Priključite se Journal Book Clubu – donosimo vam sve o najvećem novom književnom hitu u svijetu

Priključite se Journal Book Clubu – donosimo vam sve o najvećem novom književnom hitu u svijetu

Otok-nestalih-stabala-Elif-Shafak-Journal-Book-Club

Ljeto je uvjerljivo stiglo svom kraju, a mi smo došle do kraja naše liste ljetne literature. Čitali su se svakojaki žanrovi, baš kako smo vam u posljednjem Journal Book Club susretu i preporučile i ovog nas je ljeta rijetko koja knjiga ostavila ravnodušnima. Uz visoko postavljenu ljestvicu, nametnulo se pitanje kojim romanom otpratiti ljeto na najljepši način. Naslov u pitanju morao je imati posebnu težinu i doista zaokružiti još jednu toplu sezonu odličnog štiva.

Vijesti iz naklade Hena com u minimalnom su nam vremenu riješile sve dileme: na police hrvatskih knjižara stigla je nova knjiga planetarno popularne Elif Shafak i nije bilo sumnje da Otok nestalih stabala želimo u petom Journal Book Clubu!

Nova sezona naših književnih susreta počinje 30. kolovoza divnim romanom o kojem već danima ne možemo prestati razmišljati…

London, Cipar, ljubavna i društvena priča u srcu radnje

Elif Shafak među najvažnije suvremene književnice svrstala se svojima knjigama Četrdeset pravila ljubavi i 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu. No, mnogi ovu politologinju poznaju po njezinom aktivizmu, načinu na koji progovara o marginaliziranima i njihovoj realnosti te jednostavno inspiraciji kakvu odmah unosi svojim razmišljanjima i radom.

Elif-Shafak-Otok-nestalih-stabala

Otok nestalih stabala njezin je najnoviji roman koji je naklada Hena com na police domaćih knjižara smjestila u isto vrijeme kad je knjiga izašla u Ujedinjenom Kraljevstvu. U njemu ponovno gradi dva paralelna svijeta, spaja one koji bi po mnogima morali biti nespojivi i tako kroz likove jedne obitelji i njihovu sreću, ljubav i tragediju govori i o cijelom jednom povijesnom razdoblju koje i u današnjici ima tako poznati prizvuk.

Knjiga nas provlači kroz London kasnih 2010-ih i Cipar 1974. godine. Šesnaestogodišnja Ada Kazantzakis živi sa svojim ocem Kostasom u kući koju svakodnevno slama smrt njezine majke Defne. Dolaskom njezine tete Meryem u posjetu, koju Ada sada prvi put u životu vidi, tinejdžerka počinje rasplitati povijest svoje obitelji. Usred svega toga, nalazi se i Smokva, naizgled zakopana u dvorištu ove obitelji, koja je jedina (ili se tako samo čini) poveznica s dramatičnim slijedom događaja koji su se dogodili na prekrasnom Cipru, razrušenom sukobom Grka i Turaka. Što se dogodilo između Grka Kostasa i Turkinje Defne i kako su ih njihove odluke definirale zauvijek – Shafak nam priča kroz čitku sagu koja govori puno više od samo njihove ljubavne priče.

Komentirajte s Ilinom, Mateom i Barbarom

Svaki Journal Book Club, osim renomirane knjige, donosi i dojmljivo društvo. U fotelji moderatorice ponovno će se smjestiti Ilina Cenov, kolumnistica Journala koja je puno više od toga – pravnica po struci, ljubiteljica prirode, putovanja, mode, životinja koja s takvim entuzijazmom govori o knjigama da nas vrlo lako uvuče u neotkrivene književne naslove.

Ponovno će joj se pridružiti Barbara Tolić koju smo upoznale na prošlom book club susretu. Mnogima od nas gramatika i pravopis na nastavi hrvatskog, još u školskim klupama, nikako nije bila bliža od književnosti. No, profil Hrvatsku za svaku upotrebu na kojem radi s kolegicom Željkom Jeličanin, čini gramatiku jednostavnom pa i prepunom anegdota. Na profilu se često pronađu i razni književni sadržaji, poezija i ulomci – cijeli jedan književno-hrvatski svemir! Veselimo se Barbarinim komentarima na knjigu koji će se zasigurno dinamično nadopunjavati s onima naše druge gošće.

Matea Šarić mlada je redateljica i producentica te autorica bloga Directed By Matea. Njezin je Instagram profil zanimljiva kombinacija onog svakodnevnog, lifestylea, njezinog rada iza kamere i odličnih kulturnih preporuka i sadržaja pa tako i knjiga. Njezin nas blog nerijetko vrati u ono najbolje razdoblje bloganja kad su autori doista pisali svoja razmišljanja, preporuke, trenutne interese i slično. Uz scenarije i režiju kojima se bavi preko njezine ljubavi prema štivu – ne sumnjamo da će se super uklopiti u još jedan Journal Book Club susret.

Pratite još jedan Journal Book Club 30. kolovoza

U Journal Book Club vrlo se jednostavno možete uključiti, a povezivanje onih koji vole kvalitetno štivo nas posebno veseli. Još jedan, peti po redu, susret možete pratiti uživo na YouTube kanalu Journala 30. kolovoza od 18. sati kad počinje live stream našeg druženja.

U komentarima ispod ostavljajte svoja pitanja o knjizi, razmišljanja i poruke gošćama koje će pokušati odgovoriti na svako od njih i tako zaokružiti još jednu Journal Book Club priču…

Učitati još
Zatvori