Bajkovita knjižnica u Münchenu u kojoj bi rado izgubili sate i sate

Bajkovita knjižnica u Münchenu u kojoj
bi rado izgubili sate i sate

Rijetka su mjesta koja ljubitelji čitanja i knjige vole više od besprijekorno uređenih knjižara, knjižnica ili intimnih kafića u kojima u miru mogu uživati u čitanju omiljene knjige. Nedavno smo vas pisali o impresivnoj lokaciji u Parizu, galeriji koja funkcionira kao knjižnica, umjetnički prostor i dvorana i koju ćemo sigurno staviti na svoju listu za sljedeći posjet ovom gradu.

Jednako, ako ne i fascinantnije, mjesto ima njemački grad München u kojem smo naišli na jednu od najraskošnijih knjižnica ikad. U pitanju je takozvana Munich Law Library odnosno pravna knjižnica koja se smjestila u gradskoj vijećnici, a odiše starinskim uređenjem u kojem bi nam bio pravi gušt provesti vrijeme.

Knjižnica u Münchenu u san je svakog knjigoljupca

Posljednjih dvadesetak godina knjižare i knjižnice najčešće uređuju svoj interijer u skladu s modernim trendovima. Većinom prevladava bijela boja i police, rasvjeta u industrijskom stilu i staklene površine. Iako su i takva mjesta adrese na kojima bi mogli provesti sate, knjižnica u Münchenu vraća nas u prošlost, točnije u 19. stoljeće kad je izgrađena. Prostrana oaza knjige uređena je u neogotičkom stilu, cijela je u drvu, a pregršt cvjetnih ornamenata krasi rukohvate spiralnih stepenica koje vode na drugi kat. Raskošni lusteri daju cijelom prostoru novu dimenziju i pomalo nas teleportiraju u atmosferu Harryja Pottera.

Pravnu knjižnicu, koju mnogi smatraju najljepšom u gradu, osnovao je Georg von Hauberriser, a vijećnica u kojoj se nalazi gradila se između 1867. i 1908. godine. Cijelu vijećnicu i prostor knjižnice prepoznali su i mnogi kreativci kao idealnu adresu za filmske kulise, primjerice djelomice se tamo snimao i kultni film Cabaret Lize Minnelli. Knjižnicu i vijećnicu moguće je turistički obići, ali potrebno se informirati o pravilima posjeta zbog pandemije koronavirusa.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori