Nives, Matea i Tihana stižu u Journal Book Club u kojem dijelimo idealne poklone za knjigoljupce

Nives, Matea i Tihana stižu u Journal Book Club u kojem dijelimo idealne poklone za knjigoljupce

Journal Book Club kreće u svoje posljednje izdanje ove godine kojim ćemo zaokružiti naš mali književni klub i sve susrete koje smo održali proteklih mjeseci. Ususret Božiću, ovo je izdanje book cluba koje ne želite propustiti jer vas očekuje izvrsna preporuka za knjigu koja će kao poklon razveseliti svakog knjigoljupca, a vjerujemo i još podosta preporuka i razgovora o dobrom štivu. U prosincu smo priredili poseban susret inspiriran blagdanskim razdobljem pa samo tako za pratitelje Journal Book Cluba odnosno 10 sretnih dobitnika priredili mali božićni paket koji će upotpuniti svaki reading corner.

Božićni paket Journal Book Cluba

Svako izdanje književnog kluba donosi novi bestseller naslov, roman koji je odjeknuo na svjetskoj ili domaćoj književnoj sceni. Ususret svakom razgovoru održavamo nagradnu igru u sklopu koje možete osvojiti knjigu i uključiti se u naše druženje svojim pitanjima i razmišljanjima o pročitanom. Međutim, Božić je vrijeme darivanja, ali i trenutak u godini kad sve postaje malo raskošnije. Upravo zato ovih blagdana donosimo specijalno izdanje Journal Book Cluba u kojem možete osvojiti fantastičan roman Moja nestala polovica autorice Britt Bennet, u izdanju Mozaik knjige, koji smo odabrali za kraj godine, ali i nekoliko šarmantnih sitnica koje će vas oduševiti.

Knjiga je, prije svega, jedna od najhvaljenijih koje su izašle prošle godine. Tijekom posljednjih mjeseci izvrsno je odjeknula i među domaćom publikom, a dosegla je popularnost te mjere da se brzo počelo pričati o TV adaptaciji za koju se borilo čak 17 produkcijskih kuća. Obiteljska i povijesna drama uranja nas u svijet dvije sestre koje će tijekom života otići u sasvim različitim smjerovima, ali morat će se suočiti s vlastitom, zajedničkom prošlošću.

U suradnji s JYSK-om, darujemo vam ultimativne skandi detalje za dom ovog Božića. Prekrasan jastučić u obliku zvijezde koji će decentno vašem reading corneru dati blagdansko ruho, svijeća koja će zaokružiti atmosferu i divna kamenina odnosno šalica LAUKE bit će savršena za kavu, čaj ili drugi topli napitak uz knjigu, dio su našeg božićnog paketa koji možete osvojiti.

Tu su i najšarmantnije sVEZalice odnosno pidžamice za knjigu u božićnom dezenu koje potpisuje Ksenija Hrkać. Idealne su za one koji nigdje ne idu bez knjige, čuvaju je od oštećenja i jednostavno su neodoljive! Ovaj skroz cool hrvatski brend nastao je prije nekoliko godina, a mi već dugo škicamo uzorke koje je Ksenija pripremila za blagdane koji su skroz unikatni, ručno izrađeni i svakom će izmamiti osmijeh.

Više o knjizi i božićnom paketu koji ćete uskoro moći osvojiti pronađite ovdje!

Upoznajte Nives, Tihanu i Mateu

Journal Book Club donosi izvrsne knjige koje nam se uvijek još dugo motaju mislima, ali pravi su aduti uvijek naše gošće. Tijekom osam izdanja ugostili smo razne autorice i autore, book blogerice i kulturnjake, a ovog nam se puta pridružuje još jedno otkačeno jedinstveno društvo čija će vas dinamika, ne sumnjamo, oduševiti. Neki se vraćaju, a neki nam prvi put dolaze u fotelju nasuprot našoj kolumnistici i moderatorici svih Journal Book Club druženja – Ilini Cenov.

Nives Čavić, autoricu profila Budi kulturan, ugostit ćemo treći put u našem književnom druženju. Kao kreatorica jednog od najboljih domaćih profila koji nude kulturan sadržaj i jedna od dugogodišnjih članica book cluba Knjigoljupke, Nives je gošća čijem se mišljenju i komentarima na knjigu uvijek veselimo. Uz nju se vraća i Matea Šarić, redateljica, producentica i blogerica na blogu i profilu Directed by Matea. Njezine osvrte na knjige uvijek volimo pročitati, kao i usputne preporuke mjesta koje je posjetila, štiva koje čita i drugih sitnica koje ju intrigiraju.

Našoj se ekipi prvi put pridružuje Tihana Gašpert s bloga i profila Knjigožderonja. Među najpopularnijim je book profilima zahvaljujući raznolikom sadržaju koji dijeli, žanrovski drugačijim knjigama, ocjenama i osvrtima na knjige hrvatske i svjetske književnosti koje dijeli na svojoj stranici.

Ususret book clubu, donosimo vam kratki razgovor s našim blogericama i gošćama specijalnog božićnog izdanja Journal Book Cluba!

  • Možete li našim čitateljima ukratko opisati kako vas je uvukao svijet knjiga, kako pronalazite vrijeme za čitanje, ali i pisanje sadržaja o knjigama, budući da sve tri zapravo imate druga zanimanja i poslove?

Tihana: Police s knjigama uvijek su kod kuće bile pune, a ja sam uz mamu čitala pretežno preko ljeta nakon završetka škole. Što sam bila starija, tako je knjiga uvijek išla sa mnom u torbi, pa bi ju vadila u kojoj god prilici bi mogla. Ipak, u svijet knjiga me u potpunosti uvukla Zafonova Sjena vjetra – od tada samo grickam knjige. Vrijeme za čitanje uvijek postoji, sve ovisi o organizaciji. Pretežno čitam navečer, kada završim sve obveze u danu. Bez obzira na posao, svakodnevno je u moj planer bila upisana stavka “recenzija” ili “blog” – svaki dan ili slikam ili pišem ili oboje. Čitanje se, naravno, podrazumijeva.

Nives: Rano sam naučila čitati i pisati (kao preduvjet 😉 ) i sve je počelo, naravno, sa slikovnicama. Sjećam se da sam uvijek imala knjigu “ispod kreveta” i čitala prije spavanja. Oduvijek sam voljela ići u knjižnicu i prebirati po knjigama. Ključnu ulogu su imali i roditelji koji su uvijek imali knjige na noćnim ormarićima. Pronaći vrijeme za male životne radosti je izazov, pa tako i za čitanje i pisanje osvrta. Uglavnom čitam i pišem osvrte rano ujutro, kad je apsolutni mir, ukućani spavaju i nema “šumova”. Tada su i “little gray cells” najkooperativnije. U ostatku dana lovim vrijeme za čitanje, knjiga je uvijek sa mnom, a kontrola vremena provedenog na društvenim mrežama otvara dodatno vrijeme (priznajem, to mi malo teže ide).

Matea: Odrasla sam u kući prepunoj knjiga i odmalena se zaljubila u njih. Volim taj ulazak u neki novi svijet, druženje s različitim likovima, ideje koje ti se stvaraju u glavi dok čitaš zanimljiv roman…Uz knjige se također najbolje opuštam. Nažalost u zadnje vrijeme jako malo pišem o njima, nadam se da ću to u novoj godini uspjeti promijeniti, ali zato u svakom danu uspijem ukrasti barem pola sata za sebe koje provedem čitajući. To je kao neka igra koju igram sama sa sobom, ne želim dopustiti da mi se dogodi dan bez knjige.

  • Kako biste opisale vlastiti čitateljski ukus? Kojim žanrovima naginjete, ima li uopće pravila?

Tihana: Čitam sve što mi dođe pod ruku. Ljubavne romane najmanje čitam, iako ih ne odbijam ukoliko mi se sadržajno čine zanimljivima. Fantasy također čitam dosta rijetko, ali samo zato što imam dojam da će mi trebati puno vremena da uđem u taj svijet. Naravno, uvijek budem u krivu.

Nives: Svi koji me poznaju znaju da “furam” neki svoj film, trendovi mi nisu imperativ, pa tako ni u književnosti. Odabir knjige za čitanje često mi traje duže od samog čitanja i rijetko griješim u izboru. Uglavnom se radi o knjigama socijalno/društveno/obiteljske tematike, često autobiografske. I naravno, s porukom koju mogu primijeniti na vlastiti život. Uvijek se rado sjetim knjižarke Kate Njavro, moje drage prijateljice, koja je “uvela” dodatnu kategoriju – “knjige za Nives”.

Matea: Kod mene nema pravila, iako sam zagriženi zaljubljenik u klasičnu književnost i uvijek joj se vraćam, pogotovo u ovom zimskom razdoblju. Inače sve ovisi o trenutačnim interesima, slobodnom vremenu i tipu naslova koji me privuku dok njuškam po knjižarama i knjižnicama.

  • Debelo smo zagazili u blagdansko razdoblje. Mijenja li se vaš knjiški repertoar u ovom periodu? Volite li se uhvatiti knjiga smještenih u  ovo razdoblje i tematski vezane za Božić?

Tihana: Probala sam jedne godine čitati božićne knjige. Pročitala sam jednu – toliko je bila dobra da se više ne sjećam naziva. Uživam u Božiću, ali knjige o njemu izbjegavam. Izuzetak je Snježna sestra Maje Lunde koju čitamo naglas prije spavanja za vrijeme Adventa.

Nives: Tematika ne mora primarno biti blagdanska, ali mašta čitatelja čini čuda (moja pogotovo). Gledajući “iznad knjige” adventski vijenac na stolu i Orašara na polici sami možemo dodati čaroliju Božića. Knjige koje čitam su često tematski vezane uz obitelj i položaj pojedinca u društvu, pa su blagdani pravo vrijeme za ponovno propitivanje i preispitivanje. I istinsko uživanje, iz srca.

Matea: S obzirom da mi je ovo razdoblje najdraže u godini, obavezno mu barem djelomice prilagodim i knjiški repertoar. Sakupljam posebno lijepa izdanja božićnih priča (imam nekoliko različitih izdanja Dickensove A Christmas carol), a obavezno se vratim Orašaru, A Christmas carol i obožavanom Božiću Herculea Poirota. Drage knjige obožavam čitati vise puta.

  • Budući da smo u sezoni darivanja, darujete li i same svojim prijateljima, članovima obitelji ili klincima knjige? Ako da, koja vam je nekako go-to opcija s kojom mislite da ne možete ‘fulati’?

Tihana: Kćerka ima tek 4 mjeseca, a već smo je opskrbili hrpom knjige s kojima će se moći zabavljati idućih nekoliko godina. Što se tiče darovanja za Božić, uvijek netko dobije knjigu – znam da ju ja sigurno dobijem 🙂 Šalu na stranu, nastojimo darovati knjige, pogotovo jer članovi naše obitelji čitaju, pa nam je užitak otići u knjižaru i odabrati nešto za njih. Što se tiče go-to opcije, volim Knjigu životnih zakona i Melem za dušu – zbirke priče kojima se uvijek možete vratiti. Ipak, uvijek nastojim darovati knjige prema nečijim osobnim afinitetima.

Nives: Jako volim darivati personalizirane poklone, u smislu da “osluškujem” i prepoznajem želje i potrebe onoga koga darujem. Kažu da mi jako dobro ide. Tako je i s knjigama, s tim da darovanje knjige traži “dodatno” poznavanje osobe koja se daruje. Ali, imam ja svoje “tips & tricks”. Često poklanjam slikovnice “za djecu i odrasle”. Ove godine je to slikovnica “Moje mjesto pod suncem”, autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger. Dodatno, ova slikovnica ima humanitarno-edukativni karakter, pa mi je time još draža. 

Matea: Mislim da sam dosad najviše puta za Božić dragim ljudima darovala zbirku ilustracija ‘Oni’ od Tisje Kljaković Braić jer je naprosto obožavam. A ove godine bi se na njezinom mjestu mogla naći kod nas nedavno objavljena ‘Veliki panda i sićušni zmaj’ (James Norbury). Apsolutni dragulj od knjige.

  • Kako vam je ovih dana najljepše čitati? Imate li zimi neke omiljene rituale čitanja?

Tihana: Moj ritual čitanja gotovo je uvijek isti – navečer nakon svih obveza, pod dekicom uz šalicu vrućeg kakaa.

Nives: Nakon predblagdanske “ludnice” dolazi vrijeme opuštanja, usporavanja, slobodnih dana, uživanja s obitelji, stvori se višak vremena. Idealno za čitanje. Uz hladno i mračno vrijeme, zimski san uz knjigu se nastavlja…do proljeća. Čaj, knjiga, dekica, kutak za čitanje. Jel’ može ljepše?!

Matea: Uvijek se ušuškam u dekicu i zavalim na kauč ili na svoju omiljenu crvenu fotelju, skuham novu šalicu čaja i uživam koliko mi obveze za taj dan dopuste. I obavezno navečer prije spavanja, to mi je još od djetinjstva najdraži ritual, tako se najbolje opustim nakon cijelog dana.

Adventsko razdoblje nosi mali milijun događanja, a ove je godine i super i kulturni repertoar. Buja i božićna ponuda na streaming servisima i televiziji. Jeste li ovog adventa uhvatile koju dobru izložbu, koncert, film ili seriju?

Tihana: Da ste me to pitali prije godinu dana, sigurno bi imala pregršt odgovora. Kako smo ove godine dobili prinovu, sva nam je pažnja usmjerena na nju i prema njoj prilagođavamo obveze i slobodno vrijeme. Jedno je sigurno – Sam u kući sigurno nećemo propustiti. Pitajte me isto pitanje iduće godine!

Nives: Meni Advent počinje nakon što pogledam Orašara u HNK-u. Pogledala, znači advent je i službeno započeo. Kulturna ponuda je prebogata i, naravno, ne stižem pogledati sve što bih htjela. Izdvojit ću medijsku instalaciju Dalibora Martinisa u Galeriji Kranjčar, operu Medij HNK-a u Zagrebu, komediju Danisa Tanovića Deset u pola. S nestrpljenjem očekujem predstavu Kamen u ZKM-u i izložbu Kolektart u Laubi.

Matea: Od filmova se uvijek vraćam provjerenim favoritima – Love Actually, The Holiday, It’s a wonderful life – jer mi se aktualna ponuda na streaming servisima ne sviđa. Od izložbi bi izdvojila Igračke – djetinjstvo zauvijek u Etnografskom muzeju i nezaobilaznu Tisju Kljaković Braić u Klovićevim dvorima.

  • I za kraj – zašto bi naši čitatelji trebali baciti oko na novo izdanje Journal Book Cluba?

Tihana: Book club je uvijek prilika za zanimljivu raspravu o knjigama. Ako ste pročitali Moju nestalu polovicu, sigurno će vas zanimati i mišljenje gošća, a ako niste, ovo je prilika za poslušati nešto više o njoj i zgrabiti ju prvom prilikom. Također, studio će biti pun dama u božićnim džemperima. Osim toga, netko mi je šapnuo da će čitatelji imati priliku i nešto osvojiti!

Nives: Bit će to jedan pravi blagdanski Book Club, počevši od outfita. Uz neizostavnu Ilinu koja ima “dirigentsku palicu” pred nama je jedno veselo druženje, puno dobre energije i emocija, uz razgovor o zadanoj knjizi i bezbroj tema koje se spontano otvaraju. Idealno za poželjeti svima sretne blagdane i nazdraviti čašom pjenušca.

Matea: Zato što u blagdanskom ozračju polagano privodimo godinu kraju uz jedan izrazito interesantan roman iz kojeg svatko od nas može puno toga o sebi naučiti. 

Foto: Journal.hr, Instagram, Fraktura, HNK

Journal Book Club tehnički će još jednom podržati naš partner A1!

Učitati još
Zatvori