Najbolji oskarovski filmovi ikada

Najbolji oskarovski filmovi ikada

Forrest Gump

Forrest Gump

Još nas svega tri dana dijeli od dodjele najprestižnije filmske američke nagrade – Oscara. Nakon objavljenih nominacija za nagradu vjerujemo da ste krenuli s gledanjem filmova u kinima.  Često se nakon projekcija u medijima, no i privatno, u društvu povedu rasprave o mogućim dobitnicima te su ovih dana predviđanja aktualna tema medija koji se bave filmom i Oscarima.

No, iako je sve u znaku filmova La La Land, Lion, Manchester by the Sea, Fences, Moonlight i drugih, valja se prisjetiti i onih koji su obilježili filmsku povijest i isto tako bili nominirani te naposljetku i osvojili tu prestižnu nagradu – često u najpopularnijim kategorijama najboljeg filma, režije te glavne glumice i glumca.

Jedan od istaknutijih filmova svakako jest Forrest Gump. Često, iznenađujuće, proglašavana lošijom od odličnog filma, knjiga Forrest Gump objavljena je 1985. godine. Radnja se vrti oko mentalno zaostalog junaka iz naslova koji pukim slučajem upozna hrpu slavnih ljudi i postane uspješna i slavna ličnost, dok je cijelo vrijeme samo zaljubljen u djevojku iz svojeg djetinjstva. Film je postao jako popularan te se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na web stranici IMDb.com. Glavna uloga u filmu je Tomu Hanksu donijela Oscara.

SPR-wallpaper-saving-private-ryan-1669435-1680-1050

Spašavanje vojnika Ryana

‘Saving Private Ryan’ ili Spašavanje vojnika Ryana je američki epski ratni film radnjom smješten tijekom invazije na Normandiju u Drugom svjetskom ratu. Režirao ga je Steven Spielberg, napisao Robert Rodat, a film je najviše poznat po izrazito grafičkom i realističnom prikazu rata pogotovo u svojih prvih 27 minuta trajanja koje prikazuju iskrcavanje saveznika na Plažu Omaha dana 6. lipnja 1944. godine. Nakon toga radnja prati kapetana Johna H. Millera (Tom Hanks) i njegov vod (Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel, Giovanni Ribisi, Adam Goldberg i Jeremy Davies) koji pokušavaju pronaći padobranca Jamesa Francisa Ryana (Matt Damon), posljednjeg preživjelog od četvorice braće u vojsci.

Film Spašavanje vojnika Ryana pobrao je hvalospjeve filmske kritike te osvojio brojne filmske nagrade kako za film, tako i za njegovu ekipu iza i ispred kamere. Na svjetskim kino blagajnama film je zaradio preko 480 milijuna dolara čime je postao drugi najgledaniji film te godine. Dobio je 11 nominacija za prestižnu filmsku nagradu Oscar od kojih je redatelj Spielberg osvojio svog drugog Oscara za najbolju režiju, a sam film osvojio je još četiri dodatne nagrade: za najbolju fotografiju, montažu, zvuk i zvučne efekte.

‘Crash’ je film iz 2004. godine koji donosi priču temeljenu na stvarnom događaju koji se desio režiseru Paulu Haggisu. Ova napeta drama i nategnutim međuljudskim i međurasnim odnosima donosi odlična ostvarenja Sandre Bullock, Dona Cheadlea, Matta Dillona, Jennifer Esposito, Williama Fichtnera, Brendana Frasera, Terrenca Howarda, Chrisa”Ludacris” Bridgesa, Thandie Newton, Michaela Peñe i Ryana Phillippea.

Birdman

Birdman

‘Birdman: Neočekivana vizija postojanja’, poznatiji pod imenom Birdman američki je satirični film u žanru crne komedije i drame snimljen 2014. godine, kojeg je režirao, producirao i scenirao Alejandro González Iñárritu. Glavne uloge tumače Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone i Naomi Watts. Keaton igra holivudskog glumca na zalasku karijere poznatom po svojoj herojskoj ulozi u borbi da na Broadway postavi adaptaciju priče Raymonda Carvera.

Birdman je dobio odlične kritike, a proglađen je jednim od najboljih filmova 2014. godine od strane raznih organizacija, uključujući i Američki filmski institut i National Board of Review. Na 87. dodjeli Oscara, Birdman je dobio ukupno devet nominacija, i zajedno s filmom Grand Budapest Hotel, ima najviše nominacija uključujući i nagradu za najbolji film, režiju, originalni scenarij.

Birdman

Birdman

Ples s vukovima tj. ‘Dances with Wolves’ slavni je pustolovni vestern iz 1990. koji je režirao Kevin Costner. Film je postigao velik komercijalan uspjeh u kinima u doba kad se mislilo da je žanr westerna izašao iz mode. Radnja se vrti oko američkog poručnika koji se približio i na kraju identificirao s Indijancima. Film je osvojio 7 Oscara i 3 Zlatna globusa, uključujući za najbolji film.

‘Out of Africa’ američki je film iz 1985. godine koji je režirao Sydney Pollack. Nastao je prema autobiografskoj knjizi iz 1937. godine, koju je napisala Dankinja Karen Blixen pod pseudonimom Isak Dinesen. Film je osvojio 28 nagrada i 17 nominacija, uključujući i 7 dobivenih Oscara (za najbolji film, najboljeg redatelja, za najbolju scenografiju, za najbolju fotografiju, za najbolji adaptirani scenarij, za najbolju originalnu glazbu i za najbolje miksanje zvuka) i donosi jednu od najvećih filmskih ljubavnih priča, onu Karen Blixen i Denysa Fincha-Hattona tj Meryl Streep i Roberta Redforda.

out-of-africa

Out of Africa

‘Braveheart’ tj. Hrabro srce je povijesna drama Mela Gibsona iz 1995. Gibson portretira legendarnog Škota Williama Wallacea, borca za nezavisnost Škotske u Prvom škotskom ratu za nezavisnost protiv Edwarda I. Dugonogog (kojeg je u filmu utjelovio Patrick McGoohan). Film je osvojio pet Oscara, uključujući nagrade za najbolji film i najboljeg redatelja, a bio je nominiran za još njih pet. Uspjeh filma pomogao je oživljavanju žanra povijesnog spektakla pa su poslije njega snimljeni filmovi kao što su Gladijator, Patriot, Aleksandar Veliki, Troja, Kraljevstvo nebesko i 300.

Djevojka od milijun dolara tj. ‘Million Dollar Baby’ sportska je drama Clinta Eastwooda iz 2004. godine. Priča govori o podcijenjenom boksačkom treneru kojeg muči savjest zbog prošlosti pa iskupljenje pokušava pronaći pomažući boksačici amaterki u njezinom krhkom snu da postane profesionalka. Film je osvojio četiri Oscara, uključujući za najbolji film.

‘Kramer vs. Kramer’ tj. Kramer protiv Kramera drama je Roberta Bentona iz 1979. s Dustinom Hoffmanom i Meryl Streep u glavnim ulogama, nastala po romanu Averyja Cormana. Film govori o razvodu i svima na koje on utječe, uključujući mladog sina razvedenog para. Film je dobitnik Oscara za najbolji film 1979. i ostao je kao jedan od značajnijih dramskih ostvarenja u filmskoj povijesti.

Kramer vs Kramer

Kramer vs Kramer

Kramer vs Kramer

Kramer vs Kramer

Kraljev govor tj. ‘The King’s Speech’ britanska je povijesna drama iz 2010. koju je režirao Tom Hooper prema scenariju Davida Seidlera. Film je nominiran za BAFTA-u u čak 14 kategorija (dobio ih je 7) i Oscara u 12 kategorija, pobijedviši u četiri najvažnije – najbolji film, najbolji redatelj (Tom Hooper), najbolji glavni glumac (Colin Firth) i najbolji originalni scenarij (David Seidler) te 7 Zlatnih globusa.

Firth tumači ulogu engleskoga kralja Georgea VI. koji, kako bi svladao svoje mucanje, odlazi kod Lionela Loguea, neortodoksnog logopeda kojega tumači Geoffrey Rush. Dok surađuju, dvojica muškaraca postaju dobri prijatelju, a kada mu brat, Edvard VIII., abdicira, kralj se oslanja na Loguea da mu pomogne održati radijski govor na samom početku Drugog svjetskog rata. Kraljev govor bio je tri tjedna na vrhu britanskog box officea po zaradi. Kritičari su ga iznimno hvalili zbog vizualnog dojma, umjetničke izvedbe i glume (što se ponajviše odnosilo na Firtha), dok su se drugi osvrnuli na krivo prikazivanje povijesnih događaja, posebnice na tobožnje Churchillovo prihvaćanje abdikacije.

‘Annie Hall’ film je iz 1977. godine koji donosi priču o neurotičnom njujorškom komičaru Alvy Singeru koji se fatalno zaljubi u ponešto luckastu Annie Hall. Film je 1977. napisao, režirao i u njemu glumio glavnu ulogu Woody Allen. U filmu se uz glavne glumce pojavljuju još i Paul Simon, Tony Roberts, Shelley Duvall i mnogi drugi… Film je osvojio 4 Oscara te još 26 nagrada i 8 nominacija.

Annie Hall

Annie Hall

‘Rocky’ je američki film iz 1976. godine i prvi od šest nastavaka o boksaču Rockyju Balboi kojeg glumi Sylvester Stallone u režiji Johna G. Avildsena. Film je snimljen za 1,2 milijuna dolara, a ostvario je više od 117,2 milijuna dolara dobiti i postao veliki hit. Dobio je tri Oscara, uključujući nagradu za najbolji film. Pobrao je pozitivne kritike, a Sylvester Stallone postao je zvijezda nakon ovog filma. Film je prepun scena koje su ušle u filmsku povijest poput one u kojoj Rocky trči stepenicama muzeja umjetnosti u Philadelphiji. Film je dobio još pet nastavaka: Rocky 2, Rocky 3, Rocky 4, Rocky 5 i Rocky Balboa, koji je trebao biti oproštajni film, no 2015. snimljen je novi nastavak Creed.

Nema zemlje za starce tj. ‘No Country for Old Men’ je film Joela i Ethana Coena s Tommyjem Lee Jonesom, Joshom Brolinom i Javierom Bardemom snimljen prema istoimenom romanu Cormaca McCarthyja. Film govori o propalom poslu s drogom nakon kojeg slijedi igra mačke i miša između trojice muškaraca koji se međusobno presreću u pustinjskom krajoliku zapadnog Teksasa u osamdesetim godinama.

Film je iznimno hvaljen od kritike. Roger Ebert iz Chicago Sun-Timesa ga je nazvao ‘najboljim filmom kojeg su braća Coen… ikad snimila’. Na kraju je film nominiran za osam Oscara, a osvojio je nagrade za najbolji film, najbolju režiju, najbolji adaptirani scenarij i najboljeg sporednog glumca (Javier Bardem). Osim toga, osvojio je Zlatne globuse za najboljeg sporednog glumca i najbolji scenarij.

No Country for Old Men

No Country for Old Men

Francuska veza tj. ‘The French Connection’ film je Williama Friedkina iz 1971. Film je nastao na istinitoj knjizi Robina Moorea, dok je scenarij adaptiran pa priča nema veze sa stvarnošću. Govori o dva njujorška policajca koji pokušavaju presresti pošiljku heroina koja stiže iz Francuske. Priča je temeljena na stvarnoj ‘Francuskoj vezi’ (zloglasnoj narko-ruti kojom se iz Turske preko Francuske heroin dopremao u Sjedinjene Države). U glavnim ulogama su nastupili Gene Hackman (kao njujorški policijski detektiv Jimmy ‘Popeye’ Doyle), Roy Scheider (kao njegov partner Cloudy) i Fernando Rey.

Film je dobitnik Oscara za najbolji film, a osim toga je osvojio nagrade u kategorijama najboljeg glavnog glumca (Gene Hackman), najboljeg redatelja, montaže i adaptiranog scenarija. Nominiran je za najboljeg sporednog glumca (Roy Scheider), najbolju fotografiju i zvuk.

Francuska veza

Francuska veza

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori