Knjiga tjedna: Wabi-sabi (o prihvaćanju nestalne, nesavršene i nepotpune prirode svega)

Knjiga tjedna: Wabi-sabi (o prihvaćanju nestalne, nesavršene i nepotpune prirode svega)

Tijekom dana smo nerijetko ‘bombardirani’ informacijama sa svih strana i svakodnevicom zbog koje ne prepoznajemo što imamo. Iako znamo da je ponekad potrebno usporiti i smiriti vlastite misli, taj ‘zadatak’ nije jednostavan.

I dok često čujemo savjet da je najbolje rezervirati vrijeme za sebe tijekom dana i cijeniti sitnice, ne dobijemo uvijek odgovor na jasno pitanje: kako to učiniti? Upravo zato smo knjigu autorice Beth Kempton odabrali za našu knjigu tjedna!

Japanski koncept kao antidot hektičnoj svakodnevici

Iako zapravo nije iz Japana, iz knjige Beth Kempton ljubav i razumijevanje te kulture stalno izvire. Provela je godine života u Japanu upijajući tu kulturu i pohađajući tečajeve japanske tradicije: od japanske izrade papira preko aranžiranja cvijeća i ceremonija čaja i tkanja. Ipak, ono što je na nju ostavilo najveći utisak je svakako japanski koncept života wabi-sabi koji je prenijela u svojoj knjizi.

Kako živjeti wabi-sabi?

Ni sama autorica nije poznavala wabi-sabi kad se susrela s takvim razmišljanjem. Kad bi pitala Japance da joj objasne, najčešće bi odgovor bio da je previše kompleksan za pojasniti riječima. Ipak, nakon godina življenja u toj kulturi uspjela je shvatiti koncept i odlučila ga je širiti dalje. Kempton nas u knjizi upoznaje s detaljima japanskog koncepta življenja. Wabi-sabi pomaže nam da vidimo ljepotu u nesavršenom, cijenimo jednostavnost i prihvatimo prolaznost svega. Iako korijene ima u zenu i ceremoniji čaja, univerzalna mudrost Wabi-sabija danas može postati antidot za naš hektični, konzumeristički svijet: potiče nas da usporimo, ponovno se povežemo s prirodom i budemo nježni prema sebi.

Od usklađivanja s ritmovima godišnjih doba, do uređenja toplog doma, od redefiniranja neuspjeha do dostojanstvenog starenja, wabi-sabi nam pomaže da sve pojednostavnimo i usredotočimo se na ono što je zaista važno. Wabi-sabi inspiraciju pronalazi i u prirodi s kojom se potrebno uskladiti. Međutim, po tom konceptu ljudi, baš kao i sve ostalo u prirodi, imaju svoje visoke i niske faze. Od tih oscilacija ne treba bježati jer su logične, očekivane i u konačnici nam služe za osoban rast.

Wabi-sabi je prihvaćanje i štovanje nestalne, nesavršene i nepotpune prirode svega

Kako je Kempton u knjizi objasnila: „Godišnja doba redovito nas podsjećaju kako se ne moramo jako truditi sve vrijeme. Svako je guranje povezano s potezanjem. Svako širenje traži skupljanje. Poslije svakog napora potreban je odmor. Postoji vrijeme za stvaranje i vrijeme za traženje nadahnuća. Vrijeme za buku i vrijeme za tišinu. Vrijeme za usredotočenost i vrijeme za sanjanje. Za oseku i za plimu. Rast i padanje. Ponovno imamo te kontraste. Wabi-sabi poziva da se uskladite sa svojim prirodnim ritmom u ovo doba svojeg života, u ovo doba godine, u ovom trenutku vašeg dana.“

Opuštajuće štivo s poukom

Pritom Kempton piše pitko, jednostavno, ali i poetično zbog čega je njezina knjiga i zanimljivo književno ostvarenje. Umjesto kompleksnih termina Kempton nas o wabi-sabi konceptu uči kroz štivo u kojem uživamo i koje nas opušta. Ne nameće vam življenje wabi-sabija već vam objašnjava zašto vam on može pomoći i kako ga uopće živjeti. Brojni su se čitatelji složili da je posebnost knjige upravo mir koji izaziva.

Holly Treloar

U trenutku kad su self-help knjige daleko od tabua i kad nam društvene mreže vrve inspirativnim tekstovima, Kemptonina knjiga daje nam predah od ideje da uvijek moramo biti sretni. Štoviše, podsjeća nas da je poanta upravo suprotno: živjeti savršeno nesavršeni život u modernoj svakodnevici koja nas je snašla i promijenila sve. Knjiga je dostupna u Planetopijinoj knjižari u Zagrebu i webshopu. Cijena je 139, 00 kuna. 

A jedan primjerak darujemo vam i mi! Sve što trebate je poslati svoje podatke (ime i prezime, adresu i broj mobitela) na ifeellucky@journal.hr s predmetom maila WABI-SABI do ponedjeljka 1. lipnja do kraja dana. Dobitnika ćemo objaviti u utorak 2. lipnja i kontaktirati ga e-mailom. Sretno!

Sretna dobitnica knjige je Snježana Cunjak. Čestitamo!

Foto: PR, Holly Treloar

Prijevod knjige: Suzana Szabo

Učitati još
Zatvori