Novi europski filmovi

Novi europski filmovi

Submergence

‘Submergence’

Iako ćemo za tri tjedna saznati dobitnike Oscara pa tako i koji je film na stranom jeziku (najčešće europski) nije na odmet baciti oko i na one koji tek dolaze ili će tek doći u kina i na razne europske filmske festivale. Većinu ćemo gledati na festivalima u Hrvatskoj i regiji tijekom godine, najviše po ljeti, a do tada donosimo popis od njih deset koje zapravo jedva čekamo pogledati.

‘Submergence’ je film iz 2017. godine i radi se o zanimljivoj kombinaciji romanse, drame i trilera. Lik Jamesa Morea zatočen je u sobi bez prozora i tamo ga drže džihadisti. Tisućama kilometara, na dalekom Grenlandu, lik Danielle Flinders priprema se zaroniti u tajnovitu dubinu mora, na oceanovo dno. Tako zatočeni, svaki u svom ograničenom prostoru evociraju prošlogodišnji Božić i gdje je slučajni susret u Francuskoj potaknuo intenzivnu njihovu romansu. Ova zanimljiva priča postaje još bolja kada znate da glavne uloge glume James McAvoy i Alicia Vikander.

doors 1

‘8 Doors’

doors 2

‘8 Doors’

Anne Alexander Sieder i Kevin Leslie glume u fil mu ‘8 Doors’, trileru koji prati napetu priču o mladoj ženi koja netom prije svoje smrti vidi svoj život u drugom, paralelnom, zrcalnom svijetu te time dobije šansu zaustaviti svojeg ubojicu.

Prije nešto više od godinu dana počelo je snimanje filma Valerijan i grad tisuću planeta, novi film Luca Bessona u kojemu jednu od glavnih uloga ima Cara Delevingne, a uz nju glume još Dane DeHaan i Clive Owen te planetarno popularna pjevačica Rihanna.

mv5bnja4otuzndewof5bml5banbnxkftztgwmje2ntc0ode-_v1_sy1000_cr0014221000_al_

Film ‘Valerian’ donosi priču specijalnih vladinih agenata (Dane DeHaan i Cara Delevingne) koji su zaduženi za održavanje reda u cijelom svemiru. Valerian ima u planu romantičnu vezu sa svojom partnericom Laureline, međutim ona će ga odbiti zbog njegove opsežna prošlosti sa ženama. Pod direktivom Zapovjednika (Clive Owen), Valerian i Laureline su poslani na misiju u međugalaktički grad Alpha, rastuću metropolu koja je sastavljena od tisuću planeta. Alpha ima sedamnaest milijuna stanovnika koji su ujedinili svoje talente, tehnologiju i resurse za dobrobit svih. Međutim, nemaju svi na Alphi iste interese i ciljeve; nevidljive sile će dovesti cijeli grad u veliku opasnost.

mv5bmji5njy4otk5m15bml5banbnxkftztgwmda1otqymdi-_v1_sx1500_cr001500999_al_

‘Walking to Paris’ film j iz 2017. godine koji donosi priču o jednom od najvećih kipara u povijesti umjetnosti – Constantina Brancusija i to onu kada je kao dvadesetsedmogodišnjak pješačio od Bukurešta do Pariza 1903. i 1904. godine, taman prije nego je postao jedan od najvećih kipara dvedesetog stoljeća.

Brancusija glumi mladi britanski glumac Emun Elliott poznat po svojim ulogama u filmu Prometej (2012), Ratovi zvijezda: Sila se budi (2015) i Filth (2013).

Emun Eliott

Emun Elliott

‘Toni Erdman’ njemački je film iz 2016., no još uvijek održava projekcije po Europi i festivalima. Radi se o simpatičnoj drami gdje otac kreira svoj alter ego kako bi se ponovno povezao s prezaposlenom kćerkom.

Guillaume Canet, Marion Cotillard i Philippe Lefebvre glume u komediji ‘Rock’n Roll’. Film je simpatična francuska komedija, idealna za sve ljubitelje dobre glazbe i prikaza funkcionalnih disfunkcionalnih ljudskih odnosa. U filmu se pojavljuje i šarmantna Camille Rowe.

 3Rock'n Roll

‘Rock’n Roll’

1 'Rock'n Roll '

‘Rock’n Roll’

Rock'n Roll 2

‘Rock’n Roll’

Lijek za život, tj. ‘A Cure for Wellness’ triler je koji donosi priču o mladom ambicioznom direktoru koji je poslan u idilični ‘wellness centar’ u Švicarske Alpe. Ubrzo počinje sumnjati da ‘čudesan spa’ nije onakav kakav se čini. Kada počne otkrivati njegove mračne tajne, saznaje da mu je dijagnosticirana ‘bolest’ od koje boluju svi u spa centru te su tu iz razloga što traže lijek za nju. U glavnim ulogama ćemo gledati Miu Goth, Danea DeHaana i Jasona Isaacsa. Film u kina dolazi 16. veljače.

Lijek za život

Jared Leto, Sophie Turner i Jack Huston glume u filmu ‘Berlin, I Love You’ koji donosi prikaz deset različitih priča. O filmu se još ne zna mnogo, osim da u kina i na festivale dolazi ove godine. No, činjenica da se radi o filmu čije priče režiraju različiti režiseri, točnije, njih devetoro i da jednu od glavnih uloga ima Jared Leto, vjerujemo da se radi o prilično zanimljivom uratku.

‘Versace’ je film o slavnome modnom dizajneru Gianniju Versaceu, a glumi ga Antonio Banderas. Film pod režiserskom palicom Billea Augusta donosi priču o njegovom životu 1970.-ih te kako je postigao svoju slavu i uspjeh.

Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet and Armie Hammer appear in Call Me by Your Name by Luca Guadagnino, an official selection of the Premieres program at the 2017 Sundance Film Festival. Courtesy of Sundance Institute.

‘Call Me by Your Name’

Romansa između devetnaestogodišnjeg mladića i ljetnog gosta njegovih roditelja recept je za svakako zanimljiv film, još kada se radnja odvija na talijanskoj rivijeri – odličan je to recept za pravi ljetni ‘feel good’ film, u ovom slučaju se radi o naslovu ‘Call Me by Your Name’.

Call Me by Your Name 2

‘Call Me by Your Name’

Call Me by Your Name 4

‘Call Me by Your Name’

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori