Književni likovi u koje smo se malo zaljubili

Književni likovi u koje smo
se malo zaljubili

MV5BMTk2NDQyNzQwN15BMl5BanBnXkFtZTgwMTU0MTk5MDE@._V1_SY1000_CR0,0,1526,1000_AL_

The Fault in Our Stars

Likovi koji nas stalno i iznova osvajaju ponekad su i oni romantični, a danas donosimo pet razloga zašto trebate pročitati knjige i pogledati filmove i serije snimljene prema njima. Ovih pet književnih likova osvojit će vas instantno i pomalo ćete se u njih zaljubiti…

Likovi u koje ćete se zaljubiti

Augustus Waters lik je iz romana The Fault in Our Stars autora Johna Greena. Roman donosi radnju oko terminalno bolesne Hazel koja na sastanku grupe podrške upoznaje Augustusa te joj se život promijeni iz temelja. Ovaj srcedrapateljski roman istražuje uzbuđenje, zabavu i tragediju ljubavi. Lik Gusa privlačan je mladić koji pati jer osjeća da ne može ostaviti svoj trag u svijetu, a s obzirom na to da je također terminalno bolestan, svaka realizacija pada mu sve teže i teže. Hazel i Gus isprva započnu prijateljstvo, zajedno gledaju filmove, igraju videoigrice te raspravljaju o omiljenoj im knjizi An Imperial Affliction. U početku ju Gus uspoređuje s Natalie Portman kada glumi u filmu V for Vendetta. Mlad, šarmantan i zabavan, no obilježen bolešću, Gus postaje idealan izbor za Hazel, i dok se ona zaljubljuje u njega, i mi čitatelji stvaramo romantične simpatije prema njemu.

MV5BOTA0NDk1MTg4MF5BMl5BanBnXkFtZTgwODQ0MTk5MDE@._V1_SY1000_CR0,0,1512,1000_AL_

The Fault in Our Stars

Christian Grey muški je protagonist u serijalu Pedeset nijansi sive koji potpisuje E.L. James. Mladi milijarder, šarmantan i neopisivo zgodan, tečno govori francuski, pilot, svira piano… No, ima i mračnu stranu – u tajnosti prakticira BDSM i krije svoj težak početak u životu. Zapravo on je sve ono o čemu svaka žena mašta. I iako takav muškarac ne postoji, čitajući romane i gledajući filmove ne možemo ne zaljubiti se, barem malo, u ovu idealnu sliku mladog muškarca te poželjeti zauzeti mjesto Anastasije Steele. Glumac Jamie Dornan utjelovio je ovaj lik u filmskoj franšizi te sve ljubiteljice književnog serijala naveo da se zaljube ne više u imaginaran književni lik, već u njegovu interpretaciju. Nismo primijetili da se netko žalio.

Heathcliff je glavni muški lik u romanu Orkanski visovi Emily Brontë. Zbog popularnosti romana postao je arhetip romantičnog mučenika kojeg je uništila njegova strast, no i sve oko njega. On je kompliciran, očaravajuć, pomalo bizaran i ta kombinacija osobina čini ga rijetkim, no iznimno zanimljivim karakterom koji utjelovljuje i junaka i zlikovca. Nešto čemu teško odolijevamo.

Fitzwilliam Darcy, znan kao Mr. Darcy jedan je od dva centralna lika u kultnom romanu Jane Austen Ponos i predrasude. On je pak, za razliku od Heathcliffa arhetip idealnog romantičnog junaka. Naravno da je zainteresiran za Elisabeth Bennet, junakinju romana. Njegovo puno ime spominje se samo dva puta u romanu te je tako Mr. Darcy kao ime i romantičan pojam ostalo zauvijek uprženo u povijesti književnosti, filma i popularne kulture.

Ponos i predrasude

Ponos i predrasude

Edward Cullen je fiktivni lik punog i prvog imena Edward Anthony Masen. Jedan je od glavnih likova u Twilight sagi Stephenie Meyer, Pojavljuje se u knjigama Twilight, New Moon, Eclipse i Breaking Dawn te naravno u njihovim filmskim inačicama. Edward je vampir s telepatskim sposobnostima koji se tijekom radnje zaljubi u Bellu Swan, tinejdžerku koja kasnije postane također vampirica. Njihova fatalna ljubav bila je razlog dnevnog sanjarenja mnogih koji su čitali knjige ili gledali filmove.

Twilight

Twilight

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori