Obožavamo ‘stylish’ knjige na stoliću za kavu

Obožavamo ‘stylish’
knjige na stoliću za kavu

knjige 1

Možda niste znali, no ‘coffee table books’ dekorativna su konstanta u prostoru još od 16. stoljeća. Da, ne biste vjerovali, no spominju se u nekim važnim dokumentima i spisima raznih filozofa kao odložena knjiga na prozorskoj dasci kojoj je jedina uloga dekorirati prostor, čak se u nekim engleskim spisima stalno koristi jedna te ista uzrečica – ‘book for a parlour window’.

coffee table book slider

David Brower, poznati borac za zaštitu okoliša, često se spominje kao onaj koji je ‘izumio’ ili bolje rečeno ‘otkrio’ mogućnost dekoriranja prostora s knjigama, točnije stolića. Dok je bio na čelu jedne od najvećih ekoloških organizacija Sierra Cluba, zagovarao je izdavanje knjiga velikih dimenzija, posebno monografija fotografija prirode. Prva takva knjiga je iz serije ‘This is the American Earth’ fotografija Ansel Adamsa i još drugih fotografa iz 1960. godine. Serija je postala poznata kao ‘Exhibit Format’ i izdano je 20 izdanja. Iako više nije u tisku i ne može se nigdje kupiti, do sada je najprodavanija ‘coffee table book’ Madonnina knjiga iz 1992. godine.

coffee table book 3

Najjednostavniji i stvarno najefektniji ukras za prostor su upravo te trendi knjige za stolić za kavu. Uvijek će stolić, no i cijeli prostor učiniti iznimno zanimljivim, jer su namjenjene samo gledanju i listanju, te krate vrijeme svojim prekrasnim izgledom i sadržajem na najljepši mogući način.

coffee table book 2

Dizajneri interijera koriste ih često u prostoru jer njima naglašavaju sofisticiranost dizajna prostora. Knjiga za stolić za kavu, kako bi ju u prijevodu nazvali, nije samo knjiga, ona je predmet koji na indikativan način ukazuje na stil i život vlasnika prostora. Na neki način je i fetišizirana jer je postala predmet obožavanja, no i (pr)osuđivanja jer ukazuje na interes i zanimanja vlasnika.

book 7

Najčešće se radi o monografijama fotografija raznih zvijezda iz popularne kulture te vizuali iz svijeta umjetnosti, najčešće fotografije, jer ipak, taj ‘exhibit format’ njima je posve podređen i prilagođen. Najveći izdavači su, naravno, posvetili veliku pozornost upravo tim knjigama tako da kuće Phaideon i Taschen donose cijeli beskrajan niz odličnih, prekrasnih knjiga za stolić, no svakome će za oko zapesti i knjige kao što je knjiga ‘Christian Louboutin’, ‘The Hand Written Letter Project’, ‘Artists in Love’ autorice Veronice Cavass, The Kinfolk Home te ona Ansela Adamsa ‘400 Photographs’.

book 1

T.R.

Foto: Instagram, Facebook, Screenshot

Učitati još
Zatvori