Još kulture u siječnju

Još kulture u siječnju

HNK

HNK

Za sam kraj mjeseca Filozofski teatar sprema pravu poslasticu, požurite nabaviti karte, sa svakim danom ih je sve manje i manje. Naime, u nedjelju, 29. siječnja u 20 sati u Filozofskome teatru gosti Srećka Horvata su Bobby Gillespie i Franco B. Bifo. Bobby Gillespie rocker je i pjevač kultnoga rock-sastava Primal Scream, čiji je posljednji album Chaosmosis izravno inspiriran filozofijom Franca B. Bifa. Bobby je škotski glazbenik koji je sredinom 80-ih svirao u The Jesus and Mary Chain, a od tada je pjevač grupe Primal Scream, nastale u Glasgowu, pod utjecajem Rolling Stonesa i Beatlesa.

Bifo

Franco B. Bifo

Franco B. Bifo, rođen 1948. u Bologni i jedan je od najzanimljivijih talijanskih filozofa, koji je prošle godine gostovao u beogadskome Narodnom pozorištu u sklopu Filozofskoga teatra, a sada prvi put gostuje u Filozofskome teatru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. On je 1970-ih godina sudjelovao u radu kultne piratske radio stanice Radio Alice, a zatim je surađivao s Felixom Guattariem u njegovoj “šizoanalizi”. Objavio je niz knjiga o financijskom kapitalizmu, kraju budućnosti i tehnologiji.

Sve informacije o gostovanju te o kupnji karata možete saznati na hnk.hr.

zgraf12_gif-final

Krajem ovog tjedna, u petak, 20. siječnja filmski program Eduzgrafa donosi četiri filmska bloka koji su osmišljeni kao poglavlja: Društvena nostalgija?, Vizualne refleksije, Život s modernizmom i Društvene reprize. Kroz Društvene nostalgije?, Život s modernizmom i Društvene reprize tematski fokus je na odnosu prema kulturnom naslijeđu socijalizma, prostornoj i vremenskoj memoriji, odnosu prema kolektivnim ratnim traumama te borbom za socijalna prava. Posebno poglavlje Vizualne refleksije bavi se kreativnim eksperimentalnim procesima vizualne naracije.

https://www.youtube.com/watch?v=V7fIQvDdjO0

Svaki od filmova direktno se referira na dizajnerske radove unutar izložbi Revije i Teme Zgrafa 12. Odabrana su filmska ostvarenja primarno hrvatskih redateljica i redatelja kako bi ovom parcijalnom selekcijom razotkrili na koji se način u nacionalnoj produkciji odnosimo prema delikatnim, problematičnim i bitnim temama Društvenih repriza.

Detaljan raspored projekcija možete saznati na Facebook stranici, a sve o Zgrafu na službenoj stranici zgraf.hr.

Ovogodišnji program galerije Živi Atelje DK otvara se večeras, u srijedu, 18. siječnja u 19 sati sa samostalnom izložbom Maše Bajc. Umjetnica u svojoj umjetničkoj praksi najviše koristi fotografiju i srodne medije. Njen se rad često temelji na osobnom iskustvu poimanja prirode i prostora te svijeta koji nas okružuje. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Fotografiju je magistrirala 2010. na Rochester Institute of Technology u Rochesteru, savezna država NY, gdje stječe diplomu MFA in Imaging Arts. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Zaposlena je kao asistentica na Katedri za fotografiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Izložba ostaje otvorena do subote, 21. siječnja i bit će dostupna i tijekom Noći muzeja 27. siječnja.

15994465_1721986794797642_120698570302787338_o

Izložba Hoću ljeto splitskog akademskog umjetnika Ivana Listeša otvara se u srijedu 25. siječnja 2017. u 19 sati u Galeriji Zvonimir, Bauerova 33. Nakon male uvertire, svojevrsne ‘sneak peek’ izložbe u Europskom domu koja je održana krajem prošle godine, Ivan Listeš predstavit će se s ukupno 24 rada uključujući i najrecentnije radove koji do sada nisu izlagani hrvatskoj publici. Njegovi radovi prikazuju mikrokozmos ispunjen nadrealnim prizorima izgubljenih dalmatinskih gradova – nešto čemu se radujemo u ovim tmurnim i sivim zimskim mjesecima.

Doček

Nepoznato

Foto: Primal Scream

Učitati još
Zatvori