Kultno djelo ‘Glembajevi’ sada je i balet

Kultno djelo
‘Glembajevi’ sada je i
balet

HNK-Glembajevi-web

Praizvedba baleta Gospoda Glembajevi prema kultnom djelu Miroslava Krleže u koregorafiji Lea Mujića premijerno je izvedena prije dva dana, u utorak 30. svibnja.

GOSPODA GLEMBAJEVI

Najslavnije dramsko djelo Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi doživjelo je svoju baletnu inačicu na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova. No, baletna je priča počela ranije nego što piše u dramskom tekstu jer je koreograf i redatelj Leo Mujić, stvarajući ovo scensko djelo, zagrabio i u prozne tekstove Miroslava Krleže iz ciklusa ‘O Glembajevima’.

HNK-Glembajevi-web-2

NAJIZVOĐENIJE DJELO IKADA

Prije poznatih događaja koji kulminiraju na proslavi jubileja Banke Glembay Ltd., doznajemo mnoge pojedinosti iz života poznatih likova koje su dovele do potpunog sloma jedne agramerske patricijske obitelji.

Od praizvedbe drame 1929. godine u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu, djelo je postalo jednom od najizvođenijih Krležinih drama uopće, a kakva sudbina očekuje njegovu baletnu inačicu u budućnosti ostaje tek vidjeti. No, posezanje za jednom toliko poznatom temom hrvatske literature bio je velik izazov ne samo za koreografa i njegove suradnike nego i za cjelokupan ansambl koji se upustio u pravu umjetničku pustolovinu izazivajući veliko zanimanje, pogotovo onih koji dobro poznaju ovu literarnu obitelj.

HNK-Glembajevi-web-5

REPERTOAR

Dramaturški suradnik na predstavi je Ivan Leo Lemo, umjetnički savjetnik Vlaho Bogišić, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, oblikovatelj zvuka Svebor Zgurić, baletna majstorica Suzana Bačić. Naredne izvedbe su 1., 3., 7., 9., 13. i 17. lipnja. Sve informacije o predstavi, rasporedu repertoara te ulaznicama možete saznati na hnk.hr.

HNK-Glembajevi-web-7

HNK-Glembajevi-web-8

Foto: Marko Ercegović

Učitati još
Zatvori