Journal Man: 7 knjiga koje svaki muškarac mora pročitati do 30 – te

Journal Man: 7 knjiga koje svaki muškarac
mora pročitati do 30 – te

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kevin (@blvckxkev) on

Koliko je muškarac informiran svjedoče knjige koje je tijekom života pročitao. Naravno, doprinos razini opće kulture dat će i filmovi, glazba, tiskovine, a u novije vrijeme vlogovi i podcasti. Šarm svakog muškarca najviše dolazi do izražaja kroz manire, elokventnost i informiranost, stoga je dobar izbor literature odličan saveznik u postizanju šarmantnosti. Obrazovanost i inteligencija zaokružuju cjelokupni dojam modernog muškarca.

Bez obzira na različite izvore informacija, knjige su i dalje najveće riznice znanja i stoga ih vrijedi uvrstiti u svakodnevni raspored obveza kako bi dale svoj doprinos u kreiranju karaktera, stavova i gomilanju znanja. Iako u nastavku možete pročitati koje su knjige obavezna literatura do 30 – te godine svakog muškarca, ukoliko ste prešli tridesetu, a sve s popisa vam se nisu našle u rukama, sada je pravo vrijeme da to promijenite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joseph Galvin (@joegalvin) on

The Picture Of Dorian Grey – Oscar Wilde

Glavni lik, bogati i lijepi Dorian Gray, posjeduje portret, koji umjesto njega stari i na kojem ostaju tragovi grijehova i grešaka. Dok Gray sve više postaje neobuzdan i nemilosrdan, njegov izgled ostaje mladolik i besprijekoran. Na kraju Gray u očaju uništava sliku, a time i samoga sebe.

The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Veliki Gatsby je velika uspješnica američkog književnika F. Scotta Fitzgeralda objavljena 1925. Središnja ličnost romana je Jay Gatsby, tajanstveni mladi bogataš kojeg muče ljubavni problemi, a priča je ispričana iz perspektive jednog njegovog prijatelja – Nicka Carrawaya.

Radnja romana smještena je u tzv. lude dvadesete, poslijeratno razdoblje koje je u američkom društvu obilježila prohibicija, ali i opća dekadencija te procvat organiziranog kriminala i ilegalnih poslova kakvima se vjerojatno bavi i lik iz naslova.

Osim njegovih ljubavnih problema te kritike materijalizma i nekih drugih ljudskih osobina, u romanu su prisutne i teme vezane uz američku kulturu i način života kao što su ambicioznost, bogatstvo, glamur i dokolica viših društvenih slojeva.

1984 – George Orwell

Iako je riječ o futurističkom djelu velikog engleskog književnika Geogea Orwella, ovo je djelo zapravo inspirirano Španjolskim građanskim ratom, ali i Prvim i Drugim svjetskim ratom. Društvo koje je izrodilo komunizam i fašizam kritizirano je u ovom romanu pa je cjelokupna ideja nastanka ovog djela zapravo poruka i pouka sljedećim generacijama.

No, moderno društvo, čini se, kako sve više nalikuje društvu opisanom u ovom djelu. Oligarsi prema Orwellovim zapisiama koriste tehnologiju, medije i marketing za manipulaciju masama kako bi što jednostavnije upravljali. “Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.”  samo su neke od parola koje se provlače kroz ovo djelo i upozoravaju na bizarnost i opasnost poruka moćnika.

The Bell Jar – Slyvia Plath

Esther Greenwood je mlada žena iz predgrađa Bostona, dobiva ljetni staž u istaknutom časopisu u New Yorku pod mentorstvom urednika Jay Ceea. Međutim Ester nije inspirirana niti uzbuđena ni velikim gradom ni glamuroznom kulturom i životnim stilom za kojeg se očekuje da će  djevojke njezine dobi idolizirati i oponašati. Umjesto toga, njezino je iskustvo zastrašujuće i dezorijentirano.

Duhoviti sarkazam i avanturističnost njezinog prijatelja Doreena, ali i identificirajući s pobožnošću Betsyja (pod nazivom “Pollyanna Cowgirl”) ispunjava njezine dane u velikom gradu. Esther je dobra djevojka koja uvijek učini pravu stvari kao takva stekne dobročiniteljicu Betsy koja će kasnije platiti neke Estherine bolničke troškove.

Generation X – Douglas Coupland

Generacija X u društvenim znanostima, ali u medijskom prostoru označava generaciju ljudi koji su rođeni nakon baby booma u zapadnom svijetu, odnosno između 1960. i 1980. U ovom romanu Coupland raščlanjuje društveni fenomen kolektivnog identiteta.

Roman je podijeljen u tri dijela gdje se opisuje rastuće ekonomsko stanje opisane generacije koje s vremenom postaje zasjenjeno depresivnim osjećajima koji definitivno nisu problemi pojedinaca već društva u cjelini.

Men Without Women – Ernest Hemingway

Ne postoji Hemingwayov roman koji je banalan, nezanimljiv i plitak. Njegova duboka promišljanja i visprenost kreirala su zapise čije su poruke i danas vrlo aktualne. Na ovom popisu se našlo samo jedno od Hemingwayovih remek – djela, no važno je naglasiti da se s ovom knjigom treba započeti niz čitanja njegove proze.

Sunce se ponovno rađa trebala bi biti sljedeća na vašem popisu, zatim nastavite sa Zbogom oružje te Kome zvono zvoni. 

Njegove antiratne poruke koje naglašavaju banalnost ratovanja, analiza ljubavi i odnosa muškaraca i žena te borba s vlastitim strahovima i samim sobom teme su koje Hemingway na potpuno genijalan i uzbudljiv način problematizira.

The Catcher In The Rye – J. D. Salinger

Knjiga od početka opisuje 72 sata u životu sedamnaestogodišnjeg mladića Holdena od čega on 48 sati provodi skitajući New Yorkom, nakon što je izbačen iz škole, u predbožićno vrijeme. Ovo djelo od samog nastanka do danas izaziva kontroverze i tema je rasprava tijekom obrazovanja mladih ljudi.

Naslov knjige odnosi se na krivo interpretiran stih pjesme Dolazeći iz žita (Comin’ through the Rye) Roberta Burnsa: ako netko ulovi nekog dok kroz žito ide... Ova je misao izrođena iz ideje da se zaštite nevini. Holden sebe zamišlja kako stoji u polju žita u kojem se igraju djeca. U njegovoj maštariji, na kraju tog polja nalazi se provalija. On bi stajao u tom polju i pazio na djecu koja bi se previše približila rubu, i uhvatio bi ih da ne padnu u provaliju odraslih i zrelosti. Kako on kaže, on bi želio biti “lovac u žitu”. Ovo je metafora za djecu koja odrastajući gube svoju čistoću i nevinost te odrastaju i pretvaraju se u prevarante koje Holden toliko prezire.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori