Odličan projekt koji će vas odvesti u prošlost Zagreba

Odličan projekt koji će vas
odvesti u prošlost Zagreba

stari_zagreb (1)

Muzej grada Zagreba već osamnaestu godinu tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje edukativni program Žive slike, a ove godine održat će se 25. i 26. veljače od 11 do 14 sati. Taj muzejski projekt donosi kostimirane djelatnike muzej koji kao značajne ličnosti prošlosti grada Zagreba pričaju priče o vremenu u kojemu su živjeli.

U povodu 110. obljetnice osnutka Muzeja grada Zagreba posjetitelje će dočekivati Emilij pl. Laszowsky, veliki meštar Družbe “Braća hrvatskoga zmaja”, koja je 1907. godine u kuli nad Kamenitim vratima utemeljila Gradski muzej, dok će se jedan djelatnik muzeja pojaviti u ulozi fotografa Franje Pommera koji je u Zagreb stigao iz Danske i ovdje otvorio prvi stalni fotografski atelje. U Muzeju grada Zagreba u tijeku su pripremni radovi za izložbu posvećenu ovom fotografu.

zagreb 1

Kaptolski slastičar (sladopek) Vjekoslav Šenoa (otac Augusta Šenoe) u Zagreb je, na poziv biskupa Aleksandra Alagovića, stigao iz Trnave u današnjoj Slovačkoj. Iz Slovačke je došao i izumitelj Slavoljub Penkala. Friedrich Miroslav Singer, utemeljitelj tjelovježbe u zagrebačkim školama došao je iz Beča. U Realnoj gimnaziji (danas zgrada Državnoga hidrometeorološkog zavoda) vodio je prvu vježbaonicu u Hrvatskoj.

Zagrebački trgovac grčkog porijekla Naum Mallin govorit će o putovanju na prvu Svjetsku izložbu u Londonu, u rujnu 1851. godine. Dugotrajno putovanje započelo je diližansom, a nastavljeno vlakom. Marija Bollé, supruga arhitekta Hermana Bolléa, govorit će o svom suprugu i njegovu radu nakon dolaska u Zagreb 1879. godine.

mgz xy

U vrijeme održavanja Živih slika može se razgledati i izložba Vrijeme giganata: planska industrijalizacija i naslijeđe 1947. – 1952. U predvorju Muzeja za najmlađe posjetitelje bit će organizirana kreativna radionica Boje na licu. Zainteresirani posjetitelji izrađivat će fašničke šešire i maske bojama za lice, uz stručni nadzor muzejske pedagoginje i profesionalnih vizažistica. Žive slike želimo adekvatan su program i za posjetitelje s posebnim potrebama te je stoga svake godine na Živim slikama i tumač za znakovni jezik.

mgz 2

Foto: Muzej grada Zagreba, Creative Commons

Učitati još
Zatvori