Okupili smo knjige koje su konačno stigle u ponudu naših knjižara i već ih želimo na svojim policama

Okupili smo knjige koje su konačno stigle u ponudu naših knjižara i već ih želimo na svojim policama

Još smo vam u prosincu najavili najuzbudljivije knjige koje će izaći narednih mjeseci u 2021., Osim takvih naslova stranih izdavača koje možete naručiti ili čitati preko Kindlea, i u našim se knjižarama našlo nekoliko intrigantnih novih knjiga ili naslova koji su sada u pretprodaji. Proučili smo ponudu i izdvojili one nove knjige na hrvatskom koje ćemo svakako čitati u skorije vrijeme!

Nove knjige na hrvatskom stigle u ponudu

Domaće izdavačke kuće u 2021. godinu ušle su s popularnim naslovima. Većina je navedenih knjiga izazvala brojne reakcije javnosti i kritike i našle se na bestseller listama prestižnih časopisa ili book portala. Nove knjige na hrvatskom stižu baš u pravo vrijeme kad smo još uvijek najveći dio tjedna kod kuće i uživamo pod dekicom za hladnih večeri.

Vanessa moja crna, Kate Elizabeth Russell

Knjiga ‘Vanessa moja crna’ potaknula je lavinu reakcija strane publike i medija i jedna je od najjačih knjiga 2020. godine. Nedavno smo njezino strano izdanje uvrstili u našu knjigu tjedna u kojoj možete pronaći detaljniju radnju priče. Priča autorice izuzetno je potresna i donosi novu perspektivu na kontroverznu temu.

Tjeskobni ljudi, Frederick Backmann

O ovoj smo vam knjizi pisali još na ljeto i u jesen, kad nije bila u pretprodaji izdavačke kuće Fokus na hit. Gotovo je osvojila nagradu Goodreadsa za najbolju knjigu godine. Od te ju je titule dijelilo tek nekoliko glasova. ‘Tjeskobni ljudi’ priča je o skroz neobičnoj talačkoj krizi.

“Razgledavanje stanova koji su na prodaju obično nije pitanje života ili smrti. Međutim, stan širom otvorenih vrata u koji je banuo neuspješni pljačkaš banke i potom potencijalne kupce te nekretnine proglasio taocima, postaje – upravo to. Pljačkaš banke nimalo ne dvoji – uspio je skupiti najnaporniju skupinu talaca na svijetu, ikad. No pravi cirkus nastaje tek kad svi završe na policiji u kojoj dvojica policajaca, otac i sin, pokušavaju razriješiti slučaj. Je li moguće da svi ti ljudi, i to pred istražnim organima, besramno lažu (oprostite – izbjegavaju istinu!)? Pa čak i te gospođe u godinama? I kako je, pobogu, iz zatvorenog stana nestao pljačkaš?”

Što se to zbiva u Londonu?, Julia Quinn

Za serijom ‘Bridgerton’ nastala je već dugo viđena pomama. Detalje serije i dojmove otkrili smo vam ovdje. Autorica po čijim je knjigama nastao ‘Bridgerton’ nedavno je objavila novu knjigu, a Mozaik knjiga 1. veljače nam ju donosi u hrvatskom prijevodu – ‘Što se to zbiva u Londonu?’

“Kada Olivia Bevelstoke čuje da je njezin novi susjed možda ubio vlastitu zaručnicu, ne vjeruje u to ni sekunde – ali kako da se suzdrži da ga ipak malčice ne špijunira, samo da se uvjeri? I zato spremno zauzima položaj uz prozor svoje spavaće sobe, strateški zaklonjena zastorima, i čeka… i promatra… i otkriva veoma intrigantnog muškarca koji, po svemu sudeći, nešto muti. Sir Harry Valentine radi za dosadan ogranak Ministarstva rata i prevodi dokumente važne za nacionalnu sigurnost. Nije špijun, ali prošao je svu potrebnu obuku, pa kada ga prekrasna plavuša odluči promatrati sa svog prozora, on postaje sumnjičav.”

Noć na zemlji, Dorta Jagić

Dorta Jagić jedna je od najutjecajnijih hrvatskih pjesnikinja, a njezina nova knjiga ‘Noć na Zemlji’, , u izdanju Naklade Ljevak, zvuči kao divna divna proza pod utjecajem pjesništva. U pitanju je knjiga “nokturalnih priča, putopisa, dnevničkih i memoarskih zapisa, meditacija, fantazija, poetskih studija i bilješki, i posveta je noći – svim njezinim pojavama, nijansama, prijelazima, utjelovljenjima, znakovima, mirisima – posveta tajni noći kao tajni svijeta.”

“Mjesta radnje ovih raznolikih zapisa su sićušna i golema – balkon i Manila, kustošijska ulica i Pariz, par kvadratnih metara Kvatrića i hektari šume Bad Ischla – a autorica se jednako strastvenoistraživački upućuje na svaki od tih prostora.”

Farma, Joanne Ramos

Kombinacija distopijskog svijeta i fikcije u knjizi ‘Farma’ zvuči nam posebno intrigantno. Roman Joanne Ramos stekao je internacionalnu pažnju, a sad je stigao u hrvatskom prijevodu. Priče je fokusirana na neobičnu Farmu na kojoj dobijete što god poželite, ali jednom kad ju posjetite više ju ne možete ostaviti. Jer na njoj obavljate poseban posao.

“Postoji to jedno luksuzno mjesto na kojem ne nedostaje povlastica; organski obroci, osobni fitnes treneri, odjeća od kašmira, svakodnevne masaže – sve redom besplatno. Ne samo to, da biste ovdje boravili, masno vam se plaća – više nego ste ikada mogli sanjati. U čemu je kvaka? Devet mjeseci nije vam dopušteno napuštati posjed, svaki se vaš pokret prati, a vi nemate nikakav doticaj sa svojim (bivšim) životom. Sve su vam snage usmjerene “proizvodnji” savršene bebe. Za nekog drugog. Nekog bogatog. Jane, imigrantica s Filipina, u očajničkoj je potrazi za boljom budućnošću kad pristane biti “nositeljicom” u Zlatnim hrastovima – objektu znanom kao Farma, kako je zovu njezine štićenice. No, trudna, krhka, shrvana brigom za svoju obitelj, Jane je odlučna povezati se s vanjskim svijetom, odnosno životom koji je prije vodila. Ako, međutim, napusti Farmu, izgubit će obećani novac koji bi joj se trebao isplatiti kad rodi dijete.”

Mliječni zubi, Lana Bastašić

Za oko nam je zapela i zanimljivo ilustrirana naslovnica knjige ‘Mliječni zubi’, mlade domaće autorice Lane Bastašić koja je prošle godine nagrađena Nagradom Europske unije za književnost. Nova knjiga u Frakturinom izdanju zapravo je zbirka priča čija je glavna tema odrastanje.

“Dječak kojeg bole očevi zagrljaji, djevojčica koja muči akvarijske ribice, štreberica kojoj ne ide tjelesni, dječaci koji čekaju da im umre bogata baba-tetka i tinejdžerica kojoj otac ne dozvoljava da odraste samo su neki iz impresivne galerije likova koje je stvorila Lana Bastašić, moćan glas nove generacije, u zbirci priča Mliječni zubi. Svaka pojedina priča bez obzira na to započinje li nevino ili direktno uvijek nas odvodi u strah dostojan onoga koji proizvodi klaun Stephena Kinga. Svi su nam junaci bliski – to su naši susjedi, rođaci, i svatko od njih krije nemalu, duboko sakrivenu tajnu koja otkucava da bi prije ili poslije eksplodirala. .”

Što smo izgubili u vatri, Mariana Enriquez

Novi naslov u ponudi kuće Hena com zvuči kao jedinstveni triler koji nudi uvid u suvremenu Argentinu. Iako radnja zvuči zastrašujuće i naturalistički, mogao bi ovo biti idealan odabir za one koji preferiraju neizvjesne i napete priče.

“Jednoga dječaka pronaći će mrtva negdje na ulicama Buenos Airesa, i to neće biti prvi slučaj nasilne smrti djece u posljednje vrijeme. Prijateljice Rocío i Florencia kradom će ući u stari hotel u provinciji i napraviti kobnu pogrešku. Bivša će socijalna radnica otkriti da njezin novi susjed krije više od zaraslog vrta kada među grmljem ugleda lanac privezan za dječje stopalo. Put u Paragvaj za jedan će par nepovratno poći po zlu kada im se na prašnjavoj cesti pokvari auto, a učenici jedne škole u nevjerici će promatrati kako si njihova kolegica s prstiju čupa sve nokte, ne pokazujući bol.”

Grand Hotel Europa, Ilja Leonard Pfeijffer

Nizozemski roman ‘Grand Hotel Europa’ postigao je ogroman uspjeh i u toj se zemlji već više od godinu dana ne miče s lista najprodavanijih knjiga. Radnja sa zapuštenim grandioznim hotelom kao kulisom zvuči nam izuzetno primamljivo.

“Radnja počinje dolaskom pripovjedača u luksuzan, ali zapušten Grand Hotel Europa. U njemu se odlučio privremeno smjestiti nakon neuspjeha ljubavne veze s povjesničarkom umjetnosti Clio, s kojom je bio započeo strastven ljubavni odnos u Genovi i s kojom je potom otišao živjeti u Veneciju. Ondje, u hotelu koji svojim labirintskim prostorima i živopisnim gostima podsjeća na poznate hotele iz svjetske književnosti, pripovjedač rekonstruira zanosnu „priču o ljubavi u doba masovnog turizma“. Istodobno ga sve više oduševljavaju misteriji Grand Hotela Europa, osobito sudbine fascinantnih likova koji u njemu obitavaju, a koji kao da dolaze iz nekih galantnijih vremena.”

Knjiga dojmova, Sarah Blake

Stilus knjiga u pretprodaji trenutno ima obiteljsku sagu ‘Knjiga dojmova.’ Roman autorice Sarah Blake bestseler je New York Timesa i bogata priča prepuna obiteljskih preplitanja, zavrzlama i tajni u specifičnom kulturnom okruženju.

“Izvrsno napisana, potresna obiteljska saga koja osvjetljava veliku podjelu, jaz što razdvaja bogate i siromašne, crnce i bijelce, protestante i Židove. Zahvaćajući tri generacije, Knjiga dojmovša spretno ispituje život i nasljeđe jedne nezaboravne obitelji dok se kreće društvenim i političkim krugovima s otoka Crocketta nedaleko od obale Mainea. Sarah Blake maestralno otkriva uspomene i pogreške koje svaka generacija čini u trenucima kad je potrebno suočiti se s prošlošću i njezinim posljedicama.”

Foto: Amazon, Znanje, Fraktura, Stilus, Fokus, V.B.Z., Hena com, Mozaik knjiga, Ljevak, Amazon

Učitati još
Zatvori