Što nam je otkrio glumac i pisac Dan Richardson – glavni gost ZeGeVegea?

Što nam je otkrio glumac i pisac Dan
Richardson – glavni gost ZeGeVegea?

Dan Richardson je britanski glumac, aktivist i zagovornik prava životinja koji u Hrvatskoj snima svoj dokumentarni film o veganstvu kao globalnom fenomenu. Glavni povod dolaska Dana Richardsona u Zagreb snimanje je dokumentarnog filma o veganskoj prehrani u svijetu, a Hrvatsku je odabrao kao predvodnicu pokreta za veganstvo i zdrave stilove življenja u jugoistočnoj Europi. Dan Richardson je glumac i fotograf s misijom očuvanja divljih vrsta i skretanja pažnje na važnost zaštite životinja. Kao ambasador uglednih svjetskih fondacija  proputovao je cijeli svijet i sudjelovao u projektima spašavanja  najrazličitijih životinja, a ističe kako je boravak uz umirućeg posljednjeg muškog bijelog nosoroga na svijetu jedno od najdirljivijih i najtužnijih trenutaka u njegovom životu.

Dan Richardson – glavni gost festivala ZeGeVege

Svemu što radi, Dan Richardson pristupa otvorenim srcem, s osjećajem poniznosti i skromnosti te zahvalnosti za svaku priliku u kojoj može djelovati da promovira nenasilje i humanost. Dok ne snima filmove ili ne radi na projektima za očuvanje životinjskih vrsta, Dan obožava boraviti u prirodi, bavi se fotografijom divljih životinja, redovito meditira i vježba, a s britanskom atletičarkom Annie Robertson – Connoly ostvario je izniman pothvat: prikupio je više od 11.000 funti za pomoć psima lutalicama u Rumunjskoj tako što su najprije biciklirali od Brightona do Londona, a potom kajakom prešli Engleski kanal.

Gdje možete upoznati Dana Richardsona u Zagrebu?

Za svog boravka bit će glavni gost popularnog ZeGeVege festivala u organizaciji udruge Prijatelji životinja. Danas, u subotu, u 19:30 u Makronovi, Dan će govoriti o ljubavi prema životinjama te svom radu na brojnim projektima za spašavanje i zaštitu životinja u sklopu fondacije Born Free te drugih fondacija kojima je ambasador. Dan je iz prve ruke svjedočio gubitku vrste ispraćajući posljednjeg sjevernog bijelog nosorog na svijetu (Northern White Rhino) na svijetu imenom Sudan. Govorit će i uspješnim projektima, kao što je akcija spašavanja lavića Kinga iz ruku zlostavljača te brojnim drugim slučajevima koji svakog ljubitelja životinja duboko diraju u srce. Dan će govoriti i o tome zašto je nova knjiga u izdanju Planetopije ‘Kako postati vegan’ važna za nas, okoliš i životinje. Veganstvo više nije samo popularni trend koji zagovaraju ‘alternativci’ i hipsteri nego ozbiljan pokret kojem se pridružuju ljudi svih dobi i profesija. Upravo iz tih razloga odlučili smo ga ‘uloviti’ i postaviti mu nekoliko pitanja, a odgovori će, vjerujemo, svakoga potaknuti na razmišljanje…

Zašto ste prešli na veganstvo?

Zbog životinja. I žao mi je što to nisam učinio ranije. Nije mi imalo smisla da se bavim njihovom zaštitom, dok i dalje iskorištavam druge.

Može li se osjećaj gubitka jedne vrste (sjeverni bijeli nosorog) mjeriti uopće sa spašavanjem isto tako neke ugrožene životinje. Koliko dobroga trebamo učiniti da bi se nepovratno loše umanjilo?

Na osobnoj razini, osjećao sam da moram život posvetiti dobru, čineći dobro. To je najmanje što mogu učiniti iz privilegirane pozicije života na Zemlji, no isto tako zbog snažno osjećaja srama i odgovornosti što ostatak čovječanstva čini životinjama. Sjeverni bijeli nosorog je samo jedan od previše primjera. Ovo je vrta koja je bila ugrožena godinama, znakovi upozorenja bili su stalno prisutni, no životinje su pokleknule pod ljudskom hlapljivošću i nemarom, krivolovom i građanskim ratom. Na kraju su spali na svega par preostalih jedinki. A to se dešava pred našim očima. Jednostavno neću i ne želim prestati boriti se za njihove živote. Također vjerujem u i pobornik sam tzv. suosjećajnog konzerviranja, što zapravo znači da je svaki život dragocjen, niti jedna životinja nije manje ili više vrijedna.

Vjerujete li da će veganstvo kao pokret, barem malo promijeniti svijet?

Apsolutno! Živimo u jako uzbudljivom vremenu kada ćemo vidjeti sve snažne promjene i sve na što će veganstvo pozitivno utjecati – ne samo na boljitak životinja, već i na zdravlje planete i nas. Sljedećih nekoliko godina bit će iznimno značajnih za pokret i za čovječanstvo. Svjedočimo pozitivnim pomacima i evidentna je potreba za promjenom. Čovječji utjecaj na planetu je sve očitiji i mainstream se počinje osvrtati na to. Ispred nas su iznimne godine!

Foto: Margot Ragget Photography, Matej Celar

Učitati još
Zatvori