Muzej Apoksiomena na izložbi u Firenci

Muzej Apoksiomena na izložbi u Firenci

apoksiomen cover

U Firenci, talijanskom gradu koji je vječna svjetska prijestolnica kulture i umjetnosti, od 17. do 19. veljače 2017. održava se međunarodna arheološka izložba ‘tourismA – Salone Internazionale dell’Archeologia’. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj predstavljanje, izlaganje i komparacija brojnih projekata, muzeja, inicijativa i institucija vezanih za promociju i komunikaciju nasljeđa iz antičkog doba te valorizaciju arheologije u svijetlu suvremenih zbivanja. Idealna je to prilika da se u Firenzi, gradu koji je odigrao važnu ulogu pri restauraciji, definiranju značaja te promociji kipa Apoksiomena, ponovno predstavi njegova neobična, svjetski relevantna i atraktivna priča te novi i jedinstveni Muzej Apoksiomena – Apoksiomenov trajni dom.

Muzej Apoksiomena - foto Bosnic+Dorotic_02

Za vrijeme dugotrajne i stručne restauracije kipa Apoksiomena, nakon spektakularnog pronalaska i vađenja iz dubine lošinjskog mora, u suradnji s talijanskim institutom Opificio delle Pietre Dure iz Firence izrađen je cjelovit program konzervatorsko-restauratorskih istraživanja, koje je vodio danas pokojni restaurator Giulinano Tordi. Također, prvo predstavljanje vrijednog brončanog kipa Apoksiomena izvan granica Hrvatske bilo je upravo u Firenci, od rujna 2006. godine do siječnja 2007.

Danas, točno deset godina nakon što je Apoksiomen bio izložen u prestižnoj Palazzo Medici Riccardi, u organizaciji Provicnia di Firenze i Hrvatskog restauratorskog zavoda te nakon što je prošle godine dobio svoj veleban Muzej u Malom Lošinju – sagrađen samo za njega, priča o Apoksiomenu se vraća u Firenzu kako bi se još jednom svjetska, europska i talijanska javnost podsjetila o kakvom se antičkom blagu radi te kako bi se predstavio arheološki, muzejski i turistički značaj kipa Apoksiomena.

Muzej Apoksiomena - foto Bosnic+Dorotic_04

tourismA je međunarodna izložba arheologije usmjerena prema svim kulturnim i ekonomskim projektima koji djeluju u arheološkim i umjetničkim kontekstima te spomeničkim područjima: privatnim i javnim istraživačkim institutima, arheološkim parkovima i muzejima, turističkim zajednicama, turoperatorima I kulturnim udrugama iz sfere arheologije. Manifestacija tourismA održava se u Firenci – gradu koji je izabran kao domaćin jer se radi o jednom od najvažnijih europskih gradova sa snažnom povezanošću s vlastitim kulturnim nasljeđem kao najvažnijom vrijednosti u formiranju identiteta, kulturne i turističke ponude grada.

Foto: Maja Bosnić, Ivan Dorotić

 

Učitati još
Zatvori