Aplikacija koju obožava sve više ljubitelja knjiga i zbog koje ćete izbrisati Goodreads

Aplikacija koju obožava sve više ljubitelja knjiga i zbog koje ćete izbrisati Goodreads

Ljubitelji čitanja pri svakom tumaranju knjižarama i knjižnicama najviše se oslanjaju na preporuke prijatelja, ali nezaobilazna je ‘oprema’ u takvim pothvatima upravo mobitel u ruci s upaljenom aplikacijom Goodreads. Najpoznatija je i najveća platforma za ljubitelje čitanja koja sadrži na milijune naslova koje možemo ocjenjivati, komentirati, o njima raspravljati, spremati ih na svoju wish-listu knjiga ili ih spremiti pod pročitano. Goodreads je promijenio način na koji biramo naslove i ocjena na ovoj platformi nerijetko je vodilja širokoj publici odabrati ili zaobići naslov. Tijekom godina je razvio i relevantnu nagradu čitatelja pa vam tako o Goodreads Choice Award nagrada pišemo svake godine.

Međutim, ova slavna platforma ima i nedostatke, a dok se aplikacije danas mijenjaju na mjesečnoj razini, Goodreads već desetak godina izgleda potpuno isto i ne nudi velike promjene za svoje korisnike. Upravo zato u book zajednici na YouTubeu, Instagramu i TikToku nerijetko se kao interesantna alternativa spominje The StoryGraph, aplikacija zbog koje bismo mogli izbrisati Goodreads s mobitela.

The StoryGraph – nova opsesija brojnih ljubitelja čitanja

The StoryGraph je osmislila Nadia Odunayo i osnovna je nit vodilja dati čitatelju onu pravu preporuku jer, kako kaže krilatica na službenoj stranici, ‘život je prekratak da bismo čitali knjige za koje nismo raspoloženi.’ The StoryGraph donosi pregršt interaktivnih opcija, drugačiji je, njime je lako navigirati, a preporuke na temelju upitnika koji ispunjavate i knjiga koje pratite pogađaju ‘u sridu.’

One nisu kategorizirane samo po žanru ili ocjenama, već i po sadržajnim značajkama – primjerice, je li knjiga zabavna, informativna, mračna, feel-good i slično. Mala promjena u odnosu na Goodreads, a koju mnogi čitatelji obožavaju, je upravo opcija davanja pola zvjezdice. Recenzija knjiga podrobnije su zahvaljujući nizu pitanja koje The StoryGraph postavlja; primjerice, je li u fokusu brzi razvoj radnje ili psihologija likova, imamo li antijunake ili junake, koliko je radnja dinamična, ima li obrata i slično. Sve to kako bi sljedećem čitatelju aplikacija lakše preporučila knjigu. Još jedna zanimljiva značajka su popularni grafovi koji ‘razbijaju’ naše navike čitanja tijekom godina do raznih detalja.

Tu je još i dnevnik čitanja u koji možete zapisivati svoje misli i napredak na jednoj knjizi, brojni izazovi kojima se možete pridružiti ili ih postaviti sami sebi, a uskoro dolaze i book clubovi u kojima će biti moguće sudjelovati virtualno.

Generalno, iako je Goodreads još uvijek dominantna platforma,, bez dileme joj fali interaktivnosti i osvježenja pa nas ne čudi činjenica da sve više ljubitelja književnosti prelazi upravo na The StoryGraph na kojem, po svemu sudeći, iz dana u dan raste nova book zajednica koja bi se mogla razbuktati narednih godina…

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori