Journal Book Club: ‘P.S. iz Pariza’ Marca Levyja

Journal Book Club: ‘P.S. iz
Pariza’ Marca Levyja

Nova knjiga mjeseca Journal Book Cluba je roman P.S. iz Pariza Marca Levyja. Marc Levy, najčitaniji živući francuski pisac, osvojio je književnu publiku modernom ljubavnom pričom između slavne glumice koja se skriva od slave u Parizu i spisatelja koji zatvara oči pred činjenicama vlastitog života. Svjesni su da će teško ostati samo prijatelji. Na filmskom platnu Mia igra zaljubljene žene, ali u stvarnom životu potreban joj je predah od ljubavnog partnera i na filmu i u stvarnosti – prevarantskog supruga, megazvijezde Davida. Mia iz Londona pobjegne u Pariz, promijeni frizuru, kupi goleme sunčane naočale i zaposli se kao konobarica u restoranu najbolje prijateljice. Paul je Amerikanac, spisatelj koji nije ponovio uspjeh svog prvog romana. Kad ga najbolji prijatelj pošalje na spoj naslijepo s Mijom, njihovi životi i status veze postanu komplicirani.

Marc Levy: P.S. iz Pariza

Početak je to jednog zabavnog, uzbudljivog romana koji je, po nama, najbolji izbor za štivo u siječnju. Kako biste aktivno sudjelovali u Journal Book Clubu pridružite nam se u Goodreads grupu gdje ćete biti upoznati sa svim novostima, a i gdje jedva čekamo pročitati vaše mišljenje i komentare o knjizi, a i diskusije su više nego dobrodošle! Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezanim za klub. Koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) na društvenim mrežama Instagram i Facebook dobivate priliku osvojiti upravo knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

Mogu li britanska filmska zvijezda Mia Barlow i američki romanopisac Paul Barton pretvoriti neobično prijateljstvo u pravu ljubav u najromantičnijem gradu na svijetu? Knjiga donosi možda komplicirane, no svakako uzbudljive odgovore. Nekoliko tjedana prije premijere novog blockbustera u kojem naslovnu ulogu ima upravo Mia u glavnoj ulozi, glumica otkrije da ju suprug (često) vara. I tako Mia u jednom trenutku donese odluku: napušta svoj život (brak i karijeru), prekida sve kontakte i odlazi u Parizu u posjetu prijateljice Daisy. Daisy je vlasnica šarmantnog bistroa u jednom od najpoznatijih umjetničkih kvartova Pariza – Montmartreu.

Mia počne raditi kao konobarica u bistrou prijateljice te uskoro upoznaje Paula, američkog spisatelja, koji je prije gotovo deset godina došao u Pariz inspirirati se za svoj novi književni hit. San Francisco je napustio na vrhuncu slave svog prvog bestselera. No uspjeh prve knjige nikad više nije se ponovio. Zbog niza slučajnih događaja i neukusne šale Paulovih prijatelja, on i Mia nađu se u restoranu na spoju, a jedan o drugome ne znaju ništa. Nakon uvodnog razgovora koji je humoristični vrhunac romana, Mia i Paul shvate da su im njegovi prijatelji namjestili spoj na slijepo, no zbog ugodnog društva i dobre zabave nastave večernje druženje i postanu prijatelji.

Glavni likovi se zbližuju, stvaraju neku vrstu bliskog odnosa, no njima to nije jasno,naravno jedinima, svima drugima je kristalno jasno da se zaljubljuju jedno u drugo. I dok Mija razmišlja kako da posloži svoj život, Paul razmišlja bi li se preselio u Koreju gdje je njegov roman iznimno popularan i bi li nastavio neobaveznu ljubavnu vezu sa svojom agenticom…

Glavni i sporedni likovi, iako su isprva stereotipni, zapravo su vrlo stvarni i opipljivi. P. S. iz Pariza, bestseler New York Timesa, pruža nam točno ono što očekujemo Marca Levyja: zabavnu romansu, napete situacije, pomalo frustrirajuće komplikacije i urnebesne scene. Brza i ni u jednom trenutku dosadna radnja donijet će nam i faktor iznenađenja koji doista nitko ne može predvidjeti. P. S. iz Pariza idealan je roman za ove tmurne siječanjske dane (a bio bi i odličan predložak za jedan dobar Rom Com!).

Pošaljite svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila P.S. IZ PARIZA, do 17. siječnja, kada ćemo objaviti sretnog dobitnika ili dobitnicu. Nemojte propustiti javiti nam se i na bookclub@journal.hr kako biste na vrijeme bili informirani o svim novostima Journal Book Cluba. Također, kako biste bili u prilici osvojiti knjigu, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Knjiga je u izdanju Stilusa dostupna u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu i Ljevak.

Čestitamo Ljiljani Stanić na osvojenoj knjizi!

Foto: Tom

Učitati još
Zatvori