Sada. Festival je međunarodnog karaktera i realizira se od 2003. godine s ciljem informiranja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba s invaliditetom. Na ovogodišnjem izdanju bit će prikazano 29 filmova, a svi detalji dostupni su na službenoj stranici festivala.

 

Foto: PR, Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori