U ljetnom izdanju Journal Book Cluba otkrile smo vam hit knjige ljeta – sad ih možete osvojiti!

U ljetnom izdanju Journal Book Cluba otkrile smo vam hit knjige ljeta – sad ih možete osvojiti!

Ekstremne temperature jučer su nas još jednom uvjerile da je ljeto zbilja stiglo, ali unatoč istima u fantastičnom smo društvu održale još jedan Journal Book Club. Specijalno izdanje našeg književnog kluba donijelo nam razgovor o ljetnom štivu, brojne preporuke za čitanje, ali i izbor top tri knjige ljeta koje su nam predstavile naše gošće.

U prekrasnom interijeru podružile smo se s autoricom i stručnjakinjom za marketing Sanjom Srdić Jungić, blogericama Barbarom Tolić (Hrvatski za svaku upotrebu, Književne kritičarije) i Nives Čavić (Budi kulturan), dok nas je kroz zbilja interesantan i malo drugačiji razgovor o štivu vodila ponovno Ilina Cenov, Journalova kolumnistica.

Rad naših gošća pratimo već neko vrijeme i znale smo da će diskusija o ljetnom štivu biti sve samo ne monotona. Međutim, posebno smo uživale u svim onim popratnim temama koje su se otvorile kroz priču o knjigama, kao i u anegdotama i različitim mišljenjima te brojnim usputnim književnim crticama.

Hit knjige koje ovog ljeta čitamo na plaži

Journal Book Club htio vam je predstaviti ono najbolje što se, po našem mišljenju, trenutno nudi na policama knjižara i može zadovoljiti svačiji čitalački ukus. Naše su gošće tako imale priliku proteklog mjeseca čitati Journalove top tri knjige ljeta. Naslovi u pitanju oduševili su kritiku, pronašli su se na top listama svjetski poznatih novina, a jednako su pozitivne komentare dobili od publike.

Sanja Srdić Jungić o knjizi Sumnja: “Napeti triler komentira teme o kojima se ne priča dovoljno”

Jedna od najboljih knjiga ovog ljeta bit će Sumnja autorice Ashley Audrain u nakladi Profil knjige. Pripala je u ruke Sanji koja nas je provela kroz njezine najbolje dijelove i približila nam ovaj psihološki triler. U razgovoru s Ilinom, otkrila je da bi Sumnju preporučila baš zato što nije klasičan triler u kojem je naglasak samo na radnji, već upravo zbog dubokih i kompleksnih tema koje otvara – posebnu temu majčinstva. S Ilinom je zaključila da je autorica maestralno i vrlo autentično obradila takva pitanja, dok istovremeno nije izgubila na napetosti zbog čega se brzo i lako čita.

Radnja Sumnje upoznaje nas s Blythe Connor, ženom koja očajnički želi postati savršena majka, majka kakvu je uvijek i sama priželjkivala i ona koju društvo i očekuje. Međutim, kad počne uočavati nešto neobično kod svoje kćeri Violet, Blythe je suočena s okolinom koja joj ne vjeruje. Posebice njezin suprug Fox koji je uvjeren da Blythe preuveličava zbog čega ova majka i sama počinje sumnjati u vlastiti razum. Dolazak sina na svijet privremeno će Blythe dati osjećaj povezanosti s djetetom koji je toliko željela, ali jedan događaj sve će promijeniti u trenu.

Barbara Tolić o knjizi Nevidljivi život Addie LaRue: “Stil pisanja jedan je od najvećih aduta ove knjige”

Knjiga autorice V.E. Schwab, Nevidljivi život Addie LaRue, jedna je od onih o kojima su se raspisali strani mediji, ali posebno book blogeri i YouTuberi koji su imali svakojake komentare na roman. Uskoro ćemo imati priliku gledati i film snimljen po knjizi, a za naš Journal Book Club, u izdanju Sonatine naklade, čitala ju je i komentirala Barbara. Osvrnuvši se na knjigu, podijelila je s nama oduševljenje poetičnim stilom pisanja koji je, po njezinom mišljenju, najbolji dio knjige. Priču o Addie nazvala je “putovanjem jedne žene kroz povijest”, a s Ilinom je zaljučila da bi ovo mogla biti idealna ljetna literatura za sve uzraste.

Priča je smještena u više vremenskih razdoblja, a od samog se početka fokusira na Addie LaRue koju upoznajemo u Francuskoj 1714. godine. Mlada Addie ima jednu želju – pobjeći od života u provinciji i biti svoja. Trenutak očaja dovodi je do sklapanja neobične pogodbe koja će joj zapečatiti sudbinu. Addie će zauvijek ostati mlada, bit će slobodna putovati svijetom, ali pod jednim uvjetom: tko god joj se nađe na putu i upozna je, ubrzo će je i zaboraviti. Tu počinje njezino putovanje u brojna mjesta i gradove u kojima će upoznati razne likove i, unatoč pogodbi, pokušati ostaviti svoj trag. Jednog dana, 300 godina kasnije, sve se mijenja kad Addie ušeta u knjižaru u New Yorku i upozna mladića koji je se – sjeća.

Nives Čavić o knjizi Klara i Sunce: “Priča koja nameće brojna pitanja”

Kad smo otkrile da će na police naših knjižara, u nakladi Mitopeje, stići nova knjiga Nobelovca Kazua Ishigura, Klara i Sunce – odmah smo je zabilježile kao štivo koje ne propuštamo. Nakon pročitanih njegovih ranijih djela, također svjetskih bestsellera, znale smo unaprijed da se radi o knjizi smještenoj u specifičan vid društva. Za book club ju je čitala Nives, koja nam se pridružila drugi put kao gošća i ponovno nam donijela interesantnu perspektivu na pročitano. Kao čitateljica sklona upravo onim knjigama koje ti se danima vrte mislima, roman joj se svidio zahvaljujući brojnim pitanjima koje nameće. Posebice ono ‘gdje je nestao čovjek’ i što nas u suštini čini ljudima. Međutim, iako je slojevita, Nives nam je otkrila da je priča Nobelovca i dalje pitko štivo za ljetne dane.

Klara i Sunce smještena je svijet u budućnosti u kojem je tehnologija umjetne inteligencije vrlo bliska ljudima. Posebice djeci koja se školuju kod kuće zbog čega se manje socijaliziraju pa im roditelji kupuju androide umjetne inteligencije tzv. Umjetne Prijatelje koji im prave društvo i postaju utjeha u svakoj situaciji. Kroz priču nas vodi upravo takav jedan izum, Klara, koja strpljivo čeka svoj red u trgovini i dijete koje će ju ponijeti kući. Inteligentna je, promatra svijet do najmanjeg detalja i drugačija je od ostalih. Kompleksna i nerijetko duhovita priča tako komentira humanost i ljubav, a Ishigurova Klara naratorica je koju ćemo još dugo pamtiti.

Osvojite jednu od top tri Journalove knjige ljeta!

Napokon smo došle i do najljepšeg dijela book club priče – onog u kojem vi imate priliku osvojiti jednu od ove tri izvrsne knjige.

Čak 15 sretnih dobitnica ili dobitnika osvojit će po jednu od ova tri naslova. Dijelimo pet primjeraka svake knjige, a sve što morate napraviti kako biste sudjelovali u ovom darivanju je sljedeće:

  1. Pratiti Journal.hr Facebook stranicu
  2. Pratiti Journalov YouTube kanal na kojem održavamo Book Club druženja
  3. Kliknuti like na objavu
  4. U komentaru ispod ove objave označiti osobu za koju znate da bi voljela sudjelovati u Journal Book Clubu i pročitati jednu od ovih knjiga

Prijaviti se možete do nedjelje, 4. srpnja, do kraja dana, a dobitnike ćemo proglasiti u ponedjeljak, 5. srpnja metodom nasumičnog odabira. Sretno!

Sretne dobitnice su:

Za knjigu Sumnja, autorice Ashley Audrain:

  • Ivona Kreko
  • Marija Jurišić
  • Miroslava Laurić
  • Ana Šimić
  • Ivana Lulić

Za knjigu Klara i Sunce, autora Kazua Ishigura:

  • Lina Ćuk
  • Rina Eskinja
  • Željka Novaković
  • Jelena Roknić
  • Marina Duka

Za knjigu Nevidljivi život Addie LaRue, autorice V.E. Schwab:

  • Kristina Čizmadija
  • Antonia Tonka
  • Petra Pavlović
  • Petra Matic
  • Danijela Šarić

Video produkcija: Broadcast.hr

Sadržaj nastao u suradnji s:

Sonatina naklada: https://sonatina.hr/

Profil knjiga: https://www.facebook.com/ProfilKnjiga/

Mitopeja: https://mitopeja.com/

Učitati još
Zatvori