Knjiga tjedna: U naše je knjižare napokon stigla jedna od najpopularnijih knjiga posljednjih godina

Knjiga tjedna: U naše je knjižare napokon stigla jedna od najpopularnijih knjiga posljednjih godina

Ako se neki naslov pojavi kao knjiga godine u časopisima i novinama Time, GQ i Entertainment Weekly, New York Timesa, Washington Posta, Huffington Posta i Guardiana, za očekivati je da će dolazak u hrvatske knjižare biti popraćen oduševljenjem. Journalova knjiga tjedna ovog je puta bez predomišljanja naslov Moja godina odmora i opuštanja (My Year of Rest and Relaxation) autorice Ottessa Moshfegh!

Bestseller pridobio je našu pažnju još 2018. godine kad je eksplodirao na ljestvicama New York Timesa i Amazona, a autorica se u nekoliko mjeseci pozicionirala među najinteresantnije suvremene književne glasove. Napokon ćemo je u naš reading corner smjestiti u hrvatskom izdanju i prijevodu Maje Šoljan te u nakladi Vuković&Runjić.

Od Voguea i Lene Dunham do New York Timesa: Roman koji želimo na polici

Mlada i lijepa žena – koja je zahvaljujući nasljedstvu i financijski osigurana – naizgled ima sve i trebala bi bezbrižno uživati u New Yorku 2000-ih godina. U praksi, junakinja ovog romana bori se s mrakom u sebi i s okolinom u koju se ne uklapa: na poslu je okružena umišljenim budalama, u vezi je s muškarcem kojeg bi ovih dana pratila riječ toxic, a najbolja prijateljica joj je odana, ali i vidno zavidna. Kad shvati da ne može naći svoje mjesto u svijetu, odlučuje se na bizarno rješenje – uz pomoć ćaknute psihijatrice koja joj prepisuje šake tableta, prespavat će godinu u svojevrsnom osobnom lockdownu iz kojeg se nada izići kao sasvim nova osoba. Je li to moguće?

Ono što na prvi mah djeluje kao lagano štivo počinje se uskoro transformirati u zanimljiv komentar o mentalnom zdravlju, feminizmu, seksualnosti i identitetom kroz duhoviti glas i stil pisanja autorice. Ottessu Moshfegh pohvalila je Lena Dunham, autorica slavne serije Girls, dok ju je Vogue nazvao “provokatoricom koja te tjera da urlaš od smijeha dok te ranjava do krvi.”

Autorica je iz Bostona, a interesantno je i da joj je majka Hrvatica! Njezin prvi roman Eileen nagrađen je nagradom PEN / Hemingway, ali knjigom Moja godina odmora i opuštanja stekla je pažnju svjetske čitateljske publike zbog čega jedva čekamo nove projekte s njezinim potpisom.

Foto: Vuković&Runjić

Učitati još
Zatvori