Muzej suvremene umjetnosti ima novi postav zbirke, zavirili smo u njega
Muzej suvremene umjetnosti ima novi postav zbirke, zavirili smo u njega

Muzej suvremene umjetnosti ima novi postav
zbirke, zavirili smo u njega

Radovi iz fundusa zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti ponovno su dostupni javnosti. Četiri godine nakon što je bivši postav MSU zatvoren za publiku, remek djela hrvatskih i svjetskih suvremenih umjetnika iz postava ovog zagrebačkog muzeja predstavljaju se publici u novom ciklusu Zbirka kao glagol.

Nova izložba Budućnosti, zajedno s već otvorenim izložbama Drugarstvo i Tužne pjesme rata, čini osnovu ciklusa Zbirka kao glagol, novog postava zbirke muzeja. Osim ove tri velike izložbe, ciklus čine i serijal kraćih projekata okupljenih pod zajedničkim nazivom Okidači.

Izložba Budućnost

Dva glavna pogleda na budućnost nerijetko se isključuju: prvi se temelji na progresivnom napretku i rastu, dok drugi taj napredak i rast vidi kao prijetnju planetu i svim živim bićima. Već i iz tih različitih pogleda zaključujemo kako budućnost pred nama nije jedna, nego je mogućih budućnosti – više, pa i ne govorimo o budućnosti, nego o – budućnostima.

Predstavljajući vodeće hrvatske i međunarodne umjetnike 20. stoljeća, izložba Budućnosti  propituje kakve su se ideje i vizije budućnosti razvijale u umjetnosti od 1960-ih do danas. Hrvatski umjetnici okupljeni oko pokreta Nove tendencije spajali su umjetnost, znanost i tehnologiju s tadašnjom idejom naprednog socijalističkog društva.

Ova umjetnička djela prvenstveno svjedoče o promjenama u društvenom imaginariju – od ideja i vrijednosti moderne, utemeljenih na logici napretka i razvoja, preko brige za zajednicu i planet, do svijesti o međusobnoj međuovisnosti i nužnosti samoorganizacije.

Umjesto očaja koji prati razne distopijske vizije budućnosti i koji je više-manje opravdan pred sve većom ekološkom krizom, ratovima u Europi i širom svijeta te neriješenom migrantskom krizom, izložba nastoji osvijestiti važnost naše aktivne uloge u spašavanju  vlastite budućnosti.

Zbirka kao glagol

S ovom izložbom predstavlja se i novi, otvoreni prostor muzejakoji sada, odmah na ulazu omogućuje posjetiteljima susret s remek djelima iz muzejskog fundusa, velikim i važnim radovima hrvatske i svjetske suvremene umjetnosti.

Umjesto naziva „stalni postav“, ciklusom Zbirka kao glagol, MSU svoju kolekciju prezentira kao „postav u trajanju“, podrazumijevajući da je zbirka u muzeju stalno prisutna, ali se njezine konstelacije isto tako i neprestano mijenjaju.

Foto: MSU

Učitati još
Zatvori