Matea, Ilina i Barbara otkrivaju vam sve o novom hitu Elif Shafak u još jednom Journal Book Clubu

Matea, Ilina i Barbara otkrivaju vam sve o novom hitu Elif Shafak u još jednom Journal Book Clubu

Ušle smo u drugu polovicu kolovoza koja nas neodoljivo podsjeća da je rana jesen iza ugla. Povratak u grad i sve više vremena kod kuće podrazumijevaju potrebu za novim popisom knjiga koje će nam obilježiti sezonu. Ljetnu listu bestsellera i preporuka većina je nas dovršila, a kako bismo je zaokružile na najljepši mogući način – donosimo vam novi Journal Book Club 30. kolovoza!

Kad smo prije nekoliko tjedana doznale koji nam roman sprema naklada Hena com, nije bilo dileme da ćemo upravo njim otvoriti još jedan book club. Otok nestalih stabala autorice Elif Shafak jedan je od najuzbudljivijih noviteta koje nam je svijet književnosti donio u 2021. godini. Takvo štivo zahtijeva i gošće koje poznaju Shafakin opus i zaljubljene su u književnost i pisane priče na svakodnevnoj bazi.

Ilini Cenov, Journalovoj kolumnistici, pravnici, moderatorici Journal Book Cluba i drugih književnih susreta, pridružuju se dvije otkačene gošće – Barbara Tolić s bloga Hrvatski za svaku upotrebu i Književne kritičarije te Matea Šarić, redateljica, autorica i producentica.

Upoznajte Barbaru i Mateu – nove gošće Journal Book Cluba

Barbaru smo upoznale u našem posljednjem susretu u lipnju kad smo vam donijele tri ideje za odlično ljetno štivo. Lektorica i sukreatorica popularnog profila Hrvatski za svaku upotrebu i bloga Književne kritičarije oduševila nas je načinom na koji predstavlja knjige i analizira ih, sve do sitnih detalja koji nas odmah zaintrigiraju za neki naslov. Nakon našeg druženja početkom ljeta, profil na kojem radi s kolegicom Željkom Jeličanin, postao je česta adresa na koju idemo po dozu inspiracije crticama iz književnosti.

Prvi nam put dolazi Matea Šarić čije nam je zanimanje i hobije teško i popisati. Prije svega filmska i televizijska redateljica, vlasnica produkcijske kuće i scenaristica, a zatim blogerica, vlogerica, ljubiteljica književnosti, mode i fotografije. Njezin blog Directed by Matea podsjeća nas na ono zlatno i šaroliko doba bloganja kad smo čitali o svakojakim iskustvima i razmišljanjima omiljenih nam blogerica. Nama je za oko posebno zapela rubrike Knjige u kojima Matea dijeli svoje vrlo pitke i dinamične recenzije, knjiške izazove i štiva koja su joj trenutno pri ruci.

Ilina Cenov u ulozi moderatorice provest će ih, a i sve nas koji ćemo book club gledati, kroz još jedan divan književni razgovor. Dosad je za naš Journal Book Club razgovarala s čitavim malim nizom imena s književne autorske ili blogerske scene i baš zato ne sumnjamo da ćemo vam na najbolji način približiti knjigu Otok nestalih stabala genijalne Elif Shafak.

Knjiga koja se ne propušta

Elif Shafak jedno je od najzvučnijih imena aktualne književne arene. Osvojila nas je još naslovima 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu kao i Četrdeset pravila ljubavi. U najnovijem se romanu ponovno dotiče ljudi s margine, onih zaboravljenih ili odbačenih, ali kroz vrlo pitku obiteljsku i ljubavnu priču.

Radnja je smještena u dva razdoblja – suvremeni London u kojem upoznajemo tinejdžerku Adu i Cipar 1974. godine na kojem se raspliće sve što će definirati budućnost jedne obitelj. Te godine dvoje tinejdžera sa suprotnih strana podijeljene zemlje nalaze se u konobi, u gradu koji oboje nazivaju domom. Ta je konoba jedino mjesto na kojemu se Kostas, Grk i kršćanin i Defne, Turkinja i muslimanka mogu naći, u potaji, skriveni pod pocrnjelim gredama s kojih vise češnjaci, čili papričice i samoniklo bilje. Za njih je konoba jedino mjesto na kojem zaboravljaju sve što ih okružuje, vanjski svijet prepun ograničenja.

Desetljećima kasnije, u sjevernom Londonu šesnaestogodišnja Ada Kazantzakis počinje razotkrivati obiteljske tajne. Nikada nije posjetila otok na kojem su joj roditelji rođeni. Jedina poveznica koju ima sa zemljom svojih predaka jest Ficus carica, smokva koja joj raste u dvorištu i koja će postati motivom ove bogate priče.

Pridružite se Ilini, Barbari i Matei u novom Journal Book Clubu

Deset sretnih čitateljica dobilo je priliku osvojiti knjigu, ali svi su ljubitelji književnosti, posebno one jedinstvene Elif Shafak, pozvani da nam se pridruže u ovom super book druženju. Cijeli susret možete pratiti 30. kolovoza od 18 sati na Journalovom YouTube kanalu. Ono najljepše na što smo posebno ponosni je upravo povezivanje knjigoljubaca stoga vas pozivamo da tijekom susreta sva svoja pitanja i razmišljanja o romanu Otok nestalih stabala postavljate našim gošćama u komentarima.

Stay tuned jer vam uskoro donosimo nove detalje Journal Book Cluba!

Foto: Hena com, Barbara Tolić, Matea Šarić, Ilina Cenov

Učitati još
Zatvori