Knjiga tjedna: Roman kao što je ‘Mljekar’ još niste čitali

Knjiga tjedna: Roman kao što je
‘Mljekar’ još niste čitali

Posljednjih su nam mjeseci pod ruku stigle brojne odlične knjige, one koje su nas osvojile tempom radnje, karizmatičnim likovima, izvrsnim stilom pisanja. Knjiga Anne Burns, ‘Mljekar’, ne bismo nazvali brzopletom knjigom koju ćete pročitati u dahu, niti jednostavnim pitkim štivom, ali s razlogom se uvrstila u Journalovu knjigu tjedna jer nam se već neko vrijeme neprestano vrti mislima.

Priča o Irskoj 70-ih, djevojci i mljekaru odnijela nagradu Man Booker Prize

Za razliku od, primjerice, Goodreads Choice Awards nagrade koja je puno komercijalnija, Man Booker Prize još je uvijek jedno od onih klasičnih, velikih priznanja koje daju stručnjaci i koja ima težinu za autore u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj. Odnijevši trijumf u kategoriji najbolje fikcije, Burns je postala prva autorica iz Sjeverne Irske koja je dobila ovu nagradu.

Život u Sjevernoj Irskoj okosnica je njezine genijalne i nimalo jednostavne knjige. Radnja Mljekara vodi nas u 70-godine prošloga stoljeća u vrijeme bubrenja Sjevernoirskog sukoba koji je obilježio zemlju religijskim, nacionalističkim i etničkim razdorima. U takvom vječno napetom okruženju pratimo našu bezimenu protagonisticu, 18-godišnjakinju koja dane provodi čitajući svoje knjige, dok oko nje padaju mine, čuje se tutnjava bombi, plač, stradavaju civili, životinje i cijelo mjesto u kojem živi sve više ide u sivilo.

Međutim, čak i u takvoj atmosferi ili možda upravo zbog takve atmosfere, zajednica u kojoj živi okreće se glasinama i predrasudama. Kad našu bezimenu junakinju počne proganjati stariji politički disident sa sumnjivim namjerama i željama, u tom se zatvorenom društvu počinje kristalizirati he said-she said politika, moć trača i psihologija malograđanske i klaustrofobične zajednice. Iako je nama kao čitateljima sasvim jasno da čitamo o zlostavljanju, autorica nas istinski uvlači u svijet u kojem nasilje bez fizičkog aspekta nije nasilje, a odluka da se nekom povjerimo postaje riskantna za našu vlastitu ili obiteljsku reputaciju i sigurnost.

Stilski drugačija knjiga od mnogih na našoj polici

Sama će vam radnja okupirati misli jer, iako je smještena u prošlost i turbulentno političko vrijeme, povlači brojne paralele s aktualnostima u današnjici. Profile nekih likova možemo pronaći i u vlastitoj okolini, a razmišljanja protagonistice mogu nam se ponekad činiti i pretjerano poznata. Međutim, stilski je knjiga Mljekar ostavila najveći trag u našim mislima i podijelila kritičare. Anna Burns napisala je izuzetno gust tekst, prepun umetnutih rečenica i izrazito ispolitiziran. Svaki prizor koji nam donosi opisuje nam jedan sloj političke ili društvene klime ili filozofiju iza iste. Tako se Mljekar ne čita brzo i u dahu, ponekad se vraćamo na početak teksta, tražimo neko novo značenje u njemu i pritom – uživamo! Unatoč gustoći, protagonistica koju nam Burns predstavlja na trenutke je izuzetno duhovita, sarkastična, njezine su opaske na ponašanja svojih sumještana nezaboravne.

Knjiga Mljekar izvrstan je odabir za one koji se ne libe posegnuti za težim štivom. Istovremeno preferiraju priče koje će ih uvući u poprilično sumoran svijet, a zatim trgnuti iz njega britkim humorom, referencama i apsurdnim situacijama koje čine čitanje o takvom svijetu i temi lakšim i nezaobilaznim.

Foto: Journal.hr, Instagram

Učitati još
Zatvori