Journal Book Club: Na jednom smo mjestu okupili najbolje knjige koje želimo čitati narednih dana

Journal Book Club: Na jednom smo mjestu okupili najbolje knjige koje želimo čitati narednih dana

Svakog nam mjeseca domaći nakladnici pripremaju književne novitete i best-sellere koje napokon imamo priliku čitati na hrvatskom jeziku! U veljači smo strpljivo prikupljali one najuzbudljivije naslove i informacije o istima, a odlučili smo ih sve prikupiti na jednom mjestu i olakšati vam izbor vaše sljedeće knjige.

Nizozemska kuća, Ann Patchett

Ann Patchett i njezino genijalno djelo ‘Nizozemska kuća’ trebala bi se barem jednom naći na vašoj TBR listi! Roman je ušao u finale za Pulitzera i preplavio književne rubrike brojnih velikih stranih novina poput The New York Timesa, a sad ju je objavila Profil knjiga.

“Maestralna je to priča o izgubljenom raju koja zaranja duboko u pitanja nasljeđa, ljubavi i oprosta, raskošna priča o snažnoj povezanosti brata i sestre, o kući njihova djetinjstva i prošlosti koja ih progoni. Nakon Drugog svjetskog rata Cyril Conroy započne stvaranje carstva nekretnina. Prva demonstracija novostečena bogatstva kupnja je Nizozemske kuće, raskošnog imanja kojim želi iznenaditi suprugu Elnu. Desetak godina kasnije, nakon misterioznog odlaska Elne, Cyril živi s kćeri Maeve i sinom Dannyjem. No jednog dana u neobičnu, osebujnu Nizozemsku kuću stiže Andrea, žena koja će uskoro postati njegova nova supruga…”

I djeca njihova za njima, Nicolas Mathieu

Fraktura je nedavno objavila novi roman francuskog autora mlađe generacije, Nicolasa Mathieuja. Brojni su strani književni portali nahvalili ovaj roman o odrastanju u kojem se paralelno provlači i priča o političkom ozračju koje je obilježilo jednu generaciju.

“To je neka druga Francuska. Zaboravljena dolina na istoku, napuštene tvornice i ugašene visoke peći, mutno jezero i žega usijanog poslijepodnevna. Kolovoz je 1992., Anthony ima četrnaest godina i sa svojim rođakom, iz čiste dosade, odluči ukrasti kanu i provjeriti što se događa na nudističkoj plaži na suprotnoj obali. Na kraju tog kratkog putovanja čekaju ga prva ljubav i prvo ljeto odraslosti. Nakon tih zaveslaja započinje i zauvijek se oblikuje drama njegova života. Od “Smells Like Teen Spirit” do Svjetskog prvenstva 1998. i utakmice između francuske i hrvatske nogometne reprezentacije – pred nama se nižu ljubavi i strasti, strahovi i čežnje, životi koji se žive daleko od francuskog i europskog sna.

Sestrinska zvona, Lars Mytting

Nakladnička kuća Hena com svakog nam mjeseca donosi hvalevrijednu kombinaciju stranih i domaćihi autora. Veljača nije iznimka pa ćemo narednih tjedana zasigurno u ruke primiti knjigu ‘Sestrinska zvona’ renomiranog autora Larsa Myttinga.

“Kraj je 19. stoljeća u norveškom selu Butangen. Pastor Kai Schweigaard upravo je stigao služiti zajednici, a prva odluka koju donosi rušenje je lokalne srednjovjekovne crkve, „premalene i nefunkcionalne“. U selo uskoro stiže i mladi Nijemac Gerhard Schönauer, student arhitekture, čija je zadaća prenijeti impozantnu crkvu na papir kako bi se ona mogla ponovno izgraditi na njemačkom tlu. Planovi dvojice namještenika nepovratno se remete kada upoznaju inteligentnu Astrid Hekne, potomkinju jedne od najstarijih obitelji sela koje vrvi narodnim predajama i vjerovanjima. Kada teška zvona stare crkve najednom počnu neobjašnjivo zvoniti sama od sebe, došljaci će početi shvaćati da se u neke vrijednosti jednostavno ne smije zadirati.”

Mljekar, Anna Burns

Nekoliko je prestižnih nagrada uspjela pokupiti autorica Anna Burns svojom fantastičnom knjigom ‘Mljekar’ o temi koja je itekako aktualno i o kojoj je prijeko potrebno više govoriti. Knjiga je to o nelagodi i tjeskobi kroz koje prolazi djevojka koju seksualno uznemirava stariji, društveno utjecajan muškarac poznat pod nadimkom „Mljekar“

“U neimenovanom gradu neimenovane zemlje neimenovana protagonistica hoda ulicom čitajući knjige. I tako svakog dana, bila kiša ili sunce, pucnjava ili bombardiranje, bili nemiri ili neredi, gradom prolazi udubljena u svijet devetnaestog stoljeća jer s knjigama dvadesetog, zbog averzije prema stoljeću samom, ne želi imati posla.Kad 18-godišnju čitateljicu spazi 41-godišnji oženjeni politički disident i nedvosmisleno izloži svoje namjere, djevojka vrlo brzo iskusi razornu moć trača i strvinarski neumoljivu svijest kolektiva. Klaustrofobična zajednica toliko uvjerljivo gradi svoj narativ da je čak i majci teško povjerovati u nedužnost kćeri.”

Bez traga, Lisa Gray

Iako je prvijenac, Lisa Gray već se nametnula kao vodeća autorica trilera zahvaljujući svojoj književnoj senzaciji ‘Bez traga.’ Književni kritičari nahvalili su roman koji se vrti oko mračnih tajni.

“Jessica Shaw sve je, samo ne obična djevojka. Ova privatna istražiteljica bez stalne adrese, kože prekrivene tetovažama i nekonvencionalna ponašanja plijeni pozornost gdje god se pojavi. Život je posvetila pronalaženju nestalih osoba, ali kada jedna anonimna dojava uključi fotografiju na kojoj prepozna sebe kao trogodišnju djevojčicu, Jessica se upušta u istragu koja pokreće lavinu događanja. Nanovo se otvara neriješen slučaj otprije 25 godina koji uključuje nestalu djevojčicu i njezinu ubijenu majku, a Jessica kreće na put samootkrivenja i rasvjetljivanja tajni koje će pokazati da je sve ono što je do jučer znala o sebi bilo lažno. Na tom putu susrest će Jasona Prycea, iskusnog detektiva iz Los Angelesa koji istražuje okrutno ubojstvo studentice koja je dodatno zarađivala prostituiranjem. Jessica sluti da je detektiv Pryce nekako povezan s njezinim ocem jer je njegovo lice zapamtila s očeva pogreba, a Pryceovo čudno ponašanje tijekom razgovora s njom navodi je da se čvršće uhvati za tu nit.”

Mi žene smo uvijek dobro, Ana Peynas

Nešto malo drugačije na našoj listi: grafički roman! U to smo se područje odlučili malo više upustiti jer postoji mali milijun izvrsnih ilustriranih i grafičkih romana, a V.B.Z. pripremio je jedan takav – ‘Mi žene smo uvijek dobro’, autorice Ane Peynas.

 „Mi žene smo uvijek dobro” grafički je roman koji daje glas jednoj ušutkanoj generaciji žena te uvodi inovacije u grafičkoj umjetnosti i integrira poetiku stripa s elementima iz drugih umjetničkih medija. Ovaj grafički roman, objavljen u Španjolskoj u pet izdanja, progovara o svim onim ženama koje su svoj život posvetile drugima i koje su uvijek bile doživljavane tek kao nečije supruge, majke ili bake. Ovaj hommage u stripu svim tim ženama malen je doprinos da ih konačno učinimo protagonisticama i pokušamo ih ne doživljavati kao nemoćne bake, već kao hrabre žene koje su imale, i još uvijek imaju, svoje želje i snove.”

Dođi prije mraka, Riley Sager

O trileru ‘Dođi prije mraka’ već smo vam pisali jer upravo je to jedna od najnapetijih knjiga 2020. i također jedna od najbolje ocjenjenih prošle godine! Izdavčka kuća Fokus sad ju je pripremila na hrvatskom i bez sumnje je to najbolja opcija za ljubitelje neizvjesnih priča.

“Mlada žena vraća se u kuću koju je proslavila knjiga njezina oca, bestseler o njihovu životu na tom ukletom imanju. Je li ta kuća zaista opsjednuta duhovima, kako je otac tvrdio? Ili se unutar prastarih zidina skrivaju neke njegove tajne koje ona ne može dokučiti? Prije dvadeset i pet godina Maggie Holt i njezini roditelji, Ewan i Jess, preselili su se na viktorijansko imanje u šumi Vermonta. Tri tjedna kasnije pobjegli su u gluho doba noći, a stravično iskustvo Ewan je opisao u knjizi. Jezivi memoari o sablasnim događajima postali su hit. Maggie se danas bavi uređenjem nekretnina. Događaja koje je otac opisao u knjizi ne sjeća se, iako su je obilježili za cijeli život. Kad naslijedi imanje koje je njezin otac opisao kao ukleto, odlučna je razotkriti što se u toj staroj kući zaista događa. No Maggien povratak u ukletu kuću sve je samo ne miran.”

Petlja, Franjo Janješ

Franjo Janeš, mladi hrvatski autor, predstavlja svoj peti roman – ponovno okarakteriziran društvenom tematikom i prožet zapetljanom fabulom. Dosad smo čitali njegova djela ‘Noć mrtvih živaca’, ”Formula za kaos’, ‘Čerupanje feniksa’ i ‘Tunel na kraju svjetla’, a veselimo se nadodati i ovaj primjerak.

“Radnja započinje jednom nesrećom koja to možda i nije, jednom akcijom koja je možda reakcija. Sa svakim poglavljem fabula se, pomaknuta iz perspektive drugog pripovjedača, „štafetno“ razvija pa kroz niz individualnih uvida dobivamo bogatu i složenu priču koja se bavi krivnjom. Krivnja se proteže do, ili bolje od, prošlosti, i nije jednostavna, jer zbog jučerašnjih odluka drugih danas pate oni koji nisu odlučivali, ali su, često i nehotice ili neosviješteno, sudjelovali u nekom tipu zločina ili nasilja. Pripovjedači su različiti i individualizirani generacijski, profesionalno, etički i etnički, povezani a da to i ne znaju. Na putu do iskupljenja stoji petlja, odnosno barem pet lj: ljaga, ljutnja, ljubomora, ljubav i ljudskost.”

Kako bolje misliti, Christel Petitcollin

Već godinu dana nakon što se tirkizna naslovnica knjige ‘Kako manje misliti’ pojavila svugdje oko nas, pristigao je nastavak u kojem se autorica osvrće na novu dimenziju overthinkinga. Knjiga ‘Kako bolje misliti’ logično se nastavlja na sve zaključke prvog štiva. Kako u opisu stoji, novi se tekstovi Christel Petitcollin odnose na to “kako optimalno iskoristiti to što se nalazi u tvojoj glavi?”

knjiga-Kako-bolje-misliti

Za razliku od prve knjige koja se ponajviše fokusira na misli same po sebi, knjiga ‘Kako bolje misliti?’ služi onima koji žele više naučiti o sebi, ali i međuljudskim odnosima; bilo da su ljubavni, prijateljski ili profesionalni.

Velike ideje – Književnost

Proteklih dana sve večeri prolistamo knjigu ‘Velike ideje – Književnost’ koju je napisala skupina autora, a na hrvatskom ju je pripremila Školska knjiga. Bogato izdanje kronološki prati put književnosti i predstavlja više od 200 kultnih naslova, priče iza njih i intrigantne detalje.

“Knjiga Velike ideje: Književnost istražuje ključne književne epohe, teme i stilove pisanja na primjerima više od 250 književnih djela. Uz brojne ilustracije i grafičke prikaze ova je knjiga savršen uvod u svijet književnosti, od drevnih epova poput Ilijade i Mahabharate do suvremenih djela Salmana Rushdieja i Margaret Atwood. Bez obzira na to jeste li student književnosti ili ste jednostavno strastveni ljubitelj knjige, na ovim ćete stranicama naći obilje inspiracije za daljnje čitanje i istraživanje.”

Foto: Profil knjiga, Fraktura, Ljevak, Hena com, Fokus na hit, Stilus knjiga

Učitati još
Zatvori