Festival europske kratke priče vraća se u svom punom opsegu

Festival europske kratke priče vraća
se u svom punom opsegu

Već 21 godinu Festival europske kratke priče dovodi najuzbudljivija književna imena iz Hrvatske, Europe, ali i cijeloga svijeta te organizira čitanja, tribine, razgovore. On povezuje kratku priču s drugim umjetnostima, a sve to u opuštenom i pomalo otkačenom ambijentu. Tako će biti i ove godine, od 5. do 10. lipnja u Zagrebu i Zadru, još jednom s najznačajnijim kratkopričašima Europe i regije. Ovaj put, konačno, u originalnom izdanju.

Promjene uslijed pandemije

Posljednje dvije godine pandemija je prisilila organizatore da većinu manifestacije presele na Zoom, tako da su se strani autori publici javljali preko ekrana i prisjećali se vremena kad je festival bio u svom punom opsegu. Upravo zato se ovogodišnja tema festivala, Promjene, nekako sama nametnula. Kroz šest dana u različitim zagrebačkim i zadarskim prostorima kulture publika će saznati koliko se promijenio svijet za autore i autorice, koliko su se promijenili sami autori i, na koncu, što se dogodilo s književnosti u (post)pandemijskom vremenu. Organizatori su istaknuli kako na ovogodišnje izdanje dolaze gosti iz više od deset država. Neki pišu dugo, mogli bismo reći da su veterani, dok su neki tek na počecima svoje karijere. Nečije su priče poput novela, dok drugi pišu mikropriče, a zajednička im je magija pripovijedanja.

Festival seli južnije, uz bogat program

Otvaranje festivala zakazano je za 5. lipnja. Ove je godine naglasak na spajanju likovnosti, muzike i kratke priče. Tako će publika na otvaranju, kroz maštu i kist Danijela Žeželja te glazbu braće Sinkauz i Marca Quarantotta spoznati kako priča, slika i glazba surađuju. Također, Andrija Škare, pisac, novinar i kroničar vremena, u četvrtak, 9. lipnja, u Malom pogonu Tvornice kulture na FEKP će dovesti svoj poznati program Slušaj me. U njemu će pisci pričati o svojim najdražim pjesmama, a publika će ih imati priliku i čuti.  Za kraj možete zaplesati i zapjevati na retro i funky, a opet svježe melodije Pekija Pelea. 

Kao i svake godine, Festival putuje u grad partner, a ove je godine riječ o Zadru, gdje će publika 7. lipnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru opet imati priliku razgovarati s Hanifom Kureishijem. Dan poslije na rasporedu je Književna regata Zadar – Vis – Dubrovnik. Kompletni program ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče možete pronaći na njihovim službenim stranicama.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori