Tjedan izložbi, glazbe i spektakla na ledu

Tjedan izložbi, glazbe i spektakla na ledu

Muzej suvremene umjetnosti

Muzej suvremene umjetnosti

Jedna od najvećih muzejskih i galerijskih izložbenih manifestacija svake godine svakako je Noć muzeja. Ove godine održava se u petak, 27. siječnja na 31 lokaciji u Zagrebu, a u Hrvatskoj održava se u čak 14 gradova – osim Zagreba, još i u Sesvetama, Splitu, Karlovcu, Rijeci, Varaždinu, Osijeku, Šibeniku, Zadaru, Velikoj Gorici, Slavonskom Brodu, Sisku, Puli i Dubrovniku. Detaljan popis svih ustanova po gradovima s programom možete saznati na nocmuzeja.hr.

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti ove godine povodom Noći muzeja donosi zanimljivu temu ‘Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo’ gdje je posebnu pozornost posvetio glazbenom programu kojega izvode vrsni glazbenici: jazz sekstet B’s FUNstallation, harmonikaški duo Accordion duo Ars te zborovi Zbor Domaćigosti, Le Zbor i zbor umirovljenika Druga mladost. Moći ćete vidjeti i jednu od najznačajnijih izložbi otvorenih krajem 2016. – Dalibor Martinis: Data Recovery 1969-2077. U stalnom postavu predstavit će se rad slovenske umjetnice Jasmine Cibic kojemu su okosnice skladba Bele Bartoka i jedno nerealizirano arhitektonsko rješenje Vjenceslava Richtera, a održat će se i tematsko vodstvo o suvremenoj umjetnosti i zvuku. Detaljan program možete saznati na Facebook stranici.

Jasmina Cibic

Jasmina Cibic

Izložba Zgraf 12 je otvorena još do 24. siječnja u zagrebačkoj Laubi. Radno vrijeme Laube je svakoga dana od 11 do 22 sata, a izložba Granf Prix 11 / Peng Peng u Galeriji Ulupuh ostaje otvorena do 13. veljače 2017. Ako do sada niste stigli, imate još prilike pogledati postav u Laubi, a i planirati posjet Galeriji Ulupuh.

zgraf12_gif-final

Svako izdanje Zgrafa dodijeli jednu posebnu nagradu, Grand Prix, te upravo ta nagrada postane pozivnica za izložbu na sljedećem izdanju Zgrafa. Njegujući takav pristup i tu tradiciju, Zgraf je u Zagreb doveo neke od najpoznatijih imena na svjetskoj dizajnerskoj sceni. Zgraf 11 nagradu Grand Prix dodijelio je radu ‘Werkbeiträge / Radne potpore’ nastalom u suradnji švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng i ilustratorice Gelinde Paganini.

Studio Peng Peng čini dvoje dizajnera, Klaus Fromherz i Martin Geel, a njihovo je djelovanje, od samog osnutka studija, usmjereno na dizajn svih oblika tiskanog materijala – plakata, razglednica, brošura, knjiga – te na izradu videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe.

Peng Peng Musik #3 Sha-la-la (Songs aus Luzern)

Peng Peng Musik #3
Sha-la-la (Songs aus Luzern)

Albino Uršić i Boris Kuk, poznatiji su kao Bino i Boro, a najpoznatiji su kao umjetnički i dizajnerski tandem Božesačuvaj. Kontroverznim ikonografijama plakata devedesetih priskrbili su si ulogu državnih neprijatelja, prenoseći pretvorbu društva kroz ironizirajuća filozofska, psihološka i socijalna obilježja; koncepcijski, grafički i dizajnerski dorađenima.

download (1)

Posljednja izložba dizajnerskog dua održana je davne 1998. godine u HDLU nakon koje slijedi doba stagnacije zajedničkog rada. Javnost ih se nedavno prisjetila, 2013. godine prilikom 50. obljetnice Jabuke, za koju su stvorili možda najpoznatija djela. Nakon devetnaest godina, 28. siječnja u 20 sati otvaraju izložbu u zagrebačkom Botaničaru.

'The Philadelphia Story'

‘The Philadelphia Story’

Kino emancipacije u mulitedijalnom klubu MAMA Zagreb donosi jednu nostalgičnu filmsku večer projekcijom kultnog filma Philadelphijska priča s Caryjem Grantom, Katharine Hepburn i Jamesom Stewartom . Između 1932. i 1979., režiser George Cukor i glumicaKatharine Hepburn snimili su zajedno deset filmova, sklapajući tako jedno od najdužih filmskih partnerstava i prijateljstava u Hollywoodu. U filmu se radi oTracy Lord, imućnoj nasljednici, koja izbaci supruga Dextera Havena iz kuće vrlo brzo nakon vjenčanja. Par godina kasnije Dexter dolazi u obiteljsku vilu Lordovih dan prije Tracyjina vjenčanja s Georgeom Kittredgeom u pratnji novinara i fotografkinje koji trebaju izvijestiti o vjenčanju za časopis Spy. Dexter namjerava spriječiti vjenčanje, dok obitelj Lord potresaju vijesti o ljubavnoj aferi Tracyina oca.

Verbalno nadmudrivanje samo je jedno od standardnih narativnih i stilskih obilježja screwball komedija, odnosno podžanra komedije ponovnog vjenčana, koje Philadelphijska priča uprizoruje i razvija: u ovom filmu ponovno ćemo zateći nastanak ljubavnog para (opet Hepburn i Grant), njihov odnos zasnovan na dijalektici međusobne privlačnosti i antagonizma, kušnju i, konačno, pomirenje u pastoralnom ambijentu.

Poznati i cijenjeni pisac Damir Karakaš u utorak, 24. siječnja 2017. u 19 sati, u Kinu Europa (dvorana Müller) u Zagrebu predstavit će svoj najnoviji roman Sjećanje šume. Knjigu će predstaviti Damir Karakaš, pisac i kritičar Robert Perišić, književna kritičarka dr. sc. Anera Ryznar, dizajnerica Lana Cavar i izdavač Ivan Sršen.

Sjećanje šume kratki je roman poetskog tempa, knjiga o jednom neobičnom odrastanju pod sjenom misterija koji se krije u samom tijelu. Knjiga u kojoj se natječu strah i volja, dodiruje trauma, humor i poezija. Knjiga s ruba šume, posve karakaševska, uvrnuta u svojoj logici, točna i tečna, pomaknuta i razumljiva, knjiga koja može u svijet. Robert Perišić ga je nazvao ‘malom velikom knjigom’.

download

Arena Zagreb će 25. i 26. siječnja ugostiti najpoznatiju cirkusku trupu u Rusiji koji je do sada pogledalo preko 50 milijuna ljudi. U dvije predstave, Moskovski cirkus, koji opravdano prozivaju ruskom varijantom Cirque Du Soleil, predstaviti će svu čaroliju ljudskog pokreta koji graniči s nemogućim. Od spektakularnih kostima, dinamičnih i vrtoglavih cirkuskih točaka na ledu do klaunovskih skečeva, ova fantastična skupina predstavlja vrhunsku ekstravaganciju i autentičnu umjetnost cirkusa.

Prepustite se veselju žonglera, klaunova, nevjerojatnih akrobacija od kojih će vam se zavrtjeti u glavi, probudite dijete u sebi i ne propustite prvi spektakl u novoj 2017. Godini u Areni Zagreb – Moskovski cirkus na ledu, a sve informacije o nastupu i ulaznicama možete saznati na Facebook stranici.

https://youtu.be/jdaDZCaflaI

Foto: Sandorf, Screenshot

Učitati još
Zatvori