Knjiga tjedna: Roditeljstvo na drugačiji način u bestselleru ‘Danski odgoj djece’

Knjiga tjedna: Roditeljstvo na drugačiji način u bestselleru ‘Danski odgoj djece’

Nema jednog pravog načina kako biti roditelj i kako ispravno odgajati svoju djecu. U pitanju je, ipak, jedan od najvećih izazova u našim životima, ali i onaj najposebniji. Upravo je zato vrijedan svaki dobar, a primjenjiv savjet koji možemo dobiti. ‘Danski odgoj djece‘ baš takvo znanje donosi na pitak i intrigantan način pa se tako našla kao Journalov odabir za knjigu tjedna!

Danski odgoj djece – Odgoj uz igru, autentičnost i bez ultimatuma

Kako odgojiti sretnu i samostalnu djecu koja se mogu nositi s problemima i razviti ispunjavajuće odnose, jedna je od najvećih briga svakog roditelja. Svaki roditelj na svoj način teži upravo ostvarivanju te zadaće. No, izgleda da postoje smjernice koje mogu povećati uspjeh, a odmalena ih prakticiraju jedni od najsretnijih ljudi na svijetu – Danci.

Danska teorija odgoja skraćena je u lako pamtljiv akronim P.A.R.E.N.T. (engl. roditelj), koji u sebi sažima najvažnije komponente u odgoju djece kao što su igra, autentičnost, empatija, zajedništvo. Ono po čemu se još danska teorija odgoja razlikuje od ostalih su specifičan način preoblikovanja situacija npr. umjesto „Grozno kuham“ možemo reći „Bolje kuham uz recept“ te odgoj bez ultimatuma, o čemu više piše u knjizi Danski odgoj djece, autorice Iben Dissing Sandahl

Jedna od najprodavanijih knjiga o odgoju

Danci najveću važnost pridaju igri jer znaju da je igra najvažnija za odgoj samopouzdane i uspješne djece. Znanstvenici iz Centra za razvoj djece, u Massachusettsu su to i utvrdili. “Testom su usporedili razinu zaigranosti s kakvoćom vještina nošenja s problemima i otkrili da postoji izravna povezanost igre sa sposobnošću nošenja s problemima. Što su se djeca više igrala – odnosno što su kroz igru postajala bolja u društvenim vještinama i uključivanju u međusobne odnose – bolje su se nosila s problemima.”, piše u knjizi Danski odgoj djece. 

Koliko Danci razmišljaju o najboljim načinima za igru svjedoči i činjenica da je upravo Danska domovina jedne od najpoznatijih igračaka za djecu – Lego kockica. Naziv Lego dolazi od skraćenice za izraz “leg godt” što na danskom jeziku znači “dobro se igrati”. 

Knjiga Danski odgoj djece od 2017. godine, kada je izdana, se gotovo uvijek može naći na prvom mjestu najprodavanijih knjiga iz područja odgoja i roditeljstva u Hrvatskoj, a ne silazi s liste top 5 najprodavanijih. 

Danski odgoj djece je praktičan i optimističan savjetnik za roditelje koji donosi navike najsretnijih obitelji na svijetu. Jasnim primjerima i korisnim savjetima autorice predstavljaju osnovna načela danskog odgoja, a uključivanje samo nekih njegovih dijelova u vlastiti roditeljski pristup pomoći će roditeljima da odgoje sretniju i otporniju djecu koja će nastaviti taj krug dobrobiti i sreće odgojem vlastite djece.

Savjeti priznate psihoterapeutkinje i autorice čije knjige volimo

Iben Dissing Sandahl je međunarodno priznata autorica, psihoterapeutkinja i obiteljska savjetnica s dugogodišnjom privatnom praksom u Danskoj. Pisala je za renomirane svjetske novine i magazine kao što su The Vanity Fair, Huffington Post, The Wall Street Journal, The Washington Post, Psychology Today, i ostali. Knjiga Danski odgoj djece je prevedena na 27 jezika, a Sandahl je autorica još i knjiga ‘Igra na danski način‘ koja se može pronaći u izdanju Egmontove biblioteke Puls, te knjige Hold my hand, koja tek treba izaći na hrvatskom jeziku.

Knjiga ‘Danski odgoj djece’ u izdanju Egmontove biblioteke Puls trenutno je snižena s 99, 00 kuna na 79, 00 kuna, a može se pronaći u svim knjižarama ili na web shopu!

Foto: Egmont

Učitati još
Zatvori