Ovo su knjige i emisije Mladena Kušeca koje su nam obilježile djetinjstvo

Ovo su knjige i emisije Mladena Kušeca koje
su nam obilježile djetinjstvo

Autor tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu, novinar i književnik Mladen Kušec preminuo je u 83. godini. Njegove prepoznatljive radijske emisije za djecu Tonkica Palonkica frrr…, Bijela vrana, Hihotići, Patuljci pojma nemaju i Sedmi vjetar ostale su urezane u djetinjstvu mnogih od nas.

Donatela

Za knjigu Donatela nastalu prema radio emisiji Bijela vrana 1979. godine dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero. Bijela vrana je bila radijska emisija “za male koju vole slušati i veliki”. Jesu li djeca doista mala ili ih odrasli samo ne shvaćaju ozbiljno? U razgovorima s neobičnom djecom, bijelim vranama, Mladen Kušec u svojim emisijama dokazao je da djeca često razmišljaju ozbiljnije od odraslih.

Plavi kaputić

Plavi kaputić je Kušanova prva knjiga proze. Počeo je pisati čuvajući djecu svog brata te svoje dvije sestre i to da ih zabavi. Prvi novinarski posao bio mu je na Radio Sljemenu, a tijekom karijere osmislio je i ostvario brojne emisije Tonkica Palonkica, frrr…, Patuljci pojma nemaju i druge. Napisao je više od 30 knjiga koje su stekle veliku popularnost, jednako među mladima i među odraslima. Tijekom svog rada naučio je slušati i opaziti ljepotu u dječjim mislima. Neke od njegovih knjiga su i Adrianin plavi svijet i Volim te, a za roman Mama, tata i ja 1993. godine dobio je književnu nagradu Mato Lovrak koja je upravo njemu prvome dodijeljena.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori