Popularna knjiga o ljubavi koja će se ovog ljeta čitati na svakoj plaži
Popularna knjiga o ljubavi koja će se ovog ljeta čitati na svakoj plaži

Popularna knjiga o ljubavi koja će se ovog
ljeta čitati na svakoj plaži

Ljeto je i službeno počelo pa lagano počinjemo razmišljati o ljetnom štivu kojeg ćemo iščitavati na plaži odmarajući se u hladovini. Iako ste možda više tip za romane – krimiće ili ljubiće, jeste li razmišljali i o nekoj dobroj knjizi iz svakodnevne psihologije? Odličnih knjiga na tu tematiku ima pregršt, ali mi smo danas odabrali uroniti u područje ljubavi. Točnije, danas pričamo o jezicima ljubavi o kojima smo nešto više naučili iz popularne knjige Gary Chapmana – Pet jezika ljubavi.

 

Pet jezika ljubavi – sve za ljubav i ništa bez nje

Ljubav je inače vrlo neiscrpna tematika o kojoj se pričalo od davnina, priča se i pričat će se uvijek. Svatko ima pokoju mudrost za podijeliti iz svog iskustva, ali koliko god da postoji, toliko se do dana današnjeg nije izmislila čarobna formula. Neki pravi recept. I zaista, nema ga, jer ljubav je emocija koja ima beskonačno slojeva i koja ne ovisi samo o nama. Nema garancije da ako dovoljno uložimo i dovoljno se potrudimo, da će biti onako kako smo zamislili. Ljubav nije recept za kolač koji smo danas odlučili napraviti jer nam se jede nešto slatko. Ona je kao malo živo biće u koje neprestano treba uzajamno ulagati. I to bezuvjetno, bez fige u džepu, jer samo tako je ispravno.

Iako postoje različite vrste ljubavi, partnerska je ona na koju svi najčešće pomislimo. I ona koja je najviše obrađena u Chapmanovoj knjizi. Onaj tko je iskusio partnersku ljubav, zna da u odnosima ne ide sve uvijek glatko. Problemi su sastavni dio svakog odnosa, a do njih dođe najčešće zbog naših različitosti, ali i manjka komunikacije. Psihoterapeut Chapman kroz svoj dugogodišnji rad s parovima ustanovio je da postoji pet jezika ljubavi. Točnije, pet načina kojima dajemo i primamo ljubav. Svi smo sposobni razumjeti svaki od pojedinih jezika i svakodnevno ih koristimo. Ipak, postoji onaj jedan koji nam je primarni i prema kojem smo skloniji primati i davati ljubav.

Punjenje rezervoara ljubavi

Zamislimo sebe kao automobil. Kada je tank pun, možemo gdje hoćemo, a kada je prazan vrlo smo ograničeni i panično tražimo gdje napuniti gorivo. Pri dolasku na benzinsku postaju važno je koje ćemo gorivo odabrati. Ako u benzinca natočimo dizel, poznato je da automobil neće predaleko stići. U ovom primjeru gorivo je ljubav, a benzin i dizel su jezici ljubavi. Itekako je važno kojim ćemo jezikom ljubavi napuniti svoje i partnerovo srce, a kako bi znali koji ćemo jezik odabrati, za početak se moramo upoznati sa svakim od njih.

Pet jezika ljubavi o kojima pričamo su: riječi potvrde, kvalitetno vrijeme, primanje darova, iskazi dužnosti i fizički dodir. Na prvu vam se sigurno čini kako u svom odnosu imate zastupljene sve, gore navedene, načine. Ipak, kada biste malo dublje ušli u tematiku i preispitali što vam je uistinu važno i koji biste način prije odabrali u ili-ili situaciji, došli biste do svog primarnog jezika ljubavi. Uz upitnik koji se nalazi na kraju knjige, ili englesku verziju testa na internetu, vrlo lako možete doći do ovog odgovora.

Kako u praksi funkcioniraju jezici ljubavi

Ako je primjerice, kvalitetno vrijeme vaš primarni jezik, onda ćete najsretniji biti kada vam partner pokloni svoje vrijeme i pažnju u obliku zajedničko provedenog vremena. Bilo to kino, kazalište, večera, šetnja ili izlet, vaš će rezervoar biti napunjen. Velika je vjerojatnost da na jednaki način i vi partneru pokazujete svoju ljubav, ali što ako kvalitetno vrijeme nije njegov primarni jezik ljubavi? Tu dolazimo do toga da je važno poznavati onoga kome poklanjamo svoju ljubav te biti svjesni njegovog jezika ljubavi.

Ako su to iskazi dužnosti, onda će partner jako cijeniti kada pospremite perilicu umjesto njega, skuhate mu jutarnju kavu, pomognete mu u nekim zadacima koje ne stiže, ili koje možda ne zna. Ovaj aspekt ljubavi nepresušan je idejama, ali nekad treba aktivirati svoju kreativnost i napraviti nešto što nam se u tom trenutku možda i ne radi. Za viši cilj – poklonjenu ljubav. Ukoliko su to ipak riječi potvrde, bilo bi dobro da obratite pažnju na to koliko često svojim riječima dajte potporu i komplimente drugoj strani. Sjetite se da je za lijepu riječ potrebno najmanje uloženog vremena, a nekome znači puno više od toga.

Primanje darova može se činiti kao vrlo površan način pokazivanja ljubavi, ali važno je da shvatite da cijena ne određuje uspjeh kod ovog jezika. To može biti i cvijet ubran ispred kuće za kojeg ne trebate uložiti ni novčića. Ono što trebate uložiti je svoju pažnju – osluškujte želje osobe pokraj sebe.

Volimo vjerovati da je ljubav iznad svega i da je dovoljna. Ipak, stvarnost je malo drugačija pa je važno da što prije shvatimo kako su razumijevanje, blagost, ulaganje i osluškivanje onih do kojih nam je stalo iznad svega. Jedino tako ljubav može pobijediti sve!

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori