Sentimentalna šetnja kroz Zagreb kroz djela Zvonimira Milčeca

Sentimentalna šetnja kroz Zagreb kroz
djela Zvonimira Milčeca

U potresu koji je pogodio Zagreb uslijed pandemije koronavirusa stradalo je jako puno zgrada u samom središtu grada. Brojne umjetničke, kulturne i povijesne ustanove ozbiljno u narušene i tek će se stvarna šteta utvrditi u idućih nekoliko tjedana i mjeseci. No Zagreb je ponovo pokazao koliko je snažan i koliko su svi njegovi stanovnici ujedinjeni. S obzirom na to da nam je zbog trenutne situacije šetnja gradom ograničena odlučili smo prošetati Zagrebom, njegovim ljudima i osjećajima kroz oči književnika koji mu je posvetio život. Zagreb kakvim ga je vidio Zvonimir Milčec.

Od Zagreba su ljepše samo Zagrepčanke

Od Zagreba su ljepše samo Zagrepčanke, rekao je svojevremeno, ali tome možemo slobodno pridodati i Zagrepčani kao i svi njegovi stanovnici. U ovim trenucima svi pokazuju veliko srce a mi se svi skupa nadamo da ćemo što prije i u sigurnosti moći prošetati ulicama našeg grada.

Zagreb kakvim ga je vidio Milčec

Ovaj veliki umjetnik koji je u Zagrebu crpio inspiraciju za sva svoja djela, koji je za Zagreb živio a tako i umro, ostavio nam je u nasljeđe mnogobrojna djela u kojima je sakupio grad baš onakav kakav je. Iskren, romantičan, ljudski, s problemima ali i radostima. Donosimo pregled nekih od nama najdržaih djela ovog književnika, novinara, kolumnista koja će vas, čitajući ih, ugrijati oko srca.

Zadnja pošta Zagreb

Zagrebački romantičar i fakin Milčec, po svojoj naraciji smatrao se zaduženim da prati Zagreb, svaki njegov Kutak. To je i činio, iz dana u dan, i godinama ga tako portretirao. U ovoj knjizi objavljenoj 1973.  ponudio je iskrenu i čistu sliku grada podno Sljemena.

ZGODE – Sentimentalni vodič kroz Zagreb

“Ono što najviše raznježuje Zagrepčane, jest dašak nostalgije koji se ovdje-ondje pojavljuje u ponekoj priči, za onim što je bilo u onome starome, zaboravljenom Zagrebu.” Rekao je za ovu zbirku feljtona Ivan Kušan. Ako vas zanima kako je izgledala Tkalčićeva dok se u njoj gradio neboder, Mamutica i njezini prvi stanovnici golubovi ili kako se onda švercalo u javnom prijevozu – ovo je pravi sentimentalni vodič za vas.

Pozdrav iz Zagreba

Stare fotke, kako autor naziva razglednice, upotpunit će slatki nostalgični ton ovih feljtona, u kojima Zvonimir Milčec nadmašuje samog sebe: zagrebačkiji je no ikad…

FAKAT ZAGREB – 31 godina zagrebačkog podlistka

Tijekom trideset i jedne godine na stranicama “Večernjeg lista” izlazio je stalni zagrebački podlist, feljtoni o zagrebačkom miljeu. Milčec putuje kroz Zagreb i vrijeme, izmjenjuju se bezbrojni likovi, pejzaži i razdoblja ovog grada. S puno ležernosti, pomalo i djetinjastog stila, s prepuno detalja Milčec privatno pretvara u opće, bez obzira na naše mjesto rođenja ili življenja.

Život posvećen Zagrebu

Od dječje literature napisao romane Zvižduk s Bukovca, Posljednji zvižduk, Priča o novinama i Tajna krvavog nosa kojima je Milčec odgojio generacije Zagrepčana. Cjelokupni književni i novinarski rad Zvonimira Milčeca vezan je uz rodni Zagreb i apsolutni je rekorder u objavljenim podliscima i kolumnama o Zagrebu po novinama. Sudjelovao u inicijativi podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj a zahvaljujući njegovoj inicijativi Zagreb se 1988. odužio Augustu Šenoi, postavljanjem brončanog spomenika Marije Ujević u pjesnikovoj rodnoj Vlaškoj ulici.

Za kraj ćemo završiti njegovom optimističnom prigodnom u ova vremena: Opasne su te noćne bolesti, sreća je jedino što za njih postoji lijek – dan! Za novi optimističan zagrebački dan.

Foto: Pixabay, Unsplash

Učitati još
Zatvori