Sjajan projekt umjetnice Antonie Dorbić: Kreativnost, ples i glazba u šibenskoj Kući umjetnosti Arsen
Sjajan projekt umjetnice Antonie Dorbić: Kreativnost, ples i glazba u šibenskoj Kući umjetnosti Arsen

Sjajan projekt umjetnice Antonie Dorbić: Kreativnost, ples i glazba u šibenskoj Kući umjetnosti Arsen

Kuća umjetnosti Arsen u Šibeniku drugu godinu zaredom mjesto je razvoja kreativnosti, učenja, pokreta, glazbe i plesa! Riječ je programu Obrt Net, kreativnom interdisciplinarnom projektu koji uključuje radionice, predstave i koncerte pod vodstvom mlade šibenske umjetnice, akademske kiparice i koreografkinje Antonie Dorbić, a u suradnji s Tvrđavom kulture koja upravlja trima šibenskim tvrđavama, Kućom umjetnosti Arsen i Centrom koralja na Zlarinu.  

Antonia Dorbić

Drugo izdanje manifestacije Obrt Net

Prvo izdanje Obrt Neta održano je lani, a ove godine traje od 29. kolovoza do 10. rujna s još bogatijim i raznovrsnijim programom za djecu i odrasle. Svim programima zajednička tema je – pokret! 

Cilj projekta Obrt Net je doprinos boljem razumijevanju suvremene plesne scene te poticanje njenog uključivanja i povezivanja s lokalnom zajednicom. Program je to koji koja spaja umjetnike, izražava kreativnost kroz različite oblike i stvara priliku za kulturnu interakciju i razmjenu. 

Kuća umjetnosti Arsen bit će mjesto održavanja radionica u jutarnjim satima te plesnih predstava u sklopu programa Obrt Net 2 u večernjim satima, dok će u spektakularnom ambijentu Tvrđave Barone, na kojoj je ovog ljeta u srpnju i kolovozu održano više od deset koncerata tijekom Barone Jazz Festivala, program završiti koncertom Nenada Sinakuza. 

Antonia Dorbić
Antonia Dorbić

Kreativno vodstvo mlade umjetnice Antonie Dorbić

“Svi programi imaju za cilj približiti umjetnost pokreta široj publici te potaknuti kreativnost i izražavanje kroz tijelo. Umjetnici su pozvani dijeliti rad s lokalnom zajednicom u obliku radionica za različite dobne skupine, stvarati i istraživati u rezidencijalnom obliku i predstaviti svoj rad kroz formu plesne predstave”, poručuje autorica projekta Obrt Net, mlada akademska kiparica, koreografkinja i umjetnica Antonia Dorbić. 

Radionice za odrasle počinju 29. kolovoza i traju do 8. rujna, a vode ih plesne umjetnice s dugogodišnjim iskustvom rada na izvedbenoj sceni: Lana Hosni, Marta Krešić, Viktoria Bubalo, Anna Javoran i Zrinka Užbinec. Lana Hosni vodi radionicu ”Glas i tijelo” na kojoj istražuje potencijale glasa, povezivanje glasa i pokreta te kapaciteta uživanja u vlastitom tijelu. S Martom Krešić na radionici ”Gdje tijelo želi?” polaznici će provesti četiri dana tijekom kojih će se baviti vlastitim sposobnostima, granicama i međusobnim relacijama u pokretu. 

Antonia Dorbić

Plesne radionice za djecu i odrasle

Radionica Anne Javoran i Viktorije Bubalo ”Ono što ne postoji bez druge” rezultat je procesa istraživanja predstave „Strahovi malih razlika“ koja je također na programu Obrt Neta. Zrinka Užbinec vodi radionicu ”Ritam i odluke (u plesu)”, te će izvesti svoju autorsku predstavu ”Lutke i koze”. Na radionici će se baviti ritmom koji čini ples. 

Dječji program započinje u četvrtak 7. rujna radionicom sjajne ilustratorice Ane Kovačić na kojoj će polaznici izrađivati papirnate mobile. Dan nakon, u petak 8. rujna slijedi radionica šivanja lutaka Tijane Mihailović, a u subotu ujutro na programu je zabavna radionica za roditelje i djecu „Contakids“ koju vodi Ana Kreitmeyer. Dječji program završava radionicom „Tvornica zvuka“ koju vodi kompozitor i glazbenik Nenad Sinkauz. 

Antonia Dorbić

Glazbena pozadina

Program zaključuje koncert solo projekt skladatelja i performera Nenada Sinkauza 10. rujna na Tvrđavi Barone. Sinkauz će pred šibenskom publikom predstaviti projekt NeNoNoT. Riječ je o projektu mapiranja električne gitare te njezinom ekstremnom zvučnom ekstenzijom. Mapirani zvukovi variraju od field recordinga do sempliranih električnih i akustičnih instrumenata. U nekim trenucima gitara služi samo kao triger za unaprijed snimljene materijale dok ponekad isti prate melodijske i ritmičke fraze na instrumentu.  

Program Obrt Net se odvija u suradnji Obrt studija i Kuće umjetnosti Arsen, a sufinanciran je od strane Ministarstva kulture i medija RH. 

Detalje o programu i prijavama na radionice pronađite na stranicama Kuće umjetnosti Arsen.  

Foto: Denis Stošić, Simona Svalina, Anamarija Marinov, Luka Dubroja

Učitati još
Zatvori