Ovako će Zagreb obilježiti najkraći dan u godini

Ovako će Zagreb obilježiti
najkraći dan u godini

I ove godine paralelno se u 16 europskih zemalja projekcijama kratkometražnih filmova od 18. do 21. prosinca obilježava najkraći dan u godini (‘Le jour le plus court’).

U organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže kratka filmska forma u Hrvatskoj će se slaviti u kinima u 19 gradova, a u sklopu svojevrsnog zagrijavanja za Maraton kratkometražnog filma u odabranim kratkim filmovima moći će u petak, 18. posinca, uživati i posjetitelji Adventa na Europskom trgu.

advent post 1

Program počinje u 18 sati projekcijama animiranih filmova za najmlađe – klasicima Zagrebačke škole crtanog filma koji donose debitantski film Milana Blažekovića iz 1968., Ples gorila, kao i epizodu animiranog serijala Baltazar Ulični svirači istoga autora.

Program uključuje i crtanu bajku Dušana Vukotića Abra kadabra, Čudnu pticu Borivoja Dovnikovića – Borde, komičnu priču o ptici koja će učiniti baš sve kako bi postala majka te Male i velike Zlatka Grgića, svojevrsnu parodiju angažiranih filmova koji nose velike poruke.

Nakon toga slijede dva bloka nagrađivanih domaćih naslova. U sklopu prvog bloka prikazat će se animirani filmovi Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma i Cura koja je voljela bajke Čejen Černić te igrani filmovi Tek tako Sanje Milardović i Mirta uči statistiku Gorana Dukića iz 1991. godine. U drugom bloku na repertoaru su Kava s džemom Filipa Peruzovića, Životinjsko carstvo Igora Šeregija te kratkometražni dokumentarni film Autofocus Borisa Poljaka, ovjenčan Kristalnim globusom na uglednom festivalu u Karlovim Varima.

Tajni laboratorij Nikole Tesle

Tajni laboratorij Nikole Tesle

Nakon projekcija slijedi nastup mladog zagrebačkog benda Tihana i Tatini sinovi (TITS). Ovaj glumačko-glazbeni sastav, okrenut zlatnom dobu swinga i bebopa, osnovan je na hodnicima Akademije dramske umjetnosti 2011. godine. Od samog početka u njemu su studenti ADU, a to su front-woman benda Tihana Lazović, javnosti sve poznatija filmska i kazališna glumica s očitim afinitetom prema glazbi, studenti i djelatnici filmske branše Vid Adam Hribar, klavirist i pisac, Matej Merlić, gitarist i producent, dok su za ritam sekciju zaduženi kontrabasist i student glazbene akademije Gustav Barišin i Filip Runjić, bubnjar i fizičar u usponu.

Cjelokupni program Adventa na Europskom trgu za ovaj tjedan i za buduća događanja možete naći na Facebook stranici, no i prateći Advent na Instagramu.

Učitati još
Zatvori