Morana Matković otkriva što donosi 12. Zgraf

Morana Matković otkriva što
donosi 12. Zgraf

untitled_0048

Zgraf je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od utemeljenja 1975. održava u Zagrebu, u organizaciji ULUPUH-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti). Inicijatori pokretanja Zgrafa 1975., bili su tadašnji agilni članovi ULUPUH-a, istaknuti umjetnici i dizajneri – Bernardo Bernardi, Ivan Picelj, Nenad Pepeonik, Alfred Pal, Vladimir Straža, Fedor Kritovac, Mitja Koman, Vahid Hodžić i drugi članovi.

Dvanaesto izdanje Zgrafa održat će se od 9. do 24. siječnja 2017. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, a tema mu je ‘Društvene reprize’ koju potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor. Nakon nekoliko mjeseci priprema, selekcije i najava, službeno je predstavljen program, izlagači i popratni zanimljivi sadržaj ovogodišnjeg izdanja manifestacije, a što podrobnije možemo očekivati od ove međunarodne manifestacije ispričala nam je izvršna direktorica 12. Zgrafa Morana Matković.

untitled_0042

1. Ove godine Zgraf donosi mnogo odličnog sadržaja, no i neke novitete u odnosu na prijašnja izdanja Zgrafa, po čemu se razlikuje, što biste istakli kao odmak od prijašnjih izdanja?

Izuzev izložbi koje ćete ove godine imati prilike vidjeti u Laubi i Galeriji ULUPUH (Revija, Tema, izložba studenata i izložba švicarskog studija Peng Peng), te Eduzgraf programa radionica i predavanja, iznimno popularnog programa Osobni znalac, novitet ovogodišnjeg Zgrafa je definitivno i filmski program Eduzgraf Kino koji je osmišljen u organizaciji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, a selekciju potpisuju Sanja Grbin, Marina Kožul (25 FPS) i Mihaela Richter (Eduzgraf).

untitled_0045

untitled_0051

2. Prije samog početka 9. siječnja, već ste poduzeli razne akcije i donijeli predprogram festivala… Planirate li i akcije nakon što festival završi?

Nakon što Zgraf završi povući ćemo se nakratko kako bismo spakirali izložbu i kako bi nam se slegli dojmovi, a o daljnjim akcijama još uvijek je prerano govoriti.

3. Posebno nam je interesantan dio programa koji pada na petak 13. gdje pojedinci, bez obzira bili oni dizajneri ili bilo tko koga dizajn zanima, mogu razgovarati sa stručnjacima različitih generacija s polja grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija te jedan na jedan saznati što god ih zanima… Ova Zgraf verzija ‘speed dating’ načina komunikacije izgleda da bi mogla uroditi novim interesima za dizajn. Možete li komentirati takav način komunikacije, koliko bi tako našto, brzinsko, a opet zanimljivo i dinamično, moglo utjecat na posjetitelje i njihov interes za dizajn?

Program Osobni znalac je redovito program za kojeg se traži mjesto više s obzirom da je riječ o jedinstvenoj prilici da u jednom neformalnom i opuštenom razgovoru upoznate neke od najzanimljivijih hrvatskih i inozemnih dizajnera i teoretičara trenutno aktualnih na sceni te od njih osobno saznate što vas zanima. Neki će vam otkriti svoje najveće strahove, neki tajne svog zanata, a s nekima ćete moći razgovarati i o krvoločnim životinjama… Ovo je doista jedinstvena prilika pitati što vas zanima. Osobni znalci i znalkinje Eduzgrafa za 12.izdanje Zgrafa su: Bruketa & Žinić, Damir Gamulin, Dejan Kršić, Kuna zlatica (Ana Kunej), Oaza (Ivana Borovnjak, Tina Ivezić), Peng Peng (Martin Geel i Klaus Fromherz), Radovan Jenko, Rick Poynor, This Town Needs Posters (Hrvoje Spudić i Sven Sorić). Moram napomenuti da je broj mjesta ograničen na 4 osobe po predavaču/predavačima stoga požurite s prijavama koje su obavezne.

untitled_0047

4. Postav koji će posjetitelji vidjeli u Laubi u punom je zamahu nastanka, što ćemo moći vidjeti i tko stoji iza njega?

Postav Zgrafa 12 posebno je osmišljen za prostor Laube i temu Zgrafa 12 koja je “Društvene reprize”. Sama povijest Laube, bivše jahaone Konjaničke vojarne austrougarske vojske, svojim stoljetnim prenamjenama i restauracijama predstavlja jednu arhitektonsku “društvenu reprizu”. Dizajn vizualnog identiteta potpisuje kolektiv Oaza kojeg čine 6 odličnih dizajnerica – Nina Bačun, Roberta Bratović, Ivana Borovnjak, Maja Kolar, Tina Ivezić i Ana-Marija Poljanec – dok postav izložbe potpisuje kolektiv Oaza u suradnji s kustosicom Mihaelom Richter.

Vrijeme, protok, svjetlo, mijena, ponavljanje – glavni su pojmovi koje su dizajnerice iščitale iz središnje teme Zgrafa 12 Društvene reprize te će se upravo ti pojmovi vidjeti i u postavu kroz odabir materijala, posebno dizajniranog izložbenog namještaja te igru svjetla i sjene. Dizajn svjetla posebno za ovu izložbu potpisuje Deni Šesnić. Ne preostaje mi ništa drugo nego vas pozvati da nam se pridružite na otvorenju u ponedjeljak 9. siječnja 2017. kako biste se i uživo uvjerili što smo sve zanimljivo pripremili.

untitled_0050

untitled_0049

5. Zadnji Zgraf se održao 2012., koliko drugi potpis vodstva i organizacije utječe na stalnu mijenu manifestacije i biste li Zgraf još uvijek nazivali izložbom ili je ovim novim aktivnostima prerasla u nešto veće te nagovješćuje li i veći rast u budućnosti?

Naravno da svako novo vodstvo u projektima donese sa sobom i neku novu energiju, i neke nove teme i ciljeve. Zgraf možemo najbolje opisati kao manifestaciju, usudila bih se opisati ga čak kao festival čije se trajanje proteže na 20 dana umjesto na standardnih festivalskih 7 dana. Naša je želja bila napraviti izložbu koja nikako nije “statična”, izložbu koja ima jednako zanimljiv program kao i izloške, tako da sa svakim novim dolaskom imate mogućnost saznati i naučiti nešto novo, sudjelovati u nekom programu, otkriti nekog novog zanimljivog dizajnera, upoznati nekog koga niste imali priliku dosad upoznati… Posebnost Zgrafa je i dodjela njegovih nagrada koja se u ovom 12.izdanju neće održati na otvorenju, kao na prijašnjim izdanjima, već u subotu 14. siječnja 2017., tjedan dana nakon otvorenja, kada naš cijeli Međunarodni žiri boravi u Zagrebu.

untitled_0057

untitled_0058

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori