Još malo i otvara se Muzej Apoksiomena

Još malo i otvara se Muzej Apoksiomena

apoksiomen1

Krajem dvadesetog stolječa, točnije 1997. godine između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja pronađen je znameniti antički brončani kip atlete Apoksiomena. Izvađen je arheološkim zahvatom 1999. godine i jedina je za sada pronađena velika brončana statua na istočnoj obali Jadrana.

APOKSIOMEN 1

Vizualni identitet Muzeja Apoksiomena

Tri godine prije izranjanja slučajno ga je otkrio sportski ronilac i amater fotograf iz Belgije Rene Wauters na dubini od 45 metara. Nakon iskapanja i restauriranja devet godina je bio izložen na putovanjima gdje je privremeno boravio u Arheološkom muzeju u Zagrebu i Osijeku, muzeju antičkog stakla u Zadru, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci, Etnografskom muzeju Split, Muzeju i galeriji Grada Ljubljane, palači Riccardi u Firenzi, Musee de Louvre u Parizu, British Museumu u Londonu, a zatim i Paul Getty muzeju u Los Angelesu.

Vizualni identitet Muzeja Apoksiomena

Vizualni identitet Muzeja Apoksiomena

Nakon toliko godina putovanja, grčki se atleta, Apoksiomen, vraća u Mali Lošinj, i to u Muzej Apoksiomena za koji je Palača Kvarner rekonstruirana prema prvonagrađenom rješenju arhitektonskog biroa Randić –Turato. Točan datum otvaranja muzeja javno će se obznaniti u petak, 11. ožujka na svečanoj konferenciji u Muzeju Mimara u Zagrebu.

APOKSIOMEN 3

Foto: idisturato.com, HDD

Učitati još
Zatvori