Marija Gaura ultimativna je moderna djevojka. Upoznajte njezine Nijanse zelene zrelosti
Marija Gaura ultimativna je moderna djevojka. Upoznajte njezine Nijanse zelene zrelosti

Marija Gaura ultimativna je moderna djevojka. Upoznajte njezine Nijanse zelene zrelosti

Slijediti svoje snove, ostvariti (američki) san, pokazati svu raskoš svojih talenata… sve su to postulati koje promiče moderno društvo. Ipak, malo je onih kojima je dana ta prilika, odnosno onih koji su je spremni prihvatiti. Također, u ostvarivanju ovih ciljeva potrebna je određena doza hrabrosti pri izlasku iz usustavljenih okvira i svakodnevice u koju se lako ušuškati.

Ne skrivamo svoje oduševljenje ljudima koji su spremni napraviti isto pa nas je tako privukla priča Marije Gaure, projekt managerice iz Zagreba koja je svoju dugogodišnju ljubav prema pisanju pretvorila u knjigu pjesama u prozi zanimljivog naziva Nijanse zelene zrelosti.

Nijanse zelene zrelosti

Što se krije iza ovog naslova? Na ovo pitanje najbolji odgovor dala nam je sama autorica kazavši: “Obožavam ovu priču jer su glavne akterice Matina i njezina kćer Nela Koko. Da, to joj je ime. Bila sam u posjeti i prezentirala knjigu pa su se Nela i Matina složile da je naziv Uvreda za pjesnike čisti promašaj te da se zaista ne trebam opterećivati time što će priznati pjesnici reći o mojim pjesmama. Nela mi je savjetovala da odem do toaleta jer na wc-u uvijek dobiješ odlične ideje. S čim se i generalno slažem. Kada sam otišla posjetiti to mjesto, uzviknula je Budeš sad smislila nešto! I da, došla sam u njihov boravak i predložila smjer u nešto zeleno jer mi je to najdraža boja i nekako podsjeća na zrelost. Par minuta kasnije su nastale Nijanse zelene zrelosti. Hvala Nela!”

Ugodan suputnik

Uz svaku premijeru veže se ushit radi predstavljanja projekta svijetu, ali uz nju uvijek dolazi i doza sumnje. Zanimalo nas je kako se Marija osjeća netom prije nego što će njezin literarni prvijenac ugledati svjetlo dana. Priznala nam je kako je uzbuđena, no istovremeno i veoma zahvalna. “Zapravo, ne mogu vjerovati da će moje knjige živjeti vječno u NSB-u, točnije 4 primjerka. Zar to nije ludo?”, dodaje.

Vjerujemo kako će lako pronaći put do svojih čitatelja, a Marija napominje kako uz nju postoji i malena uputa. “Pročitajte ju jedanput pa joj se vraćajte tako da zatvorenih očiju prstima prođete po listovima knjige i nasumično otvorite stranicu koju baš taj dan morate pročitati. Uživajte u svojim nijansama zrelosti. Zapravo, želim svakom čitatelju da svoje nijanse zrelosti primarno čuvaju za sebe, da ih dijele s drugima s mjerom, ali da se prije svega u tim nijansama dobro zabave i otkriju prelijepo biće u sebi. Nadam se da će ova knjiga biti ugodan suputnik na tom putovanju”, poručila je autorica svima koji će u ruke primiti njezino djelo.

Najteža odluka bila je promijeniti mindset

Vratimo se na početak ovog teksta. Slijediti svoje snove jedna je od premisa kojoj svi težimo, ipak nerijetko nam nedostaje hrabrosti. Marija je jedna od onih koja je “presjekla” te se odlučila na taj potez. “Puno puta sam u privatnom, ali i poslovnom životu bila u situaciji kada sam morala odlučiti nešto i to nešto – veliko. Bilo je puno izazova, sada kada gledam na njih svjesna sam da su ti izazovi bili primarno vezani za moju percepciju svijeta i ljudi. Pa je tako bila najteža odluka promijeniti mindset kako bih prodisala, prestala ovisiti o tuđem mišljenju i etiketama kojih je bilo “more”. Nakon što sam to učinila, vjerujte mi, ništa drugo nije problem, izazov ili neka hrabrost”, otkriva Marija.

Oduvijek sam bila sklona probijati granice, samo sam se ranije osjećala loše kada bih to napravila jer bi uvijek netko imao nešto za reći, a danas idem do kraja pa kako god to ispalo i što god to značilo.

Snaga doista je u tebi

Marija nam priznaje kako je svjesna da ne možeš sve sam, ali ono što možeš je imati snagu u sebi i fokus koji te tjera da bilo koji cilj u svom životu ostvariš. “To ne moraju biti neke “velike” stvari, bitno da su tebi “velike”. Ponosna sam na to što prvi puta u odrasloj dobi osjećam potpuni mir, iako je sve hektično oko mene i puno je izazova na raznim poljima, ali sam mirna i ne osjećam onaj glupi strah da će se možda dogoditi nešto loše. To želim svima, jer ste tada stvarno spremni na sve”, napominje.

Smatram se slobodnom i zahvalnom. Hrabra sam toliko koliko se usudim s drugima podijeliti svoje snove i ciljeve.

Tko je osoba iz redaka?

Pjesme koje donosi u Nijansama zelene radosti predstavljaju njezino ogoljavanje pred čitateljima. No, prije tog susreta Mariji smo dali priliku i da se sama predstavi. Premda ističe kako ćemo ju prvenstveno upoznati kroz knjigu, baš kao i popriličan broj osoba iz njezinog života koji su na ovaj ili onaj način bili inspiracija za pojedine pjesme, otkrila nam je i kako se smatra poprilično poduzetnom i kreativnom dušom, koja se bavi monetizacijom ideja što za sebe, a ponajprije za svoje klijente.

“Vlasnica sam HUB7 studija koji se bavi project managementom, business developmentom za IT sektor i turizam, sekundarno vrlo kreativnim poslom, a to je marketing i izrada konceptualnog mercha, vlasnica sam brenda Pišem ti po zidu, očito i pisac. Ali, prije svega sam pozitivna osoba, znatiželjna i jako uporna. Obožavam svoje prijatelje, obitelj i suradnike, odnosno vjerujem da nije svega toga u ovom nekom “mixu” da se ne bismo ovdje čitali”, spominje.

 

Nova životna etapa

Kada smo se već dotakli brenda Pišem ti po zidu, koji je domaću javnost osvojio duhovitim i društveno relevantnim dizajnom, nismo mogli ne primijetiti kako izlazak knjige obilježava i novu etapu njezinog brenda. “Da, baš sam se zeznula s tim. Zapravo je rebranding trebao izaći 10.2., ali zašto ne sad! Novi Pišem ti po zidu je i dalje duhovit, feel good profil koji šalje jasne poruke u nešto manje jasnijem formatu od onog klasičnog. Malo smo se uozbiljili po pitanju dizajna te smo uveli nove proizvode kao što su home artikli, a uskoro ćemo vam predstaviti i novu summer liniju. Pišem ti po zidu stari vizuali postaju evergreen i NIKAD neće izaći iz prodaje, ali ćete ih moći kupiti samo na t-shirtima”, otkriva nam.

Knjigu Nijanse zelene radosti možete kupiti u knjižari Fraktura u Zagrebu od 6.ožujka, a uz kupnju su u sklopu akcije posvećene ženama priređeni vrijedni pokloni.

Foto: Martina Marić

Učitati još
Zatvori