Knjige koje svaki milenijalac mora pročitati

Knjige koje svaki milenijalac
mora pročitati

Generacija milenijalaca specifična je po mnogočemu i igrom slučaja stavljena na raskrižje pre-internet ere i potpunog digitaliziranja baš svih sfera života. Neke su ključne životne periode proživljavali baš u vrijeme kad je cijeli svijet prolazio masovne promjene – što financijske, što ideološke, nestale su gotovo sve ustaljene norme. Freelanceanje, društveni mediji, pop kultura, bezbroj mogućnosti, svijet na dlanu obilježili su ovu generaciju koja se istovremeno s razlogom osjeća izgubljeno u ogromnom information overloadu.

Knjige za milenijalce s kojima se lako poistovjetiti

Knjige o milenijalcima i napisane za milenijalce upravo su štivo koje nam nudi pogled ‘iznutra’ zbog čega se jednostavno pronaći u riječima likova i situacijama u knjizi. Izdvojili smo nekoliko najboljih knjiga o milenijalcima, ali i za milenijalce – od fikcije koju morate pročitati barem jednom do non-fictiona koji može značajno utjecati na vaš život.

Conversations With Friends, Sally Rooney

Sally Rooney bez sumnje je najvažnija autorica generacije. Njezine smo knjige nebrojeno puta preporučili, a ‘Conversations With Friends’ donosi poseban mikrosvijet u koji ulazi Francis, milenijalka i intelektualka koja se tijekom knjige suočava s nizom moralno sivih situacija, dok istovremeno ulazi u neobiča ljubavni odnos.

Kim Ji-Young, Born 1982, Cho Nam-joo

Nedavno smo za našu knjigu tjedna odabrali ovaj roman koji je pokrenuo novi val femnizma u Južnoj Koreji! Međutim, osim feminističke razine, interesantan je i iz perspektive ‘starijih’ milenijalaca, posebice žena koje se moraju ‘ostvariti’ u ulozi majke, supruge i u ostalim društveno uvjetovanim zadaćama. Detaljnije o samoj radnji koja nas je potpuno protresla, pročitajte ovdje.

Educated, Tara Westover

Baš kao o knjigama Sally Rooney, na Journalu ćete zasigurno nekoliko puta naići na pohvale i preporuke za knjigu odnosno memoar ‘Educated’ autorice Tare Westover. Danas 34-godišnja znanstvenica u knjizi opisuje svoj put od odrastanja u mormonskoj obitelji, bez pristupa znanju i informacijama o svijetu (do te mjere da nije znala što je Holokaust), do konačnog bunta protiv pritiska oca, odlaska na fakultet i ostvarenja same sebe. Sve o Tari i njezinoj knjizi pronađite ovdje!

My Year of Relaxation, Ottessa Moshfegh

Tessa Moshfegh u svom romanu ‘My Year of Rest and Relaxation’ donosi sve samo ne tipičnu priču iz perspektive neimenovane žene. Znamo da je mlada, prelijepa, a istovremeno prepuštena inerciji i ljenosti. Međutim, nakon proživljene tragedije ima ideju: stavit će samu sebe u hibernaciju na cijelu godinu uz pomoć koktela tableta. Tu počinje zabavan, duhovit, ali i bolan osvrt na njezinu vlastitu egzistenciju.

Broke Millennial, Erin Lowry

‘Broke Millennial’ trenutno je jedna od najpopularnijih money-management knjiga na tržištu za milenijalce. Njezin jednostavan jezik i pristup kompleksnim temama učinio ju je pravim best-sellerom. Idealna je za one koji tek počinju živjeti sami i raditi, dižu manje kredite ili kupuju prvu kuću, a zanimljivo se osvrće i na svakodnevne probleme poput toga kako uskladiti prijateljstvo (izlasci, putovanja, večere) s vlastitim financijama.

Essentialism, Greg McKeown

Knjiga Grega McKeowna trebala bi biti za sve one koji se osjećaju kao da su konstantno zauzeti, ali nikad produktivni – osjećaj koji nam se čini da mnogi milenijalci jako dobro poznaju. Autor knjige ‘Essentialism’ radio je na gotovo svim najjačim (i najstresnijim) pozicijama u Silicon Valleyju, uči nas uči što je esencijalizam i kako biti selektivniji u tome što ćemo obaviti jedan dan, hoćemo li to obaviti uopće i kako. 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori