Izdvojili smo najbolje ocijenjene knjige na Goodreadsu

Izdvojili smo najbolje ocijenjene
knjige na Goodreadsu

Goodreads je mnogim ljubiteljima knjiga i čitanja najdraži alat. Popularna stranica i aplikacija na kojoj čitamo recenzije, dajemo zvjezdice i nalazimo novitete uvijek je s nama kad idemo u pohod po novo štivo u knjižaru. Osim što je user-friendly, Goodreads volimo jer na njemu možemo pratiti i što čitaju book blogeri ili YouTuberi koje pratimo pa nam tako nikad ne ponestane inspiracije za odabir nove knjige. Ocjene su nam na neki način uvijek prvi indikator koji škicnemo prije nego što se odlučimo kupiti neki naslov. Proučili smo liste najbolje ocijenjenih knjiga i izdvojili naših pet književnih favorita koji su nas već oduševili ili ih svakako planiramo uskoro uvrstiti na to-be-read listu.

Naših top pet knjiga s ocjenom većom od 4.5

Popisima knjiga s najboljim ocjenama ponajviše dominiraju razni kultni fantasy romanu ili SF priče, a u pitanju su najčešće one koje imaju i po desetak nastavaka. Ovim smo povodom zato odabrali standalone knjige odnosno one koje nisu dio nekog serijala, a imaju ocjenu veću od 4.5. Uzeli smo u obzir da ih je recenziralo barem 50 tisuća ljudi.

Know My Name, Chanel Miller

Svojevremeno je knjiga Chanel Miller šokirala javnost, posebice uzevši u obzir da je njezin slučaj potaknuo veliki interes. Njezin memoar govori o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela i sve ono što je uslijedilo, sudska trakavica i reakcije okoline, nakon toga. ‘Know My Name’ već je bila Journalova knjiga tjedna pa sve detalje pronađite ovdje.

The Only Plane in the Sky: An Oral History of 9/11, Garrett M. Graff

Non-fiction Garretta M. Graffa fascinantan je pogled na teroristički napad koji se dogodio 9. rujna 2001. godine, a mnogi su ga svjetski mediji nazvali knjigom koja je nedostajala o ovom događaju. U knjizi se nalaze nikad prije objavljeni transkripti razgovora s običnim ljudima, tek nedavno objavljeni i razjašnjeni dokumenti, ali i novi intervjui iz današnje perspektive s više od 500 ljudi. Istovremeno je ova saga o strahovitom događaju pitka i jednostavna za čitati.

The Nightingale, Kristin Hannah

Prije nekoliko smo mjeseci na Netflixu bingeali seriju Firefly Lane nastalu po romanu Kristin Hannah. Međutim, autoričin najuspješniji roman je The Nightingale koji na Goodreadsu ima ocjenu 4.57 koju joj je dalo preko 700 tisuća čitatelja. Povijesna fikcija prati Vianne Mauriac, mladu ženu koja tijekom Drugog svjetskog rata ostaje sama s kćeri i pokušava učiniti sve kako bi održala što je ostalo od svoje obitelji. Njezina buntovna sestra ima sasvim drugačije ideale i ciljeve, a o tim razlikama, njihovom razdvajanju i spajanju Kristin Hannah piše u romanu koji je oduševio.

The Boy, the Mole, the Fox and the Horse, Charley Mackesy

Jedna dirljiva ilustrirana knjiga morala se naći na popisu! Moderna basna koju potpisuje poznati britanski umjetnik Charley Mackesy donosi razgovore između dječaka, krtice, lisice i konja. U njima protagonisti pokušavaju pronaći odgovore na univerzalna pitanja, a mi ih čitamo kroz stotinjak prekrasnih crteža.

The Hate U Give, Angie Thomas

Angie Thomas oduševila 2017. godine svojim YA romanom kojeg je napisala kao reakciju na policijsko nasilje nad 22-godišnjim Afroamerikancem Oscarom Grantom koji je bio upucan u SAD-u. Radnja prati šesnaestogodišnju djevojku Starr koja živi dvostruku realnost: jedna je ona u zabačenom, siromašnom kvartu gdje stanuje, a druga je u luksuznoj školi koju pohađa. Međutim, oba su ta svijeta prodrmana kad postane svjedokinjom ubojstva svog prijatelja Khalila.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori