Zašto je triler Sanatorij savršeno štivo za zimu
Zašto je triler Sanatorij savršeno štivo za zimu

Zašto je triler Sanatorij
savršeno štivo za zimu

Šta se dobije kada se u jednom romanu spoje otmjeni hotel smješten visoko u švicarskim Alpama, jeziva zimska atmosfera i prilično mračne tajne koje najbliži članovi obitelji kriju među sobom? Odgovor na ovo pitanje krije se u napetom trileru Sanatorij autorice Sarah Pearse, koji vam neće dati mira sve dok ne zatvorite i posljednju stranicu.

Knjiga Sanatorij je veliku popularnost među čitateljima diljem svijeta stekla nakon preporuke koju je putem svog čitalačkog kluba za nju dala popularna holivudska glumica Reese Witherspoon. U nastavku možete pročitati detalje o samoj radnji.

Nestanak u napuštenom sanatoriju

Prolog romana Sanatorij uvodi nas u događaje koji su prethodili izgradnji impresivnog zdanja Le Sommet u Crans-Montani, planinskom vijencu švicarskih Alpa. Tu upoznajemo Daniela Lemaitrea, koji je bio zadužen za preuređenje napuštenog sanatorija u hotel s pet zvjezdica. Jednog popodneva tijekom obavljanja radova na snježnom i nepristupačnom planinskom terenu Danielu se gubi svaki trag. Nitko ne može ni naslutiti što se dogodilo s ovim mladićem.

Impresivno zdanje moderne arhitekture i proslava koja se pretvara u niz nestanaka

Pet godina kasnije, nestanak arhitekta Daniela Lemaitrea gotovo je zaboravljen. Svi misle da je nestao uslijed snježne oluje koja je česta pojava u Crans-Montani. Umjesto starog sanatorija, na njegovom je mjestu impresivni hotel Le Sommet u kojem Isaac i njegova zaručnica Laure odlučuju proslaviti svoje zaruke. Popis ekskluzivnih uzvanika stiže žičarom do hotela, a među njima nalaze se i Isaacova sestra Elin Warner u pratnji svog zaručnika Willa.

Na početku sve djeluje potpuno idilično. Hotel Le Sommet, gotovo kilometrima izoliran od civilizacije, u snježnom okruženju djeluje impresivno i čini se da je dobra zabava zagarantirana. Međutim, Elin koja radi kao detektivka u engleskoj policiji od samog dolaska naslućuje nešto loše što joj nikako ne da mira.

Kao dio interijera u predvorju hotela postavljeni su instrumenti i maske koje su nekada koristili tuberkulozni bolesnici u sanatoriju što kod Elin izaziva dodatnu dozu straha. Ona jedva čeka da završi vikend koji još nije ni počeo. Kako pada noć, tako upoznajemo sve goste hotela. Uz to se može primijetiti i loš odnos koji vlada između Elin i njenog brata Isaaca, koje je udaljila obiteljska tragedija nekoliko godina ranije.

Vrlo kratko radnja romana udmiče se od glavnih aktera. Tako upoznajemo sobaricu Adele, koja završava noćnu smjenu i kreće u pravcu hotelskog parkinga gdje nailazi na ljudski leš. Upravo u tom trenutku neka nepoznata prilika iz pravca okolne šume počinje joj se približavati. Prije nego što nastupi potpuni mrak ona jasno vidi osobu čija je glava prekrivena zastrašujućom crnom maskom za disanje.

Hotel ostaje zatrpan lavinom

Ostali u početku ne mogu ni naslutiti da oko hotela slobodno hoda ubojica, sve dok sljedećeg dana misteriozno ne nestane i Laure, Isaacova zaručnica. Nakon ovog nestanka, nesreće se nižu jedna za drugom jer svaki prilaz oko hotela ostaje zatrpan snježnom lavinom. Zimska oluja je sve snažnija, gosti su osuđeni jedni na druge i ova klaustrofobična atmosfera pokreće niz tajni, koje se počinju otkrivati. A, taman kada su svi bili sigurni da se ništa loše više ne može dogoditi, s dna bazena na površinu izlazi ženski leš, čija je glava prekrivena starom maskom za disanje koju su koristili bolesnici iz sanatorija. I tu zabava zapravo tek počinje. Ali ovog puta u režiji poremećenog serijskog ubojice kojeg jedino Elin i njen detektivski instinkt mogu zaustaviti.

Tri razloga zbog kojih biste trebali pročitati roman Sanatorij

  1. Ukoliko ste u potrazi za idealnim štivom za zimski period čija se radnja odvija usred zimske oluje u izoliranom hotelu, knjiga Sanatorij će vas zasigurno teleportirati direktno u planinske krajeve švicarskih Alpa i samim tim savršeno dočarati prohladni pejzaž.
  2. Jeziva atmosfera puna misterioznih nestanaka koja sa svakom sljedećom stranicom raste i prenosi se čak i izvan knjige upravo je ono što Sanatorij izdvaja od drugih trilera. Zbog toga ne sumnjamo u to da će zadovoljiti kriterije čak i najzahtjevnijih ljubitelja ovog žanra.
  3. Na kraju, ukoliko i vi imate izražen detektivski duh, Sanatorij je idealna prilika da izvježbate svoje moždane vijuge u potrazi za serijskim ubojicom. To neće biti nimalo lako jer autorica Sarah Pearse na majstorski način radi zamke, a nekoliko zapleta će dodatno zakomplicirati cijelu radnju u romanu.

*Članak je preuzet s Journal.rs.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori