Obnovljen je još jedan biser kulture: Otvara se Malo rimsko kazalište u Puli
Obnovljen je još jedan biser kulture: Otvara se Malo rimsko kazalište u Puli

Obnovljen je još jedan biser kulture: Otvara
se Malo rimsko kazalište u Puli

U prvom stoljeću naše ere, Malo rimsko kazalište stoljeću služilo je kulturnim potrebama tadašnjeg stanovništva PuleVažno je istaknuti kako je nakon gotovo dva desetljeća zapuštenosti, Malo rimsko kazalište obnovljeno kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, pri čemu se iznimna pažnja posvetila tome da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju niti ugrožavaju rimske ostatke građevine

Obnovljena verzija danas može primiti oko 1250 osoba te će, kao i nekad u antičko doba, biti medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika.

Malo rimsko kazalište

Novo lice baštine

Tribine su u cijelosti izgrađene bez matica i vijaka kako se ne bi narušila akustika prostora, a stube visinom i dubinom odgovaraju izvornim proporcijama, pri čemu se poštivao omjer 1:2, prema naputku iz Deset knjiga o arhitekturi, čuvenog rimskog arhitekta iz 1. stoljeća prije naše ere, Vitruvija

Dio projekta Malog rimskog kazališta Europe je i monumentalni, 330 četvornih metara veliki ekran koji je postavljen na pročelje Arheološkog muzeja Istre.

Kao zajednica imamo obvezu zaštiti bogato kulturno naslijeđe te istovremeno promišljati načine kako da tu vrijednu kulturnu baštinu integriramo u suvremeno tkivo grada kako bi ona kvalitetno služila današnjim potrebama u kulturi, a javnost dobila mogućnost uživanja u prostoru jedinstvene spomeničke vrijednosti, ugođaja i akustičke kvalitete“, istaknuo je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Malo rimsko kazalištr

Projekt rekonstrukcije Malog rimskog kazališta dobio je počasno priznanje na Piranskim danima arhitekture, a nominiran je i za arhitektonsku nagradu Bernardo Bernardi.

Obnova Malog rimskog kazališta financirana je iz europskih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te sredstvima Ministarstva kulture i medija, kao i vlastitim sredstvima Arheološkog muzeja Istre. Više o njoj možete doznati ovdje.

Malo rimsko kazalište

Svečano otvorenje

Svečano otvorenje Malog rimskog kazališta u Puli održat će se na Dan grada Pule, 5. svibnja ove godine. Svečanost otvorenja pratit će raskošni glazbeno – scenski program u režiji Krešimira Dolenčića i Aleksandra Švabića.

Idućeg dana, 6. svibnja, pozornica Malog rimskog kazališta ugostit će Perpetuum Jazzile, slovensku glazbenu atrakciju i jednu od najprepoznatljivijih vokalnih skupina na svijetu. Time će se službeno proslaviti vraćanje izvorne funkcije iznimno važnom antičkom spomeniku kulture u Puli na čijoj su rekonstrukciji radili interdisciplinarni timovi arhitekata, projektanata, konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti.

Foto: Promo Arheološki muzej Istre

Učitati još
Zatvori