Domaće knjižare vrvjet će bestsellerima – donosimo najbolje knjige koje stižu u hrvatskom izdanju

Domaće knjižare vrvjet će bestsellerima – donosimo najbolje knjige koje stižu u hrvatskom izdanju

Hrvatski nakladnici već nekoliko godina uistinu oduševljavaju novitetima. Ne samo da pristižu nova izdanja kultnih i obožavanih romana, već u isto vrijeme premijerno izlaze romani planetarno popularnih književnika u inozemstvu, kao i u Hrvatskoj – kao što je to slučaj prošle godine bio s romanom Sally Rooney u nakladi Frakture ili knjigom Elif Shafak (Otok nestalih stabala) u izdanju kuće Hena com.

Nove knjige u 2022. godini

U 2022. godini nastavit će pratiti tu praksu, a očekuje nas nekolicina romana kojima se već dugo veselimo. Tu su nagrađivani autori poput Abdulrazaka Gurnaha, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2021., bestseller spisatelja poput Matta Haiga i V.E. Schwab, adaptacije filmskih hitova i još koješta. Dio je romana već stigao u pretprodaju ili prodaju knjižarskih lanaca i izdavača, dok dio još iščekujemo.

Prekopali smo ponudu naših omiljenih nakladnika čijoj se ponudi najčešće vraćamo,a u nastavku donosimo naš izbor najzanimljivijih noviteta koje ćemo napokon moći kupiti i u hrvatskom izdanju.

Bilo jednom u Hollywoodu, Quentin Tarantino

Prizori iz filmova Quentina Tarantina postali su neke od najupečatljivijih scena u pop kulturi. Njegov film Bilo jednom…u Hollywoodu zapravo je jedna od posljednjih velikih filmskih premijera prije nego što je filmsku industriju naprasno rastopila pandemija. Prepuna kina i ovacije publike u Cannesu pretvorile su film s Leonardom DiCaprijem i Bradom Pittom u Tarantinov trijumf. Dvije godine poslije, hrvatska će publika napokon dobiti priliku čitati Tarantinovu prvu knjigu ikad i to upravo književnu adaptaciju hvaljenog filma. U izdanju Stilus knjige, a u Tarantinovom stilu – izlazi brutalan i šokantan roman, nastao na temelju filma, koji jedva čekamo uzeti u ruke.

64, Tena Štivičić

Predstava napravljena upravo po najnovijoj drami Tene Štivičić, jedne od najvećih hrvatskih dramaturginja, trenutno igra u HNK-u i o njoj smo vam i pisali uoči premijere. Uskoro ćemo dramu imati priliku kupiti i u tiskanom obliku jer ju Hena com najavljuje kao jedan od noviteta kojima se veselimo. 64 progovara o intimi bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja – onih vlastitih, ali i onih koje im nameće društvo. Glavni protagonisti drame, Eva i Danijel, na pragu četrdesetih trebali bi biti situirani, ostvareni i stabilni u mjeri koja im omogućuje da zasnuju obitelj. Međutim, njihov odnos nagrizaju egzistencijalne i emotivne nesigurnosti, kao i brojna međusobno iznevjerena očekivanja. Pored toga, na izmaku desete godine braka moraju se suočiti s činjenicom da ne mogu dobiti dijete prirodnim putem i da se moraju podvrgnuti postupku medicinski potpomognute oplodnje”, piše urednica Marina Vujčić.

Zagonetka ruže, Kate Quinn

Amerikanka Kate Quinn već se pozicionirala kao vrsna autorica povijesne fikcije. Čitali smo njezine romane Aliceina mreža (The Alice Network) i tetralogiju o Rimskom carstvu, a u izdanju Znanja stiže najnoviji naslov Zagonetka ruže. Quinn radnju ponovno smješta u prošlo stoljeće, točnije u 1940. godinu u vrevu engleskih priprema za borbu protiv nacista. U tom dijelu romana pratimo tri mlade i različite žene koje prihvaćaju posao na imanju na kojem Britanci pokušavaju u tajnosti razotkriti njemačke vojne šifre. Oslin, Mabin i Bethin život prepliće se na jedinstven način, dok okružene ratnim gubicima pokušavaju pronaći smisao. Sedam godina kasnije, 1947., situacija je sasvim drugačija i njih tri moraju ponovno obnoviti staro prijateljstvo.

Ponoćna knjižnica, Matt Haig

Još smo vam 2020. godine s oduševljenjem pisali o knjizi Matta Haiga. Svojevremeno je proglašena i najboljom knjigom po izboru publike na popularnom Goodreadsu, a Haig je dobio hvalospjeve za svoj prikaz egzistencijalnih pitanja i životnih dilema. Radnja nas vodi u neobičnu knjižnicu koja sadrži na tisuće i tisuće životnih priča osobe koja se s njima suočava. Na tisuće scenarija koji bi se odigrali da ste samo jednu stvar napravili drugačije. Iako zvuči primamljivo, biste li zaista odabrali posjetiti knjižnicu i kako bi se na kraju svi ti životi razlikovali od onog koji ste proživjeli? Bi li zaista bili toliko bolji? “Nora je tridesetpetogodišnja neostvarena i depresivna djevojka. Iako obdarena pameću i mnogobrojnim talentima, zapela je u nedorečenosti i manjku ambicija, tugovanju zbog prerane smrti roditelja te kroničnoj osamljenosti i otuđenosti. Za nju je svaki dan težak. Kad joj ugine mačak, Nora će to doživjeti kao završetak posljednje značajne veze u svom životu te zaključiti kako više nikome nije potrebna. No, čini se da ni umrijeti nije lako, pa će odluka da si oduzme život, umjesto na onaj svijet, Noru odvesti u Ponoćnu knjižnicu.”

Afterlives, Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah 2021. je osvojio dugoiščekivanog Nobela za književnost i sukladno su se tome njegovi naslovi našli na listama najtraženijih. I još uvijek je ondje jer je njegove prevedene knjige poprilično teško pronaći. Zanzibarski autor objavio je deset knjiga, ali na hrvatski nije prevedena niti jedna. Dosad – u izdanju Profila stiže upravo njegov pobjednički naslov Afterlives. Radnja prati grupu od četiri protagonista koji žive na svahilijskoj obali, danas poznatoj kao Tanzanija, od doba njemačke kolonizacije sve do neovisnosti. U tom turbulentnom povijesnom periodu, glavni likovi i brojni usputni prepliću se, zaljubljuju, prekidaju, sprijateljuju se, odlaze i vraćaju se, a sve u sjeni ratnog ozračja.

Oh William!, Elizabeth Strout

Jedna od najhvaljenijih knjiga prošle godina uskoro stiže na police hrvatskih knjižara u nakladi Profila. Elizabeth Strout, već dobro poznata autorica i dobitnica Pulitzera, za posljednje je djelo dobila niz pohvala i svrstala se na liste najboljih knjiga prema New York Timesu, The Washington Postu, Timeu, Vulture magazinu i drugima. Radnja zapravo svjedoči o kompleksnosti braka, a sve kroz priču o spisateljici Lucy Barton. Lucy dobro poznaje svog bivšeg supruga Williama, ali donekle joj je zauvijek ostao misterij. Iako su ostali povezani i nakon kraha braka. Kad ju pozove da mu pomogne istražiti nedavno otkrivenu obiteljsku tajnu, Lucy će se naći usred jedinstvene priče o ljudskim i obiteljskim odnosima koji ostaju živi čak i kad službeno završe.

Bambusova stabljika, Saud Al-Sanousi

Hena com donosi i roman Sauda Al-Sanousija, dobitnika arapskog Bookera koji istražuje goruće teme i tako daje uvid zapadnom čitateljstvu u arapski svijet. Njegov roman Bambusova stabljika priča je o Joséu, poteklome iz multikuturne obitelji: rođen je od majke Filipinke Josephine i oca Kuvajćanina Rashida, među kojima je planula ljubav dok je ona kao sobarica radila u kući njegove majke. Nakon tajnoga vjenčanja, povijajući se obiteljskom i društvenom pritisku, Rashid šalje suprugu i dijete natrag na Filipine, nastavljajući ih financijski podržavati sve dok, naposljetku, i pisma i novac ne prestanu stizati. Rashidov prijatelj Ghassan traži Joséa i vraća ga u Kuvajt. Njegov dolazak izaziva krizu u uglednom domaćinstvu Al-Tarouf, jer njihov najveći strah je strah od “onoga što će ljudi reći”. Pod uvjetom da se njegov identitet drži u tajnosti, obitelj mu daje velikodušni džeparac, ali je škrta s ljubavlju. Naposljetku, prisiljen je napustiti kuću i osamostaliti se, da bi se na kraju vratio na Filipine.

The Maid, Nita Prose

Izašao je prije nekoliko dana na engleskom jeziku, a roman Nite Prose već je dobio vrhunske recenzije. Stilus knjiga u 2022. će ga predstaviti i domaćoj publici u hrvatskom prijevodu, a radi se o jedinstvenom spoju misterija i drame. Radnja prati Molly Gray, introvertiranu 25-godišnjakinju koja teško shvaća druge. Nakon traumatičnog događaja, Molly se zapošljava u hotelu kao ispomoć. Savršena je za taj posao – obožava čistiti, ima besprijekornu pažnju prema detaljima i rutini. Međutim, taj uređeni život prekida dan kad uđe u sobu bogataša i pronađe ga mrtvog. Njezino neobično ponašanje čini je glavnim sumnjivcem policiji. Spletom okolnosti, prijatelji za koje nikad nije mislila da ih ima udružit će snage s Molly i pokušati otkriti što se zaista dogodilo preminulom gospodinu Blacku.

Gallant, V.E. Schwab

Sonatina naklada priprema drugi roman fantastične autorice V.E. Schwab čija je knjiga Nevidljivi život Addie LaRue osvojio čitatelje. Otkad smo je čitali u Journal Book Clubu, radovi V.E. Schwab su nam svakako na radaru, a Sonatina će u 2022. izdati i njezin roman Gallant koji tek izlazi. Sve se vrti oko Olivije Prior koja je odrasla u školi za djevojčice i sve što danas ima od svoje prošlost je majčin dnevnik. Kad dobije poziv da se vrati u Gallant, svoj dom, tamo je nitko ne dočeka, ali Olivia ne želi odustati od mjesta u kojem se napokon osjeća kao kod kuće Bez obzira na neobična događanja i tajne koje progone Gallant. Na sasvim neobičan način Olivija će otkriti priču o generacijama svoje obitelji u još jednom Schwabinoj genijalnoj igri suvremenom i fantasy fikcijom.

Foto: Amazon, Goodreads, Profil knjiga, Znanje, Tatjana Bukvić (Tena Štivičić), Stilus knjiga

Učitati još
Zatvori