Upoznajte Knjigoljupke, klub obožavateljica knjiga kojem ćete se i sami poželjeti pridružiti

Upoznajte Knjigoljupke, klub obožavateljica knjiga kojem ćete se i sami poželjeti pridružiti

Ulazimo u još jednu godinu održavanja Journal Book Cluba, nama omiljenog književnog druženja u kojem se sastajemo s brojnim ljubiteljima knjiga i kreativcima u razgovoru o odabranom štivu za određeni mjesec. Upravo nas je jedno od Journal Book Club druženja upoznalo s Nives Čavić, autoricom bloga Budi KULTURAn, koja nam se pridružila u nekoliko naših izdanja i tijekom posljednjih mjeseci postala izuzetno draga gošća book cluba, ali i osoba čiji ćemo prijedlog knjiga ili događaja na kulturnoj sceni uvijek rado prihvatiti. Prije nego što se pridružila mozaiku protagonista našeg književnog kluba, bila je itekako upoznata s konceptom – jer Nives je upravo jedna od dugogodišnjih članica Knjigoljupki – genijalnog ‘projekta’, odnosno kluba koji okuplja ljubiteljice čitanja više od osam godina.

Od objave na Facebooku do jedinstvenog čitateljskog kluba

Sve je počelo običnim postom Nikoline Bevande, osnivačice Knjigoljupki, koja je te 2014. godine odlučila okupiti ljubitelje čitanja. Knjigoljupki je danas čak 14 – sve različitih životnih pozadina i zvanja, obiteljskog statusa, godina i pogleda na život, ali kako nam Nives i Ivana Šoljan, još jedna članica, pričaju – “na susretima smo ‘samo’ Knjigljupke, strastvene ljubiteljice čitanja.”

Nedavno su održale jubilarno 100. okupljanje, a i sami smo im se rado poželjeli pridružiti nakon što su nam otkrile kako takva druženja izgledaju: “Naši susreti odvijaju se jednom mjesečno i ono na što smo izuzetno ponosne jest činjenica da se niti jedan susret nije otkazao. Sastajemo se uglavnom subotom u večernjim satima u nekom od bistroa u Zagrebu, uz iće & piće (naravno ?). Na svakom susretu definirano knjigu, tzv. “lektiru”, koja će biti predmet rasprave na sljedećem druženju. Moderiranje je neophodno, jer ipak smo mi žene koje si nakon mjesec dana imaju tisuću stvari za reći.?”

Različiti čitateljski ukusi, rasprave i uzbudljiva književna druženja

Budući da ih je čak 14, interesiralo nas je kako uspijevaju odabrati knjige i je li plus upravo preklapanje čitalačkih ukusa ili baš suprotno. Objasnile su nam da je “nepisano pravilo da se mjesečnom dinamikom izmjenjuju strana i domaća književnost. Trenutno izborom knjiga pokušavamo “pokriti” što više zemalja i “otkriti” što je karakteristično za književnost svake pojedine zemlje. Počele smo čitati i poeziju, iako to zahtijeva puno više koncentracije i vremena. Čitalački ukusi su nam različiti, često dijametralno suprotni, ali uvijek nađemo neki kompromis i izaberemo svima prihvatljivu knjigu.”

Sasvim različiti ukusi nerijetko završavaju zaista intrigantnim raspravama, a budući da ih je puno, ne čudi da postoje one knjige oko kojih se žamor posebno rasplamsa. Ivana i Nives prisjetile su se dvije konkretne knjige koje su izazvale posebne reakcije Knjigoljupki.

“Zanimljive su naše rasprave i žar s kojim svaka od nas “brani” ili kritizira određenu knjigu. Bude tu i “književnih udaraca ispod pojasa”? Izdvojile bismo dvije knjige. Prva je “Kad svijeće dogore”, autor je Sandor Marai. Iako davno napisan, bezvremenski je to roman o ljubavi, strasti, prijateljstvu i izdaji. Cjelokupni dojam “zaokružile” smo pogledavši istoimenu predstavu u HNK. I uživale i u jednom i u drugom. Druga knjiga je “Doručak” Dinka Mihovilovića. Priča je to o vlastitim traumatičnim iskustvima koja nas formiraju i obilježe za cijeli život. Još i više ako se ne suočimo s njima i “guramo” ih pod telih. Bila je to žestoka rasprava pro i contra. Ali, ono što je najvažnije je raspravljati o knjizi, svidjela nam se ili ne, jer upravo to znači da nas je “dirnula”. Zanimljivo je kako svatko uoči neki detalj koji je drugima promaknuo ili im je bio nevažan, kako nas se dojme različiti dijelovi knjige, a jedna od najvećih vrijednosti naših rasprava jest raznolikost (bogatstvo) impresija o pročitanome.”

Svoja su druženja Knjigoljupke podignule na novu razinu gostovanjima autora s kojima onda tijekom večeri komentiraju knjigu i motive iza iste. Također, “autori se većinom s radošću odazivaju na naše pozive. Imale smo čast ugostiti Nadu Gašić, Roberta Perišića, Marinu Vujčić, Julijanu Adamović, Zorana Žmirića, Kristinu Wolsperger Danilovski, Iva Ušćumlić, Renata Baretića i Kristiana Novaka . To je svojevrsna privilegija za nas, strastvene čitateljice: upoznati “živog autora”, pitati ih o ritualima pisanja, odakle crpe ideje za knjigu i postaviti neizostavno pitanje “Što je pisac s time htio reći?”

Tijekom godina su Knjigoljupke postale puno više od ‘samog’ komentiranja pročitanog. Njihova su se druženja proširila na posjete kazalištu, uključivanje u humanitarne akcije, odlazak na koncerte, predstavljanja knjiga pa čak i, na njima najdraže, odlaske na kraća putovanja i izlete.

“Vjerujemo da će sve napisano potaknuti čitatelje da počnu čitati (ili čitaju još više), priključe se Knjigoljupkama ili osnuju vlastiti književni klub. Čitanje “otvara” nove svjetove, daje životu dodatnu, ljepšu dimenziju. Vjerujte nam! I čitajte!”

I zaista, ne sumnjamo da će njihova priča inspirirati barem jednu grupu prijatelja da krenu u sličan čitateljski pothvat i dodatno populariziraju strast prema čitanju kakva je pokrenula i ovakav zaista divan projekt.

Foto: Instagram, Mara Bratoš, Hena com

Učitati još
Zatvori