Čitanje knjiga dolazi kao spas u vrijeme samoizolacije

Čitanje knjiga dolazi kao spas u
vrijeme samoizolacije

Mnogi od nas u ovim izazovnim trenucima pronalaze spas u knjigama. Čitanje je navika koju usvajamo od malena, a nekad ju nepravedno i zapostavimo. Nikada nije kasno ponovo se vratiti čitanju, a sada kada moramo boraviti u zatvorenom ona nam nudi izlaz u neke druge svjetove.

Spas u knjigama

„Sve su dobre knjige slične po tome što su istinitije nego da su se doista dogodile. Kad jednu pročitate, imat ćete osjećaj da se sve to dogodilo vama i da kasnije vama pripada: dobro i loše, ushit, kajanje i tuga, ljudi i mjesta, i vremenske prilike.“ Ernest Hemingway

Od knjiga koje nas nadahnjuju na promjene, onih koje nas vraćaju u djetinjstvo, britanskih klasika, anti-self-help knjiga, najpopularnijih izdanja…Vodimo vas kroz naslove koje ćete čitati u samoizolaciji.

Minimalizam

Minimalizam je posljednjih godina stekao veliku popularnost diljem svijeta. Pronalazimo ga u interijerima na Instagramu, u krojevima novih modnih kolekcija i na tanjurima te kao cjelokupni pristup življenju. Bez obzira na to volite li minimalističku estetiku ili zaista počinjete razmišljati o njemu kao novom načinu življenja, inspiracije ne nedostaje. Lagano štivo stvoreno je za poslijepodnevni odmor, a u nastavku zavirite na listu knjiga koje će vas zaintrigirati i probuditi minimalista u vama. Pripremite šalicu omiljenog napitka i bacite se na čitanje laganih knjiga.

Od britanskog klasika do anti-self-help knjige koja ne štedi nikoga 

Donosimo i nekoliko aktualnih prijedloga koje trenutno čitamo.

  • Sve je sje**bano, Mark Ronson

Izdvojio se kao autor anti-self-help knjiga, a u svojem novom djelu Sve je s**bano Manson se bavio pitanjem svih pitanja: što danas ne valja sa svijetom?

  • Posljednji preživjeli, Tess Gerritsen

Moguće je da vam ime Tess Gerritsen zvuči poznato budući da se radi o autorici koja se našla na listama best-sellera novina poput Sunday Times, New York Times i USA Today. Njezini forenzičarski trileri među najpopularnijima su, a Gerristen činjenica da je po struci liječnica samo dodaje dozu jezive realnosti njezinim romanima. U najnovijem romanu Posljednji preživjeli, koji na naše police donosi Mozaik knjiga, autorica prati opasne avanture istražiteljskog para, detektivke Jane Rizzoli i forenzičarke Maure Isles.

  • Noćni cirkus, Erin Morgenstern

Fraktura je u pretprodaju stavila roman Noćni cirkus autorice Erin Morgenstern. Roman Noćni cirkus objavila je 2011. godine kad joj je bilo tek 32 godine, a zbog tog je djela zaradila usporedbe sa svjetskim renomiranim autorima poput Neil Gaiman, Rayja Bradburyja i Susanne Clarke. Ova young-adult roman prati ljubavnu priču u kojoj se prepliću i elementi fantastike, a koja je vezana za misteriozni cirkus koji radi i postoji samo noću.

  • Buddha iz predgrađa, Hanif Kureishi

Roman Buddha iz predgrađa apsolutni je moderni klasik britanske književnosti. Djelo Hanifa Kureishija objavljeno još 1990. godine do danas je prevedeno na više od 20 jezika, a po njemu je snimana i BBC-jeva TV serija za koju je glazbu pisao David Bowie. Za sve one koji nisu pročitali Kureishijev roman koji portretira rasne i klasne odnose u Britaniji, knjiga dolazi u naše knjižare u izdanju V.B.Z.-a.

Domaći autor

  • Dva prsta iznad gležnja, Andrija Škare

Radi se o romanu prepoznatog novinara i književnika Andrije Škare. Njegov je rad oduvijek bio vezan uz književnost, književnu kritiku, a radio je i kao scenarist, urednik i voditelj. Nova knjiga govori o odrastanju koje je išlo paralelno s hrvatskom demokracijom, odvajanju od obitelji te traženjem seksualnog i svakog drugog identiteta.

Noviteti u knjižarama

U naše su knjižare stigli dugoočekivani književni bestselleri, a njima smo pridodali i najbolje književne novitete općenito. Ispunite si ožujak genijalnim štivom koje nećete tako brzo zaboraviti.

  • Još preporuka za čitanje iz Journala…

Dnevnici i pisma Jane Austen

Jane Austen ime je u svjetskoj literaturi za koje su gotovo svi čuli, a kojoj dugujemo puno. Jedna je od najvažnijih ženskih autorica koja je utkala put drugim spisateljicama, a svojim modernim stilom pisanja i pričanjem o običnim ljudima svog vremena uvrstila se u bezvremenska i nezaboravna imena književnosti. Više pročitajte ovdje.

Zagrebačkim ulicama

S obzirom na to da nam je zbog trenutne situacije šetnja gradom ograničena odlučili smo prošetati Zagrebom, njegovim ljudima i osjećajima kroz oči književnika koji mu je posvetio život. Zagreb kakvim ga je vidio Zvonimir Milčec.

Pročitajte omiljene knjige iz djetinjstva

Postoji knjiga koja vas je oblikovala kroz odrastanje? Možda je sad trenutak da ju izvučete s polica ili pronađete u digitalnom obliku. Čitanje je jedna od navika koja svima od nas mijenja život, pa zašto ne iskoristiti ovu priliku da svojim najmlađima preporučite neku koju ste vi obožavali. Pronađite spas u knjigama.

Besplatne i knjige od jednog dolara

GainReads je platforma koja okuplja autore e-knjiga, koji svoje knjige nude besplatno ili po cijeni od samo jednog dolara za vrijeme krize uzrokovane korona virusom. Osnovao ju je Slaven Vujić koji je naideju došao u samoizolaciji. Za vrijeme #ostanikodkuće kampanje pokrenuo je platformu GainReads i tako svim knjigoljupcima, ili onima koji će to tek postati, omogućio da zanimljivom štivu pristupe na jednom mjestu.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori