Kako se Apoksiomen vratio na Lošinj

Kako se Apoksiomen vratio na Lošinj

6

Brončani kip mladog atlete Apoksiomena jedinstveni je nalaz na Jadranu, ali i u svijetu te se napokon, nakon više od desetljeća smjestio u svoj trajni dom na Lošinju, gdje je i nađen. Kip je 1996. pronašao belgijski turist René Wouters, kraj otočića Vele Orjule, na pješčanom dnu između dvije stijene, na dubini od oko 45 metara. Nalaz je odmah prijevljen te je već iduće godine i izronjen.

Svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe ovaj se kip izdvaja kao iznimno kvalitetno umjetničko djelo. Pri pronalasku kip je bio očuvan u cijelosti, nedostajao je samo mali prst lijeve ruke, a na stopalu desne noge još je bio pričvršćen dio izvorne brončane baze, koja je bila rastavljena.

apoksiomen post 3

Konzervatorsko –restauratorski radovi na kipu započeli su 2000.g. i izvođeni su u Hrvatskom konzervatorskom zavodu u Zagrebu. Radove je vodio danas pokojni restaurator Giuliano Tordi, bivši djelatnik instituta Opificio delle Pietre Dure u Firenzi u suradnji s restauratorom –majstorom Antonijom Šerbetićem, voditeljem Radionice za metal Hrvatskog restauratorskog zavoda. Radovi su trajali šest godina. Nakon restauracije kip je u periodu od deset godina u više navrata izlagan javnosti u mnogim muzejima i gradovima – od Zagreba, Osijeka, Rijeke, Splita i Zadra te van države u Gradskom muzeju u Ljubljani, Palazzo Medici Riccardi u Firenzi, muzeju Louvre u Parizu, British Museumu u Londonu te J. Paul Getty muzeju u Los Angelesu.

5

Prije nepuna tri tjedna ova znameniota skulptura dobila je svoj dom – Muzej Apoksiomena. Muzej Apoksiomena smješten je u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju. Muzej Apoksiomena svojim konceptom daje odgovor na pitanje kako prezentirati jednu savršenu skulpturu, koja se nalazi izvan svakog vremenskog i fizičkog konteksta kojem je bila namijenjena te također kako izvesti uzbudljiv i razumljiv muzejski postav unutar kojeg bi se skulptura i njezina priča pokazali najširoj javnosti.

Muzej Apoksiomena - foto Bosnic+Dorotic-15_Bijela soba

Na izvedbi Muzeja Apoksiomena sudjelovalo je mnoštvo suradnika, dizajnera, arhitekata, vizualnih umjetnika, inženjera i brojnih ostalih stručnjaka u kontekstu arhitekture, restauracije, izložbenog postava i izvedbe. Projekt je to Idisa Turata i Saše Randića sa suradnicima, autor dizajna interijera muzeja je Idis Turato, a koncepciju stalnog postava Muzeja Apoksiomena osmislila je Iskra Karniš Vidovič iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Muzej Apoksiomena - foto Bosnic+Dorotic-20_Uredski prostori

apoksiomen post

apoksiomen post 5

apoksiomen post 6

Foto: Maja Bosnić i Ivan Dorotić

Učitati još
Zatvori