Nives Čavić (@Budi KULTURAn): Ova kulturna događanja obogatit će ljeto u gradu
Nives Čavić (@Budi KULTURAn): Ova kulturna događanja obogatit će ljeto u gradu

Nives Čavić (@Budi KULTURAn): Ova kulturna događanja obogatit će ljeto u gradu

Dok nam visoke temperature već danima ne daju normalno živjeti, možda je upravo jedan od načina za preživljavanje – kultura. 🙂 Kulturnih događaja ne manjka, naprotiv.

Baletna priča koja osvaja na prvu

Tradicionalno, krećemo s kazalištem. Još imate prilike u HNK pogledati fenomenalan balet ‘Gospođa Bovary’ redateljice i koreografkinje Valentine Turcu prema romanu Gustavea Flauberta. ‘Gospođa Bovary’ nije običan balet, to je baletna priča. Na trenutke se zapitate gledate li dramski komad ili baletnu predstavu jer vas ples, koreografija, scenografija i glazba potpuno ‘uvuku’ u radnju. Trnci me još uvijek prolaze kad se sjetim.

Sadržaj romana pretpostavljam kako znate, ipak je bio obavezna lektira. 🙂 Kao i onda, i danas me fascinira lik Emme Bovary. Roman napisan davne 1857. progovara o malograđanštini, provincijalizmu, ispraznosti braka. Emma Bovary ne prihvaća svoju sudbinu, bori se za svoje snove, ideale, iluzije. I slama se pod teretom istih. Žrtva je vlastitih (neostvarenih) ambicija. Zaslužuje li osudu ili poštovanje na svakom je od nas da odluči. Sam Flaubert otkrio se rečenicom: Madame Bovary, to sam ja! Zar to nismo pomalo svi mi?!

Obavezno pogledajte balet ‘Gospođa Bovary’, a ja ću ponovno pročitati roman. Mislim da je idealan trenutak.

Predstava koja briše granice između života i kazališta

Moja preporuka je da si već sada u kulturni kalendar za jesen upišete autorski projekt Bobe Jelčića ‘SORRY’, HNK u Zagrebu. ‘SORRY’ je predstava u kojoj nestaju granice između života i kazališta, ‘život u kazalištu i kazalište u životu’ postaju jedno. I sama tako živim. 🙂

Bobo Jelčić vraća nas u svijet američke serije ‘Gradić Peyton‘. Opisuje život u malom i mirnom gradiću, svakodnevne događaje, preciznije rečeno ljudske i životne borbe: odnos majke i kćeri, oca i sina, ljubav (i zaljubljivanje), prijateljstvo, razočaranje… Emocije i društvena pitanja su u fokusu. Svaki, pa i najmanji životni događaj je bitan i vrijedi ga zabilježiti. Naizgled (ili bolje rečeno ‘na van’) svi žive ispravnim životom, ali kada se ‘zagrebe’, svaka obitelj ima svoju priču, svoju tajnu. Zvuči poznato?!

U predstavi zajedno glume glumci i studenti ADU, spoj iskustva i mladosti dobitna je kombinacija. Osobno sam se posebno veselila ‘trolistu’ u predstavi: redatelj Bobo Jelčić i glavne glumice Jadranka Đokić i Alma Prica. Izvedba koju sam gledala prevođena je na znakovni jezik, pa je moje oduševljenje bilo još veće.

SORRY‘ nam pokazuje (i dokazuje) kako arhetipske priče čine život. Naravno, svaka ima nešto svoje, jedinstveno i posebno. Pogledajte ‘SORRY‘!

‘Nesvrstani’ u Laubi izložba je koja se ne propušta

Od izložbi moram spomenuti dvije, ‘Nesvrstani‘ u Laubi i ‘Frida Kahlo‘ u Trstu.

Izložba ‘Nesvrstani – Boutique Art Fair‘ u Laubi mjesto je susreta galerista, umjetnika i ljubitelja umjetnosti, jer samo zajedno mogu pokrenuti (i pokreću) tržište umjetnina. Prilika je to za zanimljive razgovore, upoznavanje renomiranih umjetnika, mladih umjetničkih snaga, galerista i kustosa. I, naravno, otkrivanje osobnih želja koja bih djela htjela osobno imati. Mislim da se neću smiriti dok ne postanem ponosna vlasnica jedne od slika Stjepana Šandrka. 🙂

Posebno mi je drag dio  u kojem izlažu mladi umjetnici. Rad Lorene Almaši već dugo pratim, pa sam i kupila jedno njeno djelo (počastila sam se za nadolazeći rođendan :)). Lorenin rad upotpunio je moju kolekciju mladih umjetnica (Lucija Žuti, Emanuela Lekić, Lora Elezović).

Ne propustite ‘Nesvrstane‘ u Laubi i prodišite punim ‘umjetničkim’ plućima!

Izložba zbog koje se isplati potegnuti do Trsta

Od trenutka kada sam ugledala najavu izložbe ‘Frida Kahlo il Caos Dentro‘ u Trstu neupitno je bilo hoću li ići. Spojili smo ugodno s korisnim, posjetili Trst kao turisti (a ne šopingholičari :)), obišli izložbu i dvorac Miramare. Izložba je otvorena do 22.8.2022., nemojte propustiti!

Jako volim Fridu Kahlo, inteligentnu, strastvenu, kreativnu i ranjivu ženu. Trpila je bol zbog bolesti i operacija (njih čak 32), cerebralna paraliza i prometna nesreća obilježili su joj život. U 47-oj godini tijelo je ‘otišlo’ izvan kontrole i Frida više nije izdržala. Počinila je samoubojstvo morfijem.

Slikala je kako bi prekratila vrijeme prikovanosti za krevet. Na slikama su uglavnom njezini autoportreti koje je slikala kako bi vratila narušeno samopouzdanje. Diego Rivera, poznati meksički slikar, imao je centralnu ulogu u njezinom životu. Nakon ljubavnog razočarenja, osvijestila je svoj položaj u toj vezi. I sama je poslije imala ljubavnike (jedan od njih bio je i Lav Trocki). Njenom radu divili su se Kandinski, Duchamp, Breton i Picasso. Njoj sve to nije bilo važno, najvažniji joj je bio osjećaj kako na slikama bol više nije samo njezina.

Frida Kahlo žena je koja je bez obzira na tragedije imala snage za umjetnost, ideje i životno veselje. Na izložbi imamo priliku ‘proživjeti’ Fridin život, biti dio njezine osobne priče, svih događanja koja su je dovela tu gdje je danas – ikona suvremene umjetnosti. Posjet izložbi je i osobni podsjetnik za ponovno čitanje knjige Slavenke Drakulić ‘Frida ili o boli‘.

Zaljubi se prvo u sebe, onda u život, a poslije u koga god želiš. (Frida Kahlo)

Roman o idealima i potrazi za srećom

Najljepše mi je čitati uz more, rano ujutro ili kad sunce zalazi, to su moji ‘morski’ rituali. Dok maštanja i želje ne postanu stavarnost, dobro je i pod klimom. 🙂

Ovaj put preporučujem vam meni jako neobičan roman talijanskog pisca Sashe NaspinijaReci mi sve‘ (izdavač Profil knjiga). Tri su činjenice vezane uz ovaj roman koje želim istaknuti odmah na početku:

1. glavna junakinja zove se Nives (svaka druga sličnost sa stvarnim osobama je slučajna smješko)
2. radnja cijelog romana odvija se tijekom jednog telefonskog razgovora
3. autor crteža ‘Kokoš’ na naslovnici je moj omiljeni hrvatski suvremeni umjetnik Ivan Kožarić.

Nakon suprugove smrti s kojim je provela više od 40 godina, Nives jako teško podnosi samoću. Ali, pronalazi rješenje – društvo joj počinje praviti omiljena kvočka Jaka. Nives se ne odvaja od nje, tretira je kao prijateljicu, cimericu, članicu obitelji. Jaka doživljava nezgodu te Nives telefonski poziva mjesnog veterinara.

Razgovor ‘skreće’ s teme te postaje rekapitulacija cijelog života. Pričaju o neriješenim odnosima iz mladosti, događajima koji su im obilježili život, javnom (ne)otkrivanju istih, propuštenim prilikama, neostvarenim ljubavima. O svemu onome zbog čega je život u poodmakloj dobi upravo takav kakav jest.

Nives je cijeli život živjela u sjeni dva muškarca: muškarca kojeg je voljela i onog s kojim je živjela. Nije bila sretna i zadovoljna, željela je više, bolje, drugačije. Telefonski razgovor otkrio joj je puno toga, shvatila je kako je život koji je živjela bio ispunjen i sretan, a maštanja nerealna. Živjela je u zabludi. Spustila je slušalicu zahvalna i (napokon) sretna. Našla je svoje mjesto pod suncem, u sjeni, tamo gdje sunce grije, ali ne prži.

Pročitajte ovaj neobičan roman!

Dani te melju jedan za drugim, svi isti: dođe Nova godina, ni ne prdneš, kad eto opet Božića, pa sve ispočetka. Jedino preostalo zadovoljstvo je plaćanje računa.’

Cijeli si život provela prikvačena za ideal te prekrasne ljubavne priče da bi jednim telefonskim pozivom otkrila kako nisi propustila baš ništa.

Putevima velikog Miroslava Krleže

Za ljubitelje kulture nema predaha. 🙂 Početak srpnja vrijeme je održavanja meni najdražeg ljetnog kulturnog događanja – Festival Miroslav Krleža. Od 1.7. do 7.7. na različitim zagrebačkim (preciznije Krležinim) lokacijama živimo i gledamo Krležu danas, Krležu vizionara koji je o drami današnjeg svijeta već govorio i pisao, ali nismo ga niti slušali niti (pro)čitali. Sami smo si krivi.

Program Festivala sjajan je kao i svake godine jer ‘kormilarski dvojac’ Festivala, Goran Matović, ravnatelj i Irena Šekez Šestrić, producentica jako dobro znaju što rade. Bravo!

Festival započinje monodramom Gorana Matovića ‘Miroslav Krleža – Sjetite me se 2022.‘, a upravo su riječi ‘Sjetite me se…’ zadnje koje je Krleža uputio Matoviću. Simbolično, zar ne?! Osim monodrame, ići ću pogledati i predstavu ‘Krleža / Ionesco – Ćelava Leda‘ najavljenu kao ‘studija o uzaudnosti riječi’. Morate priznati da zvuči jako zanimljivo! Već sam pogledala predstavu ‘Djetinjstvo u Agramu’ u režiji Senke Bulić i izvedbi GDK Gavella te monodramu ‘Miroslav Krleža – Na rubu pameti’ u izvedbi Dragana Despota. Svakako preporučam i vama.

Posebno je interesantno ‘Putovanje Krležinim zagrebačkim adresama‘ na kojem se publika vozi autobusom na kat ulicama na kojima je Krleža živio i stvarao uz pratnju glumaca. Vjerujte mi, nezaboravan je to doživljaj. Festival Miroslav Krleža tradicionalno završava svečanim obilježavanjem Krležinog rođendana 7.7. u 7 sati ujutro u kavani Kavkaz. Doručak kod Krleže spoj je glume, glazbe i gastronomije uz obavezni dress code – bijela boja. To je onaj jedan dan u godini kada najranije jedem slatko – Krležine obožavane kafe-šnite.

Bogat program Festivala tolerancije

Do nedjelje, 3.7.2022., prošetajte do zagrebačkog Bundeka i uživajte na Festivalu tolerancije – JFF Zagreb.

Na programu su filmovi, diskusije, izložbe, glazba, stand up, hrana i piće – za svakoga po nešto. Festival tolerancije putem kulturnih događanja promiče ljudska prava, budi društvenu zajednicu, potiče pojedince na razmišljanje. U fokusu su teme poput holokausta, prava i potreba izbjeglica i djece, položaja manjina (nacionalne, LGBTQ i dr.), rodne ravnopravnosti i dr. Teme su to o kojima moramo razgovarati, ali ih i aktivno prihvatiti i živjeti.

 

Izložba koja će ostaviti bez daha

U Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu užurbano se priprema jedna posebna izložba kojom će se obilježiti i proslaviti 40 godina velike kostimografske karijere najuspješnije hrvatske kostimografkinje Đenise Pecotić. Posjetite Galeriju Kranjčar od 6.7. do 4.8.2022., uđite u Đenisin ‘ormar čuda‘ i upoznajte Joška, Đenisinu umjetničku muzu.

Vjerujem kako nema niti jednog ljubitelja kulture u Hrvatskoj (a i šire) koji se nije susreo s kostimima drage i kreativne Đenise.

 

Najbolje od hrvatskog kiparstva

Nezaobilazna ljetna adresa bit će mi i Trijenale hrvatskog kiparstva koji se održava od 5.7. do 28.8.2022. Umjesto u prostorima Gliptoteke HAZU koja je oštećena u potresu, održat će se na nekoliko lokacija u gradu. Na Trijenalu se, koje ima tridesetogodišnju tradiciju, predstavljaju najbolja ostvarenja iz kiparske umjetnosti u protekle tri godine. Prilika je to za mlade umjetnike da se predstave i zauzmu svoje (kiparsko) mjesto. Sretno im! Uz napomenu kako su na Trijenalu izlagali i Antun Augustinčić, Vanja Radauš, Vojin Bakić i drugi eminentni kipari.

Hvaljeno ostvarenje proslavljene glumice

Nisam zaboravila ni na film. Ovih dana planiram pogledati ‘Baci se na pod‘, dugometražni film glumice i redateljice Nine Violić. Film se bavi posljednjim trenucima prije rastanka (i raspada) jedne obitelji, trenucima u kojima se izmjenjuju nježnost, krivnja, zamjeranje, zafrkancija.

U filmu pratimo kako na cjelokupnu situaciju gledaju odrasli, a kako djeca (u ovoj obitelji šestogodišnji sin). Svatko ima svoju istinu, a na čijoj ću ‘strani’ biti tek ću vidjeti (iako već predosjećam). Žanrovski je film određen kao drama s elementima komedije. Kao i život sam, zar ne?!

 

Najbolje od klasične glazbe na atraktivnoj lokaciji

Svako ljeto pokušavam se što više približiti Zadru kako bih poslušala barem jedan koncert na Glazbenim večerima u Sv. Donatu.

Za sve ljubitelje klasične glazbe i one koji će to tek postati to je apsolutni ‘must’. I sve to u crkvi Svetog Donata! Glazbene večeri se održavaju od 6.7. do 10.8., znači vremena imamo. Držim nam fige da se vidimo!

 

Ako ste na moru, uživajte, plivajte, čitajte, pronađite neko kulturno događanje, ali nemojte pretjerivati. 🙂 Hvala svima koji ste mi pisali na Budi KULTURAn što šte pročitali, pogledali, poslušali. Vaše poruke me uvijek razvesele. Do sljedeće kolumne, veliki ljetni pozdrav, Nives.

Tekst: Nives Čavić

Foto: Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori