Sjajne dječje slikovnice koje ovog mjeseca možete uloviti na popustu
Sjajne dječje slikovnice koje ovog mjeseca možete uloviti na popustu

Sjajne dječje slikovnice koje ovog
mjeseca možete uloviti na popustu

U dječačkoj dobi David Attenborough sanjao je da će otputovati na daleka, divlja mjesta i vidjeti prirodni svijet u netaknutom stanju te čak otkriti životinje koje znanost još ne poznaje. Snovi su mu se višestruko ostvarili. Cijeloga je života istraživao divljinu i snimao filmove o životinjama o čemu piše u autobiografiji Život na našem planetu – Moje svjedočanstvo i vizija budućnosti.

U Mjesecu dječje knjige, u kojemu su najljepše knjige za djecu u izdanju Školske knjige snižene do 50 posto (do 31. ožujka), nudimo vam preporuke za slikovnice posvećene životinjama, tim divnim stvorenjima s kojima se djeca lako poistovjećuju. Potaknut će ih da od najranije dobi skrbe o svijetu prirode i postanu svjesna Attenboroughova upozorenja da smo neodgovornim ponašanjem ugrozili opstanak našeg planeta, ali da, jednako tako, imamo priliku obnoviti predivan svijet koji smo naslijedili. Sve što je potrebno – ističe najpoznatiji svjetski prirodoslovac – jest volja da to učinimo.

 

Pčele

Sto milijuna godina! Toliko dugo, u najmanju ruku, pčele žive na Zemlji. Potječu, dakle, iz doba dok su na Zemlji još vladali dinosauri. Tim riječima počinje jedna od najljepših i najsadržajnijih slikovnica o pčelama koju je nadahnuto ilustrirao popularni poljski ilustrator, strip-crtač i grafički dizajner Piotr Socha, zapažen po raskošnim, bogato koloriranim crtežima i duhovitu pristupu temama. Zanimljiv je podatak da je njegov otac pčelar što mu je sigurno pomoglo da iz prve ruke upozna magično kraljevstvo tih malih, vrijednih životinja.

Čitatelji koji se dosad nisu upoznali s njegovim ilustracijama u slikovnicama Drveće i Higijena – živopisna povijest čistoće i nečistoće zaljubit će se u Pčele na prvi pogled.

 Putovanja

Mnoge vrste životinja odlaze na veličanstvena putovanja diljem našeg planeta kako bi preživjele, a pritom se suočavaju s različitim vremenskim neprilikama i gladnim grabežljivcima. Knjiga Putovanja u dvadeset priča prikazuje nevjerojatne seobe životinja, primjerice carskih pingvina, velikih bijelih psina, velikih krda slonova ili milijuna crvenih rakova. Prepuna zanimljivih podataka o različitim životinjskim vrstama, ova knjiga pobuđuje osjećaj istinskog divljenja prirodi.

 Velika knjiga kukaca

Gotovo i ne postoji mjesto na svijetu na kojemu nema kukaca, malenih životinja kojih se djeca često boje. U razbijanju straha pomoći će im predivno ilustrirana životinjska početnica Velika knjiga kukaca nagrađivanog autora Yuvala Zommera koji potiče djecu na istraživanje i brigu o našem planetu. U slikovnici se opisuju različite vrste kukaca iz cijelog svijeta koji lete, bodu i gmižu. Počevši od rodoslovnog stabla kukaca, mladi će se promatrači upoznati s osobitostima različitih vrsta te ubrzo – upoznajući leptire, moljce, bubamare, pčele, muhe, mrave, pauke i druge kukce – postati pravi stručnjaci.

Enciklopedija životinja

Bogato ilustrirana Enciklopedija životinja, djelo uglednih svjetskih zoologa, sveobuhvatan je prikaz životinjskog svijeta s više od tisuću prekrasnih ilustracija u boji. Sadržava sve važne informacije o obilježjima sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba, kukaca, pauka i drugih beskralježnjaka. Enciklopedija životinja namijenjena je svim dobnim skupinama, a iznimno je korisno edukativno pomagalo učenicima u osnovnoj školi.

Ela spasiteljica pčela

Još jedna maštovito ilustrirana slikovnica koja će djeci približiti svijet kukaca, Ela spasiteljica pčela, djelo je Catherine Jacob i Lucy Fleming. Prevela ju je Katarina Ivanjek.

Ela je hrabra djevojčica koja obožava igrati se u vrtu i brinuti se o kukcima. Voli sve životinje koje pužu, zuje, gmižu ili se migolje. Ne straše je zapetljane mreže i zujanje u travi, a pod njezinim budnim okom nijednom kukcu ne nedostaje skrbi. Jednoga dana njezinu pomoć zatraže uplašene pčele jer njihovu domu prijeti velika opasnost. Ela je odlučna i borit će se za spas pčela, a u tome će joj pomoći poseban rođendanski dar – čarobno povećalo.

 

Iluminatura

Život u prirodi nikada ne staje. Uvjerit ćete se u to kad otvorite ovu privlačnu knjigu milanskoga dizajnerskog dvojca Carnovsky i Rachel Williams s čarobnim trobojnim filtrima s pomoću kojih možete razlikovati dnevni i noćni svijet životinja na deset svjetskih odredišta. S pomoću crvenog filtra upoznat ćete životinje koje su aktivne danju, zahvaljujući plavom filtru, bit će vam dostupne noćne i sumračne životinje, a zeleni filtar poslužit će vam za uvid u biljni svijet u pojedinom staništu.

Iluminatura vodi čitatelje na uzbudljivo putovanje svjetskim prašumama, rijekama, jezerima, oceanima, grebenima, pustinjama, gorjima i ravnicama. Istraživanje počinje u tropskoj kišnoj šumi uz afričku rijeku Kongo, džungli koja je na pojedinim mjestima toliko gusta da do tla dopire samo jedan posto Sunčeve svjetlosti. Kad saznate ključne činjenice o tamošnjim staništima, možete kroz različite filtre promatrati životinje i biljke te potom u vodiču doznati više o svakoj životinji.

 

Foto: Školska knjiga

Učitati još
Zatvori