Knjiga tjedna: ‘Exciting Times’ divno je ljetno štivo koje mnogi uspoređuju s knjigama Sally Rooney

Knjiga tjedna: ‘Exciting Times’ divno je ljetno štivo koje mnogi uspoređuju s knjigama Sally Rooney

Svi znamo da smo u sve što napiše Sally Rooney jednostavno zaljubljeni. Njezina knjiga ‘Normal People’, o kojoj smo pisali ovdje, potpuno nas je oduševila, a nedavno je izašla i istoimena serija koja je zaradila izvrsne kritike. Tako ne čudi da nam je za knjigu tjedna zapeo naslov ‘Exciting Times’ autorice Naoise Dolan koju mnogi uspoređuju s Rooney – štoviše, Dolan je vrlo mlada autorica, tek joj je 27 godina i živi u Irskoj.

Između ljubavi, ambicije i moći

Prvijenac autorice vrti se oko 22-godišnje Irkinje koja odlazi živjeti u Hong Kong i uvlači se u kompleksni ljubavni trokut. Učiteljica Ava iz Dublina se seli u Kinu gdje ulazi u vezu s bankarom Julianom. On je opsjeda poklonima koje rado prihvaća, a istovremeno tvrdi da osjeća ‘feminističku krivnju.’ Za oboje ta veza nije od pretjeranog značaja, uživaju u zajedničkom društvu, ali na tome većinom njihov odnos stoji.

Međutim, stvari se kompliciraju kad Ava upozna Edith, uspješnu odvjetnicu prema kojoj odmah razvija snažne osjećaje. Istovremeno, Ava počinje gledati i Juliana na drugačiji način, a u toj situaciji mora preispitati samu sebe.

Zabavno, ironično i inteligentno

‘Exciting Times’ jedan je od onih romana koji su savršeni za čitanje na plaži. Knjiga je pitka, ironična i za obje se ljubavne priče lako zakačiti. Međutim, istovremeno britko i oštroumno komentira probleme modernog društva. Kroz knjigu se osvrće na pitanje rase, socijalnog statusa, roda i seksualnosti. Po mnogim je kritičarima njezina knjiga velika kritika represivnog odnosa Irske prema seksualnim manjinama.

Ako ‘Exciting Times’ nije žanrovski knjiga za koju ste raspoloženi, provjerite našu dužu listu ljetnih preporuka ili prošlu knjigu tjedna idealnu za one koji vole napete trilere.

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori