Evo zašto ovoga ljeta morate pročitati “Ljeto bez muškaraca”
Evo zašto ovoga ljeta morate pročitati “Ljeto bez muškaraca”

Evo zašto ovoga ljeta morate pročitati
“Ljeto bez muškaraca”

Imati dobru knjigu na plaži jednako je važno kao i imati dobar SPF. Želimo dobar odmor za tijelo, a tako i za naš um, a može li bolje od dobrog štiva? Ne baš. Zato se svakoga ljeta trudimo pronaći The knjigu koja će nas prodrmati i ostaviti dobar utisak, evocirati nam dane ležanja pod borovima, čak i kada ti dani budu daleko iza nas, a mi ćemo se stiskati u hladnim jesenskim i zimskim datumima. Pronašli smo jednu takvu. Jedna od najboljih američkih spisateljica mlađe generacije Siri Hustvedt napisala je Ljeto bez muškaraca, roman koji se čita u jednom dahu. Dobro, možda više njih, jer ćete morati uzimati pauze za smijanje. Britko, glatko, zanimljivo, pametno, ali nipošto prepotentno – ovo je knjiga koju morate ubaciti u ljetnu torbu, tamo odmah pored kreme za sunčanje.

ljeto-bez muškaraca1

Ljeto bez muškaraca

Mia Fredricksen, glavni lik ovoga romana, nagrađivana pjesnikinja u svojim pedesetima, suočena s muževom izjavom da mu treba „pauza“ od njihova braka, doživljava slom. Nakon izlaska iz bolnice odlazi u svoj rodni gradić i provodi ljeto vodeći radionicu pisanja, koju pohađa nekoliko djevojaka. Ondje se, izlažući se novim licima, a i onima koje pamti iz djetinjstva, sabire, preispituje i mijenja. „Unutarnje i vanjsko lako se pomiješaju. Ti i ja“, izgovara Mia, odmjeravajući svoj prostor slobode, svoj odnos s mužem, i počinje prihvaćati „pauzu“ kao dobru priliku za osobni rast, koji je istodobno tragičan, ali i komičan.

“Možda ćete se zapitati zašto sam uopće htjela Borisa… I sama sam se pitala zašto ga želim… Šteta što nisam lik iz knjige ili kazališnog komada, premda ni njima ne ide baš sve po planu. Ali, mogla bih sebe napisati negdje drugdje. Napisat ću sebe negdje drugdje, pomislila sam, ponovno izmisliti priču u novom svjetlu: bolje mi je bez njega.”

Već vam je jasno u kojem smjeru idemo? Siri Hustvedt majstorski dotjerano, promišljeno i snažno pripovijeda priču o odbacivanju, boli, identitetu, žudnji, koja je već mnogo puta ispričana, ali ne na ovaj način.

ljeto-bez muškaraca4
ljeto-bez muškaraca2

Upravo zbog načina pisanje i jasnog i glatkog gledanja na realnost, ovaj roman uzbudljiv je od prve rečenice. Pomalo brutalno, sarkastično, u nekim trenucima i satirično viđenje muško-ženskih odnosa, jasno daje do znanja da se autorica ne pokušava svidjeti nikomu, a vjerojatno joj upravo zato to toliko dobro uspijeva. Realitet svakodnevnih situacija u sukobu s naučenim i društveno prihvatljivim ideologijama, ne prelazi granice dobroga ukusa. Ne zauzimaju se opće i generalne strane, likovi djeluju po volji, apsolutno svjesni sebe i svoje okoline, samo bez prevelike želje da se u istu uklope. Ona je ionako uvijek i zauvijek ista, mi smo ti koji odlučujemo kako ćemo se s njom nositi.

Bol koja je prožvakana već stotinu puta, u ovom je romanu opipljiva, ali ne zadaje smrtonosan udarac. Ona je tu tek da nam pokaže da doista jesmo od krvi i mesa, da emocije vladaju našim razumom, ali da isto tako ako nama ovladaju one lijepe i naša se okolina mijenja na bolje, a naša stvarnost postaje onakva kakvu sami želimo. Sve te spoznaje autorica nikako ne nameće ni evocira, one se naprosto same od sebe rađaju u nama dok čitamo rečenicu po rečenicu. I to je ono što čini autora uspješnim, a roman još uspješnijim.

ljeto-bez muškaraca5
ljeto-bez-muškaraca-1

Uz ovu knjigu nećete pobjeći od stvarnosti, u neke daleke krajeve i pustiti mozak na pašu da se odmara u paralelnom univerzumu. Naprotiv, ova će vas knjiga vratiti u realnost, čvrsto na zemlju. No, osjetit ćete da se točno tu gdje jeste i točno u ovom trenutku osjećate dobro. Da je ta realnost za vas okej i da ne morate bježati. Sve se događa ovdje i sada. S tim suočeni, vaš će odmor poprimiti tu neku novu razinu. Onu koju naposljetku i tražimo, zar ne? Ako niste na odmoru i to je za vas već u ropotarnici povijesti, knjigu pod ruku i onih pola sata vremena u danu koje odvajate za sebe (radite to zar ne?) prepustite glavnoj junakinji ovog romana i vidite što će vam se dogoditi. Nema na čemu. Knjigu potražite u Profilu.

ljeto-bez muškaraca2

Foto: Ana-Marija Topolčić, Unsplash

Učitati još
Zatvori