Novi i možda posljednji film Jane Birkin

Novi i možda posljednji film Jane Birkin

La femme et le TGV

La femme et le TGV

Jane Birkin je glumica i model poznata po svojem djevojačkom osmijehu, statusu it djevojke nepogrešivog stila, ljubavnoj vezi sa Sergeom Gainsbourgom i ulogama u velikim klasicima svjetske, osobito francuske, kinematografije šezdesetih i sedamdesetih godina. Njezin šarm i iskrenost prerasli su granice petnaest minuta slave i romantičnog statusa it djevojke nekog prošlog razdoblja i Jane zadržali u svijetu filma sve do danas. Nakon nekoliko godina pauze, Jane Birkin vraća se na veliko platno u kratkom formatu svojom najnovijom i možda posljednjom ulogom u kratkom igranom filmu La femme et le TGV.

La femme et le TGV

La femme et le TGV

Film redatelja Tima Von Guntena topla je priča o Elise, ženi čiji je omiljeni dio jutarnje rutine pozdrav vlaku koji prolazi kraj njezinog pitoresknog prozora. Dio priče kratkog igranog filma La femme et le TGV inspiriran je pričom iz novina, ostatak je plod mašte redatelja Von Guntena koji je napisao scenarij za film. Nakon što pronađe poruku konduktera vlaka koji svako jutro prolazi kraj njezinog prozora pričvršćenu za kutiju sira, njezin je odgovor ne samo početak njihovog dopisivanja, već i početak njezine nove rutine koja mijenja razlog njezinog postojanja i unosi polet i svježinu u njezin život.

La femme et le TGV

La femme et le TGV

Iako su vizualno predivni kadrovi i šarmantna, poluizmišljena priča ovog filma zasigurno vrijedni pažnje, izvedba Jane Birkin ono je što je film odvelo stepenicu više i pretvorilo ga u neodoljivu kratku priču koja, baš kao što je Jane nadrasla granice svoje slave šezdesetih i sedamdesetih, prelazi granice formata kratnog filma od trideset minuta i postaje bezvremenskom pričom.

La femme et le TGV

La femme et le TGV

Dok Timo Von Guten tek započinje svoju karijeru, za Jane Birkin ovo je njezin posljednji filmski projekt, osim ako netko ne odluči snimiti film o sedamdesetogodišnjoj istraživačici što bi za Jane bila uloga iz snova zbog koje bi se rado vratila na filmsko platno. Najavu za kratki film koji označava uspješan početak filmografije redatelja Von Guntena i kraj zavidnog glumačkog opusa Jane Birkin pogledajte u nastavku.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Screenshot, Youtube

 

 

Učitati još
Zatvori