Najdraži filmovi o odrastanju

Najdraži filmovi o odrastanju

Goonies

Goonies

Ako niste odabrali jedan od naših prijedloga za opušteni izlazak večeras, imamo alternativu. Zavalite se udobno na kauč, pripremite kokice jer predlažemo još jednu nostalgičnu filmsku listu. Filmova koje ste zasigurno već gledali, ali koji su vječni i ne poznaju godine.

Prisjetite se djetinjstva uz ovih šest kultnih filmskih ostvarenja.

Sada i nekada

Sada i nekada

Sada i nekada (Now and Then, 1995.)

Ova topla priča donosi sliku odrastanja iz ženske prespektive. Najbolja prijateljstva, ljetne avanture, prve poljupce, a glumačka postava uključuje Demi Moore, Melanie Griffith, Rosie O’Donnell, Ritu Wilson, Christinu Ricci, Thoru Birch.

Prijateljice iz djetinjstva sastaju se prvi puta nakon dugo vremena te se prisjećaju ljeta 1970. kada su imale 12 godina i svijet je bio drugačije mjesto. Kako su se nosile sa životom tada, a kako sada, i što su sve proživjele u međuvremenu. Film daje realističnu sliku jednog doba nevinosti, iskustava proživljenih prvi puta i toplu atmosferu koja će u svakome pobuditi nostalgiju.

filmovi-odrastanje-now-and-then

Goonies (The Goonies, 1985.)

Priča o skupini djece koja traže legendarno blago dobila je kultni status radi svojih nezaboravnih scena, avanturističkog duha, odličnih likova. Filmovi o odrastanju ovo ostvarenje moraju imati na listi jer Gooniese obožavaju i mali i veliki, a u jednom paketu dobit ćete sve – komediju, triler, krimić.

Braću Mikeya (Sean Astin) i Brandona (Josh Brolin) čeka iseljenje iz doma jer zemlju u njihovoj četvrti otkupljuju za golf terene i njihova si obitelj ne može priuštiti da ostane. Jedna mapa na starom tavanu bila je dovoljna da se krene u istragu legende o blagu Jednookog Willa koje bi moglo riješiti probleme. Cijela ekipa baca se u potragu, ali na tragu im je obitelj Fratelli koja će im uvelike zagorčati život…

thegoonies

E.T. (E.T. The Extra Terrestrial, 1982.)

Kada su u pitanju filmovi o odrastanju, još jedan od vječnih filmova zasigurno je E.T. Od 80-ih godina kada je nastao služi kao inspiracija za druga ostvarenja, među recentnijima svakako treba spomenuti Stranger Things.

filmovi-odrastanje-et-2

Priča u režiji Stevena Spielberga svima je poznata. Nakon što igrom slučaja ostane zarobljen na Zemlji, malog izvanzemaljca E.T.-ja pronađe desetogodišnji Elliot (Henry Thomas). Među njima se stvori posebna veza, a naposljetku će Elliot, njegov brat Michael i mala Gertie (Drew Barrymore) biti zaslužni za E.T.-jev povratak kući prije nego što ga se znanstvenici i vlada uspiju dočepati.

filmovi-odrastanje-e.t

Moja djevojka (My Girl, 1991.)

Moja djevojka u kojem glavne uloge imaju Macaulay Culkin i Anna Chlumsky ne može vas ostaviti ravnodušnima. Priča o odrastanju i prijateljstvu, životu i smrti, kroz oči djeteta jedan je od dirljivijih filmova ovog žanra.

filmovi-odrastanje-my-girl

Jedanaestogodišnja Vada Sultenfuss kćer je pogrebnika, majka joj je umrla pri porodu i nema baš prijatelja osim Thomasa (Culkin). Zbog svega toga u stalnoj je potrazi za pažnjom i nikako joj se ne sviđa tatina (Dan Aykroyd) nova cura (Jamie Lee Curtis). No tragičan događaj to će sve promijeniti… Film je 1992. godine dobio i nastavak, no prvi dio se u većoj mjeri urezao u kolektivno pamćenje.

filmovi-odrastanje-my-girl-2

Ostani uz mene (Stand By Me, 1986.)

Poput Gooniesa i Stand By Me je kultno ostvarenje koje je obilježilo generaciju no s malo “težim” predznakom. Nominacije za nagrade nisu izostale jer pustolovnu priču proglašavaju jednom najboljih ekranizacija novela Stephena Kinga.

filmovi-odrastanje-stand-by-me

Priča je to o četiri prijatelja koji, načuvši priču o nestalom dječaku, kreću u potragu za tijelom kako bi im pripale sve zasluge rješavanja slučaja. Uz odličan soundtrack i kroz flashback glavnog lika pratimo dečke na njihovom putu, svakoga sa svojim problemima ne bi li barem malo zaboravili na svakodnevni život. Glumačka postava u kojoj su Corey Feldman, River Phoenix, Wil Wheaton, ali i mladi Kiefer Sutherland osigurali su filmu odličnu gledanost, a sebi zvjezdani status.

filmovi-odrastanje-stand-by-me-2

Beskrajna priča (The NeverEnding Story, 1984.)

Beskrajna priča ima epitet jednog od vizualno najljepših dječjih filmova ikad snimljenih, a ostao je zapamćen zbog efekata koji su tada bili vrlo napredni za ovaj žanr. Kroz uzbudljivu radnju vodi nas dječak Bastian (Barret Oliver) koji, ništa ne sumnjajući, čita magičnu knjigu. U njoj mladi ratnik mora spasiti zemlju Fantaziju od Ništavila no Bastian će morati odigrati ključnu ulogu u tom podvigu.

filmovi-odrastanje-never-ending-story

Foto: screenshot

Učitati još
Zatvori